perjantai 3. helmikuuta 2012

Granaattiomenan terveysvaikutukset ja alkoholittoman granaatiomenamartinin resepti






Kuvat/pictures Satu


Granaattiomena oli muinaisille egyptiläisille pyhä kasvi


Sellaisen roolin se on saanut myös omassa keittiössäni, sillä olen suorastaan hullaantunut granaattiomenan pirskahtelevan happamaan makeuteen. Koska granaattiomena on niin herkullinen, esteettinen ja terveyttä edistävä hedelmä, ajattelin sen ansaitsevan ihan oman postauksensa. Taidan olla kyllä todellakin hurahtanut, sillä saan leijailevan hyvän olon vain katsoessani noita granaattiomenasta ottamiani kuvia (tietysti kuvausoperaation jälkeen kävin hedelmään käsiksi ja nautiskelin granaattimehu suupielistä valuen)...

Granaattiomenan terveysvaikutukset

Granaattiomena: 
  • on Englannissa ja Yhdysvalloissa julistettu superruuaksi.
  • sisältää valtavasti antioksidantteja, enemmän kuin mustikka, karpalo tai vihreä tee
  • antioksidantit ehkäisevät vapaiden radikaalien haittoja kehon soluissa, ja näin ne auttavat kehoa suojautumaan sairauksilta ja rappeutumiselta.
  • granaattiomena hemmottelee ihoa! Sen sisältämät antioksidantit edistävät kollageeni- ja elastiiniproteiinien syntyä ihossa, ja tekevät ihosta näin joustavamman. Tanniinit vähentävät ryppyjä ja edistävät verenkiertoa, jolloin ihosolut saavat enemmän verta ja ravintoaineita.
  • granaattiomenan sisältämät polyfenolit hillitsevät LDL-kolesterolin muodostumista verisuoniin.
  • sisältää estrogeenin kaltaisia aineita, jotka antavat suojaa rintasyöpää vastaan.
  • sisältää runsaasti kaliumia, jolla on positiivinen vaikutus verenpaineeseen.
  • granaattiomenan fenolit ja ellagiinihappo vahvistavat vastustuskykyä ja pitävät vilustumistaudit loitolla
  • sisältää kuitua, C-, E-, B5-, ja B3-vitamiineja, rautaa, foolihappoa, kaliumia ja polyfenoleja.
  • Antioksidanttirikasta granaattiomenaa on vuosisatoja pidetty oikeana aarteena hedelmien joukossa. Sanotaan, että muinaisina aikoina babylonialaiset pureskelivat granaattiomenan siemeniä ennen taistelua, uskoen niiden tekevän heistä voittamattomia.


 

 

Kuvat/pictures Satu


Granaattiomenahurmio, miten hedelmää käytetään


Granaattiomenasta syödään siis mehukkaat siemenet ja tihkuva mehu, ei kuoria tai kitkerää valkoista kuoren sisäosaa, jossa siemenet ovat kiinni. Siementen väliset valkoiset kalvot voi syödä. Granaattiomena on aistillisesti kiehtova hedelmä ja visuaalisesti upean näköinen syvän punaista väriään myöten. Siemenet ovat uskomattoman värisiä, hohtelevia ihmeitä, kuin syvänpunaisia jalokiviä.

Granaattiomena on hidasta syödä, joten se vie makeanhimon. Mutta muista katsoa peiliin ennen kuin lähdet ulos granaattiomenaa syötyäsi! Hehkuvan hurmaantuneen hymysi lisäksi saatat nimittäin havaita, että naamasi on täynnä epäilyttävää punaista roisketta, älä siis valitse valkoista paitaa tai juhlavaatteita alkaessasi leikkaamaan (tai ahmimaan kesytöntä granaattiomenaa). Suosittelen yleensäkin esim. aamutakin tai essun pukemista vaatteiden päälle syönnin ajaksi.

Granaattiomenan voi siis syödä sellaisenaan. Silloin se kannattaa lohkoa paloiksi, kuten appelsiini ja silloin voit syödä siemenet suoraan lohkoista. Kun granaattiomena oli itselleni vielä vieras, luin jostain, että se syödään halkaisemalla hedelmä puoliksi kaapien sitten siemenet lusikalla. En todellakaan suosittele! Erittäin hidasta ja valtavan sottaista! Mehua lensi jatkuvasti silmiin, naamaan, vaatteille ja siemenet sinkoilivat sinne tänne...

Isot granaattiomenat ovat parhaita ja niiden parhain sesonki on joulun molemmin puolin. Olen havainnut että hieman nuhjaantuneen näköiset ovat parhaita ja sopivan kypsiä. Kuoren pitää olla napakka kauttaaltaan, jos kuori on upottavan pehmeä paikoin, älä osta, silloin granaattiomena on härskiintynyt. Pilaantuneet siemenet ovat samean ruskehtavia, tuoreet ovat kauniin ja kuulaan punaisia. Jos et jaksa syödä granaattiomenaa kokonaan, kääri se muovipussiin ja laita jääkaappiin. Säilyy hyvin seuraavan päivän herkkuhetkeen.

Granaattiomena sopii myös juomiin, salaatteihin, myslin tai jogurtin sekaan tai mausteisten lintu-, kala- ja lammasruokien kera tarjoiltavaksi.

Juhlajuomaksi alkoholiton ja superterveellinen granaattiomenamartini

4 annosta

4 granaattiomenaa jääkaappikylmänä
3 luomu limettiä jääkaappikylmänä
12 jääpalaa
6 dl kivennäisvettä

Laita 4 martinilasillista (tai mitä tahansa pikaria) pakastimeen siksi aikaa kun valmistat juoman.

Aloita naputtelemalla granaattiomenoita puukauhalla, jolloin siemenet irtoavat. Tämän jälkeen halkaise granaattiomenat kahtia. Purista granaattiomenanpuolikkaita siivilän ja astian päällä, jolloin saat mehun talteen. Ota myös kaikki herkulliset siemenet talteen. Leikkaa yksi limetti ohuiksi viipaleiksi, ja lopuista limeteistä voit puristaa mehut siivilän lävitse granaattimehukulhoon. Jaa limettigranaattiomenamehu laseihin ja lisää jääpalat sekä granaattiomenan siemenet. Kaada lopuksi kristallisen kylmä kivennäisvesi laseihin ja korista limettiviipaleilla.

Ihastuttavan raikasta!

Rakkaudella Satu
Kuvat/pictures Satu


Lähde: Voimaruokaa hyvään arkeen

30 kommenttia:

  1. Oli ihana lukea tämä teksti, kiitos! Olen nimittäin ihan hullaantunut tuohon hedelmään ja löysin tämän tekstin kun etsin terveystietoa hedelmästä! Mulla on niin samat kokemukset hedelmästä, että paikoittain teksti oli kuin suoraan mun päästä! Kiitos, nyt tiedän että voin hyvillä mielein jatkaa granaattiomenan säännöllistä ahmimista:-)! Ja niin totta, se vie superhyvin makeanhimon!!

    VastaaPoista
  2. Ihanaa, kun annoit palautetta, kiitos! :) Kyllä, granaattiomena on mahtavan antioksidanttipitoinen hedelmä ja ai että niin makoisa! Granaattiomenamehu on myös superhyvää. Jatketaan me granaattiomenasta hullaantuneet hedelmäisestä ihanuudesta nautiskelua! :) Mukavaa alkukesää Sinulle!

    Terkuin Satu

    VastaaPoista
  3. Mieheni on kotoisin Irakista ja hän syö useimmiten granaattiomenansa (siemenet) suolan kanssa... hieman hassun makuista, itsellenki makuyhdistelmä on kylläkin liian karvas. Hän irrottaa siemenet siten, että ensin kanta leikataan veitsellä irti, jonka jälkeen granaattiomena lohkotaan käsin "repimällä" neljään osaan. Sen jälkeen siemenet kopsutellaan irti lusikan avulla eli kevyesti naputellaan kuorta lusikalla (ja siten että kuori ylöspäin, kannattaa käyttää syvää lautasta). Yksittäiset siemenet voi vielä irrottaa sormin. Tällä tavoin ei kyllä sotkua synny.
    Granaattiomena on kyllä esteettinen hedelmä ja vielä niin terveellinenkin! Harmi vain kun kilohinta on aika korkea, meille selkeästi "herkku", jota ostan silloin tällöin jos haluan iloisesti yllättää miehen :) Granaattiomenamehua saa ihan kivasti kaupoista, vaikka yllättäen se on monesti todella makeaa.

    VastaaPoista
  4. Hei, tämähän mielenkiintoista! Kiva kuulla erilaisista makutottumuksista. Ehkä pitäisi itsekin kokeilla granaattiomenaa suolalla Irakilaiseen tapaan ja erinomaisen hyvä vinkki tuo granaattiomenan syömäkelpoiseksi saattaminen ja siementen naputtelu. Oletpa ihanan miehen yllättämistavan keksinyt :).

    Ai että alkoi tehdä mieli granaattiomenoita, pitkään aikaan en ole itsekään nyt ostanut niitä, mutta paras sesonkihan on oikeastaan käynnistymässä...

    Hauskaa syksyä Sinulle! Lämmöllä Satu

    VastaaPoista
  5. Ajattelin myös kertoa lukeneeni tekstisi. Ja kiva oli lukea. Ostin myös iltapalan jälkiruuaksi lapsilleni (4) pari granaattiomenaa askarreltavaksi koska pitävät niistä. Meillä on ruoka-allergioita, mutta tuo granaattiomena ei kuulu noihin. Etsiskelin tietoa granaattiomenan sisältämästa vitamiinimäärästä ja yllätyin. Täytyy alkaa ostamaan vähän useammin tätä ravintorikasta hedelmää! Kiitos.

