perjantai 11. tammikuuta 2013

Couperosa-ihon hellävaraisia hoitovinkkejä

Ilahduin kovin, kun saimme Puhdistava valkosavinaamio sopii herkälle ja epäpuhtaalle iholle sekä hiuspohjan / hiustenhoitoon - jutun yhteyteen juttutoivomuksen alkavan couperosa-ihon hoidosta. Itselläni todettiin pari vuotta sitten Sirpa Karan Kauneushoitolan ihoanalyysissa alkava couperosa poskipäissä ja leuassa. Couperosa ei vielä näy päällepäin, mutta jos ihoa ei hoida oikein couperosa pahenee. Pois sitä ei enää saa, mutta etenemistä voi hidastaa tai pysäyttää.

Mietinkin nyt, mikä couperosan oikeastaan aiheuttaa ja mitä se tarkoittaa? Tiedän, että couperosa on yleistä suomalaisilla ja se näkyy kasvojen punoituksena etenkin nenän pielissä ja poskipäissä. Kyse on laajentuneista ja katkenneista pintaverisuonista. Sitä voi ehkäistä jo ennen couperosan syntymistä välttämällä suuria lämpötilan vaihteluita ja hoitamalla ihoa hyvin. Nappasin kirjahyllystä Virpi Raipala-Cormierin kirjan Luonnonkaunis saadakseni tarkempaa tietoa asiasta.

Picture from here

Couperosa-ihoa aiheuttaa:

- Stressi
- Liiallinen alkoholin ja kahvin käyttö
- Nikotiini
- Suuret lämpötilan vaihtelut
- Kilpirauhasongelmat
- Ruoansulatusongelmat
- Ilman epäpuhtaudet
- C-vitamiinin puutos 

Couperosa-ihon hoitovinkit:


Lempeät hoitorutiinit ja korkeatasoiset luonnolliset hoitotuotteet


Itse levitän puhdistetulle iholle ei-alkoholipitoista kasvovettä, joka ei sulje ihohuokosia vaan antaa ihon hengittää. Suosikkini on Marja Entrichin Ruusukasvovesi, joka tasapainoittaa ihoa. Kasvovedessä on ruusun eteeristäöljyä, joka supistaa hellävaraisesti kasvojen hiussuonistoa ja vähentää katkenneiden pintaverisuonien aiheuttamaa punoitusta. Kasvoveden tarkoitus on tehdä ihosta vastaanottavainen hoitotuotteille. Kasvoveden jälkeen levitän iholle Marja Entrichin Avokadoöljyä, joka on erityisen hyvä hoitoöljy couperosa-iholle. Avokadoöljyssä on A-vitamiinia, joka  vahvistaa ja suojaa ihoa, E-vitamiinia, joka vilkastuttaa verenkiertoa ja parantaa aineenvaihduntaa sekä D-vitamiinia, joka uusii ja elvyttää ihoa.


Suojaa kasvot viimalta, kylmältä (erityisesti paleltumiselta) ja auringolta (erityisesti palamiselta)


Minulla on monikäyttöinen Marja Entrichin Aurinkopuikko, jota käytän ympärivuoden eri tarkoituksissa. Levitän Aurinkopuikkoa couperosa-kohtiin ennen ulosmenoa talvella ja kesällä, jos tiedän olevani ulkona pidemmän aikaa alttiina tuulelle, kylmälle tai auringolle. Suojana voi käyttää myös ME Avokadoöljyä tai suojaavia kasvovoiteita. Suojat on levitettävä iholle vähintään puoli tuntia ennen ulos menoa. Parhaan suojan iho saa hupusta ja huivista, mutta aina ei ole mahdollista vuorautua silmiä myöten vaatteisiin.
 


Hellävaraiset naamiot ovat todella hyviä couperosa-ihon hoidossa


 Couperosa-iholle hyviä naamioita ovat valkosavinaamiot sekä yrttinaamiot. Molempia voi tehdä kätevästi myös itse. Naamioon kannattaa lisätä yrttejä, jotka elvyttävät ihokudoksen paranemista. Tällaisia ovat esim. ratamo, kehäkukka, kamomilla ja kuisma. Perusohjeen naamion valmistukseen löydät täältä, ja voit soveltaa sitä tarpeittesi mukaan. Naamion alle kannattaa laittaa Avokadoöljyä, joka hoitaa ihoa ja tehostaa naamion vaikutusta.

Picture from here
Picture from here

Vältä suuria lämpötilan vaihteluita  


Älä pese liian kylmällä vedellä ihoasi. Saunassa coperosa-kohdat kannattaa suojata esim. valkosavinaamiolla tai kostealla pyyhkeellä. Minä saunon paljon ja täytyy kyllä sanoa kasvojen suojaaminen unohtuu usein. Esim. Frantsilan Elvyttävää Yrttisavinaamiota tai Marja Entrichin Puhdistavaa naamiota on helppo laittaa suoraan tuubista, eikä naamion käyttäminen vaadi ennakkovalmisteluja sen enempää. Esimerkiksi Frantsilan yrttisavinaamiossa on couperosa-iholle hyviä yrttejä kuten kuusta ja rosmariinia uutoksina, ihon immuniteettia ja suojautumiskykyä parantavaa siankärsämöä, lummetta ja nokkosta sekä liuta muita ihoa elvyttäviä ja parantavia yrttejä. Marja Entrichin puhdistavassa naamiossa puolestaan on syväpuhdistavaa valkosavea, ravitsevia öljyjä kuten manteli -ja jojobaöljyä sekä hunajaa, joka aktivoi ihon uusiutumista nopeuttavia entsyymejä, pentavitiinia ja antioksidantteja.


Vältä ihon kuorintaa ja kovakouraista käsittelyä couperosa-alueella


Älä missään nimessä käytä halpoja kuorinta-aineita, jotka sisältävät muovirakeita, muovirakeet saastuttavat vesistöjä sekä ympäristöämme enkä muutenkaan suosittele käyttämään niitä. Luonnonmukaisesti pystyt tekemään paljon parempia kotikosmetiikkatuotteita ja kuorintoja koko kropalle. 

Couperosa-iholle täytyy olla erityisen hellävarainen ja välttää kuorimasta couperosa-kohtia. Hyviä hellävaraisia kuorintoja saa käyttämällä vaikka ihan pelkästään hunajaa. Sen joukkoon voi lisätä yrttejä esim. kehäkukan terälehtiä tai valkosavijauhetta. Helpon kuorinnan saa aikaiseksi ruokakaappien sisällöstä yhdistämällä 3/4 bulgarian jogurttia ja 1/4 luomukauralesettä tai erityisen hellävarainen on luomukaurajauho.

- Hoida ihoa hellävaraisesti, älä venytä ihoa tai puristele sitä kovakouraisesti. Finnien puristelu saattaa katkaista verisuonia kasvoista.

Kuva / Picture Satu: Johanna rentoutuu kasvohieronnan jälkeen.


Kuva / Picture Satu: Johanna rentoutuu kasvohieronnan jälkeen.


Hyvin hellävarainen kasvohieronta on omiaan couperosa-iholle, sillä se vilkastuttaa pintaverenkiertoa

 

Perusohje kasvojen hierontaöljyksi on 15 ml öljyjä, kuten avokado-, jojoba-, manteli-, rypsiöljyä. Kasvohierontaöljyyn voi lisätä 2 - 3 tippaa eteerisiä öljyjä. Tämä on tosiaan kokonaistippamäärä eli voit laittaa kahta kolmea eri eteeristä öljyä tarkoituksesi mukaan, mutta kokonaistippamäärä saa olla vain 2 - 3 tippaa. En voi korostaa tätä liikaa, sillä eteeriset öljyt ovat todella voimakkaita! Couperosa-iholle sopivia eteerisiä öljyjä ovat esim. ruusu, neroli, laventeli ja roomalainen kamomilla sekä rosmariini ja kataja, ne elvyttävät verenkiertoa. 

Kävin Sadun kanssa Frantsilassa Luonnonmukainen kauneudenhoito ja kasvohieronta -kurssin helteisenä heinäkuuna ja taidankin ehdottaa Sadulle, että tekisimme toisillemme pitkästä aikaa ihanat kasvohieronnat! Itselle se kun ei oikein onnistu. Kannattaa käydä silloin tällöin kasvohieronnassa kauneushoitolassa, mikäli Sinulla ei lähipiirissä ole sädehtivää kasvohierojaa.

Couperosa-ihon hoito sisäisesti
 

Opin Luonnonkaunis-kirjasta, että couperosa-ihoa voi hoitaa myös sisäisesti käyttämällä viherjauheita.
Hyviä villiyrttejä ovat mm. nokkonen, voikukka, peltokorte ja persilja. 


Viime kesänä en ehtinyt viherjauheita tekemään, toivottavasti ensi kesänä ehdin paremmin. Viherjauheita tuleekin käytettyä liian vähän. Se ettei ole ehtinyt itse niitä tekemään, ei ole pätevä syy käyttämättömyydelle sillä hyviä viherjauheita saa myös valmiina esim. Satu käyttää itsekuivaamistaan luonnonkasveista valmistettuja viherjauheita, mutta myös Frantilan Aurinkovoima nokkos- yrttiviherjauhetta, jossa on useita couperosa-iholle suotuisia yrttejä. Taidankin marssia heti ensi viikolla ostamaan oman purkin! :D

Ravintovalmentajaksi kevään aikana valmistuva Satu lupaa kirjoittaa tarkemmin ihon hyvinvointia ja verisuoniterveyttä tukevasta ruokavaliohoidosta.


*
 

Tässä siis minun alkavan couperosa-ihoni hoito-ohjelma ja uudet opit Luonnonkaunis-kirjasta. Toivoisinkin kuulevani Sinun omat hoitovinkit ihollesi niin voimme oppia yhdessä lisää ja löytää itsellemme toimivimmat hoitomuodot ja -tuotteet.

Lämmöllä, Johanna


Picture from here

Lähteet:
Marja Entrich
Sirpa Karan Kauneushoitola
Virpi Raipala-Cormier: Luonnonkaunis
Frantsila, Hämeenkyrö 5. - 6.7.2012 Luonnonmukainen kauneudenhoito ja kasvohieronta -kurssi (jo
hon Sadun kanssa viime kesänä osallistuimme), opettajana Raija Pullinen.
Frantsilan Luomuyrttitila

Ulla Kivimäki - Maarit Hirvonen: Hoitavat tuoksut aromaterapiaopas

5 kommenttia:

 1. Oletko koittanyt Royal Beauty Academyn couperosa-hoitoa?

  http://www.royalbeautyacademy.com/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=57

  Olen saanut tuolla pysyvän parannuksen entiseen couperosa-vaivaani. En enää lähtisi koittamaan voiteilla, joiden vaikutus on lyhytaikainen.

  VastaaPoista
 2. Hei, kiitos vinkistä! Tosiaan, jos couperosa alkaa olla häiritsevää, kannattaa hyvissä ajoin hoitaa tehokkaimmilla keinoilla. Täytyisikin perehtyä laserhoitoihin tarkemmin (haitat/hyödyt/hyötyjen kesto). Kuten tuolla sivuillakin kehoitetaan, kuitenkin perushoidossa avainasemassa ovat terveelliset elämäntavat, ihon suojaaminen ja hyvä kotihoito. Ennaltaehkäisy on tässäkin ongelmassa todella tärkeää. // Satu

  VastaaPoista
 3. Ja P.S. Edelliseen kommenttiin vielä lisäten, ihan mahtava juttu, että olet saanut avun! Omakohtaisista kokemuksista on aina mukava kuulla.

  VastaaPoista
 4. Lässyn lässyn. Häirikköfirma Royal Beauty jakelee samaa linkkiä pitkin nettiä saadakseen asiakkaita. Kirjoitustyylin tunnistaa kauas.Tuo ei ole oikea asiakas vaan firman omistaja.

  VastaaPoista
 5. Hyvä kun löytyi yksi osoite, missä oli perehdytty couperosan syihin ja sisäisiin parannuskeinoihin! 👍 Taidan kokeilla myös tuota frantsilan nokkos-juttua.

  VastaaPoista