perjantai 29. kesäkuuta 2012

Särkevien ja rasittuneiden jalkojen hellimiskylpy


Särkevien ja rasittuneiden jalkojen kylpy


Perusohje

2 rkl ruokasoodaa
Vadillinen lämmintä vettä + valitsemiasi yrttejä kts. alla

Jalkakylpyveteen voit sekoittaa erilaisia tuoksuvia, aromaattisia ja hoitavia yrttejä omien tarpeidesi ja mieltymystesi mukaisesti. Itse laitoin talvisten saunailtojen jalkakylpyihin inkivääriä, kamomillaa, laventelia ja mustapippuria. Nyt keskikesän hekumassa niittyjen kuningattaren mesiangervon valtakausi on parhaimmillaan ja kipua vähentävään jalkakylpyyn se on erinomainen valinta (erityisesti sisältämiensä salisylaattien vuoksi). Mesiangervojalkakylpy myös tuoksuu aivan ihanalta, makealta ja metiseltä.  

Vinkkinä: Nyt on aika myös kuivattaa mesiangervon kukkia ja lehtiä talven jalkakylpyjen ja hurmaavan mesiangervoteen varalle.

Jalkakylpyyn voit lisätä myös muita hoitavia ainesosia, kuten kylmäpuristettua oliiviöljyä, hunajaa ja suolaa. Suola ja hunaja puhdistavat ja öljy ravitsee sekä pehmentää ihoa, mutta varo liukastumasta öljyisin jaloin kylvyn jälkeen. Fiksuinta on kuivata jalat huolellisesti istualtaan, voidella ne samantien ja pukea pehmoiset puhtaat sukat heti kylvyn jälkeen. 


Mesiangervoa ja ruusunterälehtiä Kuva/photo: Johanna


Miten valmistetaan?

Kiehauta n. 1 1/2 l vettä ja hauduta yrttejä kattilassa vähintään 20 min. Olethan varovainen käsitellessäsi kuumaa vettä! Siivilöi jalkakylpy etukäteen tai esim. kaataessasi sen jalkakylpyvatiin, näin pääset turhalta vaivalta jalkakylvyn tehtyäsi, eikä viemäriin pääse lionneita yrttejä. Puserra yrtit kuiviksi ja laita biojätteeseen (laita biojätepussiin pohjalle sanomalehtipaperia imemään kosteutta). Lisää haluamasi lämpöistä lämmintä vettä hanasta. Liota sooda, mustapippuri ja inkivääri lämpimään veteen ja anna jalkojesi levätä vadissa kunnes vesi jäähtyy. Nauti!

Kylvyn jälkeen


Hierontaöljy

2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
3 tl omenaviinietikkaa

Sekoita viinietikka öljyyn ja hiero seoksella jalkapohjiasi sekä pohkeitasi- etenkin mahdollisia känsiä ja liikavarpaita, jos sinulla on suonikohjuja, hiero seosta myös niihin. Toista käsittely päivittäin, tämän pitäisi pehmittää jalkapohjien ihoa parin viikon kuluessa.


Jalkakylvyn sisältämien luonnontuotteiden ominaisuudet kauneudenhoidossa:


Hunaja: Mehiläiskennoista kerättyä, ravinne- ja vitamiinipitoista mehiläisten vararavintoa. Antiseptinen, parantava ja pehmentävä (kosteutta sitova) vaikutus. Sopii voiteisiin ja ärtymien hoitoon. Elintarvikekaupoista. 

Inkivääri: Esim. jalkakylvyissä, lämmittää, lievittää kipuja, elvyttää verenkiertoa, vähentää turvotusta.

Kamomilla: Hoitaa, rahoittaa (nukuttaa), pehmentää kuivaa sekä normaalia ihoa ja parantaa herkän ihon tulehduksia. Tekee hiukset kiiltäväksi ja sopii vaaleille hiuksille. 

Laventeli: Raikastaa, puhdistaa ja rauhoittaa rasvoittuvaa ihoa ja hiuksia. Antiseptinen, parantaa ärtymiä jopa palovammoja, supistaa ihohuokosia.

Mesiangervo:  Kasvin sisältämät salisylaatit edistävät hikoilua. Mesiangervo on antiseptinen ja anti-inflammatorinen. Mesiangervoa käytetään niveltulehduksiin, reumaattisiin vaivoihin, kihtiin ja sidekudostulehduksiin, ulkoisesti ja sisäisesti käytettynä kipuihin, päänsärkyihin, hermosärkyihin ja lihaskouristuksiin. Lisäksi sitä käytetään vahvistamaan sydäntä, hoitamaan verisuonten kalkkeutumista, verenpainetautia ja ohentamaan verta aspiriinin tapaan.  

Mesiangervon vaikuttavia aineita: Salisylaatit, flavonoidit (1–2 %, pääasiassa rutiinia, isokversitriiniä ja spirakosidia), eteerinen öljy (spireosidia, spireiiniä, salisiinia, gaulteriiniglykosidia, salisyylialdehydiä ja metyylisalisylaattia), pyrogallolityyppinen parkkiaine (juurakossa), heliotropiini, kivennäissuolat, C-vitamiini ja tanniinit.

Kylmäpuristettu neitsytoliiviöljy: Ravitsee ja suojaa normaalia, tulehtunutta ja kuivaa ihoa sekä hoitaa hiuksia. Perinteisesti käytetty Välimeren maissa kauneudenhoitoon.

Ruokasooda: Emäksinen ja puhdistava natriumkarbonaattijauhe. Elintarvikekauppojen maustehyllystä. Älä yhdistä jalkakylpyveteen tätä ja viinietikkaa! Viinietikkahoito tulee vasta kylvyn jälkeen!
 
Viini- ja omenaviinietikka ovat happamuutensa vuoksi erinomaisia kauneudenhoitoaineita ja luontaisia säilöntäaineita. Ne desinfioivat, lisäävät vastustuskykyä, puhdistavat sekä sisältävät lukuisia eri vitamiineja (A-, B1-, B2-, B6-, C- ja E-vitamiineja), hedelmähappoja ja kivennäisaineita (mm. kaliumia, fosforia ja kalsiumia, sekä magnesiumia ja natriumia, klooria, rikkiä, rautaa, fluoria ja piitä). Ihonhoidossa ne rauhoittavat ärtynyttä kohtaa vähentäen kutinaa. Jo Hippokrates hoiti potilaitaan omenaviinietikalla sen puhdistavien, parantavien ja vastustuskykyä parantavien ominaisuuksien vuoksi. Omenaviinietikka auttaa vähentämään turvotusta ja sopii mm. siksi suonikohjujen hoitoon, kts. lisää täältä

Lämmöllä Satu 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti