Kuva: Satu
Mehiläisiä on kutsuttu maailman tärkeimmiksi hyönteisiksi, koska ilman niiden suorittamaa pölytystä jopa kolmannes maailman ruokavaroista saattaisi hävitä.
Viime vuosina otsikoissa on vilahtanut mehiläisyhdyskuntien selittämättömiksi jääneet romahdukset. Erityisesti Yhdysvalloissa mehiläisyhdyskuntia on kuollut hälyttävään tahtiin. Normaalisti yhdyskunnan kuolleisuusprosentti on talvisin n. 10 prosenttia, kun nyt jopa 30-35 prosenttia yhdyskunnista menehtyy. Korkeita kuolleisuuslukuja on raportoitu myös Euroopassa.
On arvioitu, että mehiläispopulaatioiden romahtaminen olisi maapallolle ja sen biosfäärille katastrofi. Kolmannes kaikesta ihmisten syömästä ravinnosta on kytköksissä mehiläispölytykseen. Useiden kasviemme lisääntyminen sekä hengissäsäilyminen ovat riippuvaisia eläinpölyttäjistä (joista mehiläiset ovat merkittävin ryhmä: ne vastaavat jopa 80-90 prosentista kaikesta pölytyksestä). Mehiläisten aherruksesta ovat riippuvaisia useimmat hedelmät ja vihannekset, kahvi ja puuvilla, sekä karjamme ravinto. Mehiläisten sukupuuttoon kuoleminen voisikin tarkoittaa väritöntä ja mahdollisesti lihatonta ruokaa sekä maisemaa ilman hedelmäpuita, viljelyksiä ja kukkaniittyjä. Myös lintujen ja eläinten ravintoketju voisi sortua. Mehiläiset hoitavatkin luonnollisella tavallaan kukkien pölytyksen kasviemme hedelmällisyyttä vaalien.
Tieteellisin keinoin ongelman laajuutta tai täsmällisiä syitä ei ole vielä toistaiseksi kyetty varmistamaan. Tarkastelun alla olevia syitä ovat IAP-virus (Israeli acute paralysis), bakteeritartunnat, kemikaalimyrkyt, liian tehokas kasvatus, ja kännykkäsäteily. Suomen Mehiläishoitajain Liiton mehiläishoidon neuvojan Ari Seppälän mukaan suurin osa tutkijoista uskoo, ettei romahtamiseen välttämättä edes ole vain yhtä selitystä. Todennäköisimmin takana saattaa olla mehiläisiin kohdistuvien monien stressitekijöiden yhteisvaikutus.
Myönteistä on, että komission tarkoituksena on nyt mehiläisten terveyttä käsittelevän EU:n vertailulaboratorion nimeäminen, pilottiseurantaohjelma, jossa arvioidaan mehiläiskuolleisuuden määrää, mehiläisiä koskevien EU-sääntöjen tarkistus ja mehiläisten terveyteen liittyvän koulutuksen tarjoaminen jäsenvaltioiden viranomaisille. Lisäksi vain mehiläisturvalliset torjunta-aineet aiotaan jatkossa hyväksyä EU-tasolla. Tämä olisi loistavaa, vaikkakin kuulostaa hieman utopistiselta. Torjunta-aineethan ovat liioittelematta neurotoksisia, voimakkaita ja monesti hallitsemattomasti leviäviä myrkkyjä (mutta ilmeisesti käyttömäärästä päätellen kuitenkin taloudellisesti kannattavia)- joten tässä raha ratkaisee-asenneilmapiirissä on vaikea kuvitella hellävaraista ja luonnollista torjunta-aineohjelmaa koko Euroopan alueella toteutuvaksi. Olen viime aikoina törmännyt lukuisiin tutkimuksiin torjunta-aineiden haitoista mm. eläinten ja ihmisten hormonitoimintaan sekä neurologiaan, joten muutos olisi todellakin tervetullut ja perusteltu. Aina voi toivoa, että sanahelinän sijaan oikeasti löydettäisiin järkevämpiä ja ekologisempia ratkaisuja- jotka pidemmällä tähtäimellä hyödyttäisivät monin tavoin luonnon lisäksi myös ihmistä. Kansallisten mehiläishoito-ohjelmien rahoitukseen myönnettävän EU-rahoituksen on myös tarkoitus kasvaa lähes 25 prosentilla kaudella 2011–2013. Itse olen haaveillut jo kauan mehiläistarhan perustamisesta, sillä rakastan mehiläisiä ja kimalaisia- noita ahkeria kesäpörriäisiä. Ehkä vielä joku päivä olisi mahdollista tulla mehiläistarhurittareksi. Kirjaston poistomyynnistä löysin erinomaisen hunajakirjan, jonka läpikahlaamisen myötä olin viimeistäänkin myyty. Ajattelin vielä kirjoittaa toisen jutun mehiläisten mielenkiintoisesta elämästä tähän kirjaan sekä muihin lähteisiin pohjautuen. :)
Kuva: Satu
Albert Einsteinin väitetään sanoneen: Ihmiskunnalla on neljä vuotta elinaikaa mehiläisten kadottua. Oli lauseen alkuperä urbaanilegendaa tai ei, mehiläistilanne on huolestuttavan kriittinen.
“If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man.”
- Albert Einstein
Kuva: Satu
Pidetään huolta pikkupörriäisistä
Lämmöllä Satu
P.S. Viimeisessä kuvassa viime kesän kirmaileva kimalainen auringonvälke siivissään. Mikä palleroinen pörriäinen. Hymyilyttää aina tuota kuvaa katseossa.
Vaikka myös ampiaiset ja kimalaiset osallistuvat pölytykseen, mehiläisten osuus on kuitenkin suurin.
Kuvat/pictures: Satu
Tekstilähteet:
Onnimanni Liukkonen, Kuinka käy mehiläisten? - dokumenttiesittely. Anna 29.7.2010
*
Mehiläisten mystinen joukkotuho: Nyt huolestui EU, Uusi Suomi, 7.12.2010 http://www.uusisuomi.fi/ymparisto/107274-mehilaisten-mystinen-joukkotuho-nyt-huolestui-eu?cmp=suosituimmat
*
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti