Kuva: Kirsi
Jatkuva juttusarja Kuu yrttitarhassa blogissa:
Tietoa puutarhan rakkaista rohdoista ja ruokaryydeistä, lisukkeena herkullisia reseptejä. Juttua kehkeytymässä mm. kaurajuuresta, mustajuuresta, palsternakasta ja artisokasta.
Syksy - Sadonkorjuun aika
Rakastan jokaista vuoden aikaamme suuresti. Neljästi vuodessa luonto antaa meille upeita kokemuksia, jos haluamme olla niille avoimia ja ottaa vastaan mitä niillä on annettavanaan. Kohta tulee ihana talvi ja iloksemme leijailee miljoonia säihkyviä lumihiutaleita, pienen pieniä ihmeitä jotka saavat aikaan valkoisen vaipan tummien mantujen päälle. Pakkanen kipristää nenänpäätä. Kevät. Pajunkissat, aurinko, vesipurot, narsissit. On uusiutumisen ja syntymisen aika. Kesä. Ihana lämpö, huumaavat tuoksut, uintiretket, lämpimät yöt. Syksy. Vuosi toisensa perään syksyllä syttyvät tähdet vangitsevat katselemaan yötaivasta. Villasukat, kuumat juomat ja kynttilät. Ennen kaikkea syksy on sadonkorjuun aika. Kevään ja kesän askareiden kiitollinen aika, jolloin talven lämpimiin hetkiin säilötään kesän makuja.
Meillä maalla kerätään talteen mansikat, viinimarjat, mustikat, vadelmat, muuraimet, puolukat, juolukat, variksenmarjat, karpalot, marja-aroniat. Tehdään mehuja ja hilloja. Ihanin asia on metsä. Sen tuoksut, eläimien jäljet, puiden havina, sammaleet, varvut, jäkälät. Ryytimaassa kasvaa juureksia ja etenkin minulle rakkaita yrttejä. Mielipuuhiani on yrttien kerääminen ja kuivaaminen. Lempipuuha tai ei niin kesä aina hurahtaa vauhdilla ja yrttien kerääminen jää viime tippaan. Ensi kesää varten pitääkin tehdä keruukalenteri milloin mikäkin yrtti on parhaimmillaan.
Kuva: Kirsi, Johanna lapioi piparjuurta puutarhastaan
"Juuri kaavittuna tuttu ruokaryyti tuoreen lihan ja kalan kanssa. Käytetään myös juomassa, viinissä tai maidossa liotettuna lääkkeeksi jäsenkolotusta, ruusua, vesitautia, keripukkia, rinnan-ahdistusta ja kivitautia vasten, joko yksinään taikka sekaisin katajanmarjasiirapin tai männynkerkkäkeitteen kanssa. Ulkonaisesti ienlihalla pidettynä lievittää se hammastautia. Saattaa myös monessa muussaki sisännäisessä kivussa, vatsan väänteissä jne. lievitystä, jos sitä iholle asetetaan." - Lönnrot. Piparjuuri sisältää kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja fosforia. Tuoreessa piparjuuressa on C-vitamiinia 150-177,9 mg/100 grammassa. Rohtona käytetään juurta, jonka eteerinen öljy sisältää 0,05-0,2% sinappiöljyä (85% beetataryylietyyli-sinappiöljyä ja 15% sinappiöljyglykosideja); ja asparagiinia, glutamiinia, pektiiniä, sakkaroosia ja fruktoosia. C-vitamiinin lisäksi piparjuuri sisältää myös B1-vitamiinia.
Edellä mainituilla piparjuuren eteerisillä yhdisteillä on antibioottisia, antibakteerisia ja antiviraalisia ominaisuuksia, joiden vuoksi piparjuuri sopii erinomaisesti vilustumisoireisiin ja erilaisiin tulehduksiin, huulirupiin sekä virtsatietulehduksiin. Sen on sanottu vilkastuttavan ruoansulatusjärjestelmää ja poistavan myös nestettä. Ulkoisesti käytettynä piparjuuri vilkastuttaa verenkiertoa virkistäen ja lämmittäen. Juuresta valmistettu pakkaus voi tosin aiheuttaa jopa lieviä palovammoja. Näiltä vältytään suojaamalla iho öljyllä ja pitämällä piparjuuripakkauksen käyttöaika ihoa vasten lyhyenä. Piparjuurta ei saa antaa alle nelivuotiaille, mahakatarrista, mahahaavasta tai munuaisvaivoista kärsiville, eikä raskaana oleville tai imettäville!
PIPARJUURITAHNA (ohje Finnfood)
500 g piparjuurta
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1-2 prk smetanaa
1½ dl etikkaa
1 dl vettä
1. Liota kuorittuja piparjuuria kylmässä vedessä, kunnes ne kovenee (yön yli).
2. Raasta piparjuuret todella hienolla terällä konetta käyttäen. Peitä kone pyyhkeellä/muovilla, jotta piparjuuren höyryt eivät käy silmiin.
3. Lisää smetana, suola ja sokeri. Viimeiseksi etikkavesi. Katso, että seos jää tahnamaiseksi.
4. Purkita pieniin lasipurkkeihin. Säilyy jääkaapissa muutaman viikon. Voi myös pakastaa.
*
Rakastan sushia ja piparjuuri liittyy myös siihen! Ihana tulinen wasabi-tahna on tehty japanilaisesta piparjuurilajikkeesta wasabijuuresta. Usein kuitenkin wasabitahna onkin värjättyä piparjuuritahnaa. Tässä ohje, jolla voit tehdä oman kotimaisen piparjuuriwasabin kalan tai lihan kaveriksi.
PIPARJUURIWASABI
2 dl maustamatonta jogurttia
2 tl piparjuuritahnaa
1 tl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
pippuria, suolaa
Ainekset sekoitetaan keskenään ja annetaan olla jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoilua.
Nyt tulikin vesikielelle ja seuraavaksi pitää varmaan opetella tekemään sushia!
Makuhermoja hivellen,
Johanna
Lähteet & lisätietoja:
http://www.tts.fi/Eliaksenyrttitarha/kasvit/piparjuuri.htm
http://fi.wikipedia.org/wiki/Piparjuuri
http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Syotavat_kasvit/Juurekset/Piparjuuri
http://www.yrttitarha.fi/kanta/piparjuuri/
http://www.frantsila.com/portfolio/piparjuuri/
Kuvat: Kirsi
Lainasin kirjastosta ihanan Villiyrttikeittokirjan. Kirjan on kirjoittanut villiyrttejä ravintolansa keittiössä käyttävä Sami Tallberg. Kirjassa on myös ihania ruokaohjeita ja vinkkejä villikasvien käytön aloittamiseen, keräämiseen ja säilömiseen.
VastaaPoistahttp://readme.fi/product.php?isbn=9789522202345
Kirjan myötä en malttaisikaan odottaa ensi kesää, kun pääsee luontoon keräilemään maukkaita villiyrttejä!
Kirjassa kerrottiin myös Piparjuuresta ja löysin uutta tietoa itselleni. Sami kertoo, että Piparjuuren kukat ja varsi kannattaa myös syödä. Kukat maistuvat sinappiselta kaalilta. Kukat ja lehdet ovat miedomman makuisia kuin juuret. Sen vuoksi yleinen ohje onkin, että Piparjuuri käy kaikkiin ruokiin johon sopisi sinappa.
Tein tänään maukasta juureskeittoa ja raastoin suoraan pakkasesta juurta keiton päälle. Antoi muuten tosi hyvän säväyksen!
Kaunista syksyä!
Johanna
Se oli kyllä todella mielenkiintoiselta vaikuttava kirja- En malta odottaa, että pääsen lukemaan! :)
VastaaPoistaIhan uusi juttu minullekin, että piparjuuren lehdet ja kukatkin kelpaavat syötäväksi! Jännittävää- täytyy ehdottomasti ensi keväänä kokeilla!
joo tyttäreni jolla on akuutti nenä ontelotulehdus kokeile käärettä poskionteloiden päällä ensin limakalvot turpeudui mutta myöhemmin laukesivat . Yö oli miellyttävää nukkua pitkästä aikaa eikä seuraavana päivänä poskionteloita pakottanut. jos näin toimii piparjuuri niin miksi antibiootteja harrastat
VastaaPoistaOnpa hyvä, jos piparjuuresta oli apua, muistan itsekin lapsena sitä toisinaan flunssaan syöneeni, samoin valkosipulia ja sipulia. Antibioottien yhteydessä on äärimmäisen tärkeää muistaa, että suoliston bakteerikannan uusiutuminen kestää tutkimusten mukaan pahimmillaan jopa 3 vuotta. Siksi on tärkeää ottaa sekä kuurin aikana, että vielä pitkään sen jälkeen maitohappobakteerilisää. Tällöin antibioottien haittavaikutuksia pystytään vähentämään. Vaikka joissain tapauksissa antibiootit ovat välttämättömiä, olet sinä oikeassa, että on aina parempi, mitä vähemmän antibiootteja joutuu syömään ja siksi oireiden taustasyyt on syytä vaivassa kuin vaivassa kartoittaa huolella esim. itseäni lääkittiin pienenä tyttönä lukuisin antibioottikuurein (ei maitohappobakteereja :(), kunnes lopulta selvisi, että käsittämättömän korvatulehdus/poskiontelontulehdus/silmätulehdus ja allergia- sekä ihottumakierteen taustalla oli ala-asteeni vaikea homeongelma. Tällaiset varhaiset immuniteettiin vaikuttavat tekijät tulevat yleensä vaikuttamaan koko loppuelämän... ;/
VastaaPoista-Satu