Hiostetut kasvit ilmavasti hyötykasvikuivuriin. Kuva otettu Jämsän ammattiopistossa, Luonnontuotealan ammattitutkintoon kuuluvalla yrttineuvojakurssilla. Kuva/picture: Satu
Hiostus eli fermentointi
Villiyrttejä voidaan hiostaa teekasvin tapaan. Eräille kasveille hiostus sopii suurenmoisesti: maku ja tuoksu paranevat huomattavasti kuivaamiseen verrattuna. Hiostetut yrtit sopivat ennenkaikkea kuumiin juomiin. Joensuun yliopistossa on tutkittu 1980-luvulla hiostamismenetelmiä ja paras tulos saadaan kun kasvimassaa käsitellään aerobisesti, hapen vaikutuksen alaisena.
Hiostamalla kitkerien parkkiaineita hajoaa ja tilalle syntyy uusia hyvänmakuisia ja tuoksuisia aromiaineita.
Erityisesti hiostamiseen sopivat (tietyt ruusukasvien heimon marjakasvien lehdet):
- Ahomansikka
- Lillukka
- Mesimarja
- Pihlaja
- Omena
- Vadelma
- Maitohorsma
- Mesiangervo
- Karhunvadelma
- Ruusupensaan lehdet
Hiostamisen työvaiheet:
Tämän vaiheen tarkoituksena on rikkoa lehtien solukko siten, että solunesteet kostuttavat kasvimassan ja luonnolliset öljyt sekä entsyymit vapautuvat. Hiostaminen on siis entsymaattinen prosessi, jonka seurauksena maku, tuoksu ja aromit vahvistuvat.
4. Murskatut lehtipallurat laitetaan ilmavasti lasipurkkeihin ja purkin kansi laitetaan löyhästi päälle. Älä siis tee liian tiiviitä palleroita tai sullo niitä liian tiiviisti, tässä ainakin itsellä meni pieleen ensimmäisellä kerralla. Fermentointi tarvitsee onnistuakseen happea.
Tämä oli toinen vaihe, jossa aloittelijana itselläni meni pieleen. Odotin, että yrttien pitäisi oikeasti kunnolla muuttua läpikotaisesti ruskeiksi ja annoin niiden olla purkeissa pari päivää, lämpökin tässä välillä taisi vaihdella. Ruskeaksi muuttumista ei tapahtunut, mutta sen sijaan lehdet alkoivat käydä ja pilaantua. Useissa yhteyksissä erilaisilla yrttikursseilla tarkastelimme keruutuotetarkastajien hiostamisen lopputuloksia ja tein myös itse uusia hiostuskokeiluja: Pihlajan lehti alkaa hyvin näkyvästi rusehtua, muiden kasvien värinvaihtelu vaihtelee, ne vaihtavat väriä hieman tummemmaksi ja saavat rusehtavaa sävyä. Ehjät/hiertämättömät lehdet eivät muuta väriään. Jos haluat minimoida bakteeritoiminnan hiostetuissa tuotteissa, käytä kertakäyttömuovihanskoja kaikissa käsittelyn vaiheissa. Ylipäänsä pidä huolta käsihygieniasta!
Kuvat/Pictures: Satu
6. Rullatut lehdet avataan ja levitetään kuivatusalustalle tasaisesti sekä ilmavasti, ohueksi kerrokseksi. Kuivumisen tulee tapahtua nopeasti, etteivät bakteerit ja homesienet pääse pilaamaan kasvimassaa. Paras tulos saadaan termostaatilla varustetulla hyötykasvikuivurilla (35 °C), mutta hätätilanteessa kelpaa esim. sähkösauna.
7. Valmiit rutikuivat teeainekset pakataan sellaisinaan tai käsin karkeaksi rouhittuna aromitiiviisiin lasi- tai peltipurkkeihin. Hienoksi jauhetuista lehdistä aromit haihtuvat nopeammin, joten esim. viherjauheita kannattaa tehdä vasta juuri ennen käyttöä. Säilytyksen aikana yrtit menettävät makua, aromeita ja vaikuttavia aineita, joten satoa ei kannata säilyttää 1-2 v. kauempaa.
8. Teesekoituksia kannattaa tehdä vasta juuri ennen käyttöä, jolloin eri kasvien aromit säilyvät parhaiten omissa pakkauksissaan. Mielenkiintoista on, että esim. vadelman ja karhunvadelman lehdissä ei hiostusvaiheessa tule tuoksua, mutta tiiviissä purnukassa miellyttävä ja voimakas tuoksu vähitellen palautuu.
9. Tee valmistetaan hauduttamalla lehtiä kiehautetussa, kuuman kuplivassa vedessä (n. 95 °C) vähintään viisi minuuttia. Sopiva annostus on yleensä teelusikallinen tai ruokalusikallinen rouhetta teekupillista kohti.
Lämmöllä Satu
Lähteet:
Omat kokemukset ja erilaiset yrttikurssit, mm. Luonnontuotealan ammattitutkintoon kuuluva yrttineuvojakurssi.
P.S. Sinua voi kiinnostaa myös:
Todella hyvät ohjeet hiostamiseen, varsinkin kun mukana omia kokemuksia -itse olin tehnyt saman virheen...
VastaaPoistaNyt ohjeillasi onnistui kertaheitolla :)
Hei, ihana kuulla, että näistä ohjeista oli apua! Ihan paras palaute <3.
VastaaPoistaMitä kaikkea olet hiostanut? :)
Aurinkoisin terkuin Satu
Innostuin vuorenkilvestä kuultuani siitä radio-ohjelman. Ylivuotiset lehdet näyttävät iljettäviltä. Keräsin niitä siitä huolimatta, pesin ja kuivatin. Tuoksu olikin miellyttävä! Aion kokeilla kuitenkin fermentointia ohjeesi mukaan. Ohjeet näyttivät selkeiltä. Jospa yrtit antaisivat potkua ja piristystä vaihdevuosi-ikäiselle!
VastaaPoistaHei Mimma! Anteeksi, että vastaus tulee tosi ihanaan kommenttiisi nyt näemmä tosi myöhään! Toivottavasti vielä huomaat tämän! Vuorenkilvestä tosiaan sanotaan, että se on uusi superfood, joka sisältää runsaasti arbutiinia.
VastaaPoistaOnnistuiko vuorenkilven fermentointi? Entä onko tullut potkua ja piristystä kasveista? Olisi ihana kuulla ihan niitä omia käytännön kokemuksiasi. Itse en ole vielä ennättänyt kokeilla vuorenkilpeä!
Ravitsemus ja luonto antavat kyllä upeita keinoja hoitaa omaa mieltä sekä kehoa...
Vuorenkilpilinkkejä:
http://orgprints.org/17791/
http://www.mtt.fi/maaseuduntiede/pdf/mtt-mt-v65n01s14a.pdf
http://www.vapaastiversoo.fi/index.php?mact=CGBlog,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=73&cntnt01returnid=83
Voiko yrttejä hieostaa suoaraan hyötykasvikuivurilla?
VastaaPoistaHiostamisessa kosteuden säilyttäminen on tärkeää. Kuivurissa kuivataan. Purkki säilyttää.kosteuden.
VastaaPoistakuivurilla fermentointi ei varmasti onnistu,kokeileppa lämmintä kesäistä auringonvaloa,kääntele purkkeja silloin tällöin aurikoon päin ,jos mahdollista tee sitä pari päivää,jonka jälkeen avaat kääröt ja kuivatat,ei kuitenkaan suorassa auringonvalossa.. t. H.
VastaaPoistaHiostetut vuorenkilvet jäivät vihertäviksi. Solurakenne kyllä tuli rikottua ja niitä rullasin käsien välissä huolella, kunnes lehdistä alkoi irrota vettä. Laitoinnpurkkiin ja uuniin n. 30c. Väri ei lähtenyt tummumaan. Tuoksu kyllä voimistui ja muistutti teetä. Väri ei ollut enää kirkkaan vihreä vaan haalean vihereä. Menikö jotain pieleen?
VastaaPoistaEikös vuorenkilven lehdet ole tarkoitus kerätä tummuneita maasta. Niitä ei varmaan tarvi enää hiostaa enempää. Kuivaa vaan ja purkittaa.
Poista