    VastaaPoista
  6. Mussuttelin tässä granaattiomenaa juuri kun luin tekstisi(: Mutta vinkkinä siementen irrottamiseen ilman sotkua; Halkaise granaattiomena kahtia(toiselle puolelle jää kanta ja toiselle puolelle kummallinen hapsu). Aseta granaattiomenan toinen puolisko kämmenelle, kuoripuoli ylöspäin. Ota ruokalusikka tai hieman suurempi ja ota lusikan varren lopusta kiinni, niin että lusikka vähän heiluu sormien välissä. Sitten vaan kulho granaattiomenan alapuolelle ja alat lusikalla koputtelemaan kuorta( granaattiomenaa saa hakata aika kovaa ja voi kestää hetki, että kuori pehmenee ja siemen alkavat pudota kulhoon).

    VastaaPoista
  7. Tosi hyviä vinkkejä, kiitos! Nämä neuvothan kaivan ehdottomasti esiin seuraavan kerran kun herkuttelen granaattiomenalla ja pääsen testaamaan ihan käytännössä :). Nyt onkin ollut pitkä paussi granaattiomenan mussutuksessa, kun ovat olleet kaupassa niin minikokoisia. Tunnelmallista syksyä <3 - Satu

    VastaaPoista
  8. Olen ostanut kauppahallista pullon jossa on granaattiomena mehua sellaista aika jäykkäoloista. Ruokalusikallinen puuroon, mehun, jogurtin, veden tai ihan mihin hyvänsä, mut kuitenkin ruokalusikallinen. Ei flunssat iske. Pullo maksaa kahdeksan euron paikkeilla ja riittää pitkäksi aikaa, tuovat Turkista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, olen myös kuullut granaattiomenamehusta vain hyvää. Sillä on tehokkaita antioksidanttivaikutuksia. Käytän vuorotellen resveratrolipitoista rypälemehua, antioksidanttista granaattiomenamehua tai sitten kotimaisia kylmäpuristettuja marjamehuja (tyrni, mustikka, puolukka) marjapirtelöiden sekaan tuomaan lisää tujua ja terveyttä edistäviä vaikutuksia. Sopivat mainiosta, laitan n. 3 rkl - 1 dl mehua riippuen mehun laadusta, esim. tyrniä ja karpaloa tulee laitettua vähemmän kun ovat niin kirpakoita. Mahtava kuulla näin hyviä kokemuksia granaattiomenasta!

      Valoisin terveisin Satu

      Poista
    2. Hei Anonyymi ;). Ois muuten tosi kiva kuulla, minkä merkkinen tuo sun granaattiomenamehupullosi on! Ja mistä kaupasta? Luontaistuotekauppa, tavallinen marketti vai etnoruokakauppa? // Satu

      Poista
  9. Ostin tänään ensimmäisen kerran elämässäni granaattiomenia.
    Tiedon ja taidon puutteesta johtuen riivin siemenet kulhoon lusikalla ja olihan se vähän sottaista. Kiitos vinkeistä, kuinka homma sujuu siistimmin. Kiitos myös vinkeistä, miten erottaa huonon ja hyvän hedelmän.
    t: nam nam

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, nam nam! Nautitaan tästä hehkeäksi tekevästä herkusta <3.

      Granaattiomenaterkuin Satu

      Poista
    2. Hei, no itse halkaisen kranaattiomenan 4 osaan veitsellä, ja mielestäni siemenet lähtee hyvin pois kun taittaa, tippuvat kulhoon. Ja olen huomannut kun lohkot olleet yön jääkaapis niin lähtee vieläkin paremmin, tai ainaskin tuntuu siltä ;)

      Poista
  10. Ja siemenet säilyvät kyllä jääkaapissa pidempäänkin, juuri söin torstaina kuorittua g.omenaa, nams ja hyvää oli!

    VastaaPoista
  11. Juu, kyllä se vaan on hyvää! Granaattiomenaan ei kyllästy! <3

    VastaaPoista
  12. Jos joku sattuu viel lukeen ni tässäpä oma tyyli saada nuo maukkaat ja mehuisat siemenet kippoon..1. leikkaa veitsellä ns. päiväntasaajaa pitkin varovasti granun ympäri niin että vain kuori menee rikki 2. tämän jälkeen työkaluina toimii vain omat kädet/sormet. Ota leikatusta kohdasta sormin kiinni ja vetele puolikkaita toisistaan irti (ei pahemmin mehut roisku jos vain veistä ei ole leikkausvaiheessa työnnetty liian syvälle 3. Ota toinen puolikas ja taita puoliksi (auttaa kun tekee pienen viillon alun kuoreen onnistuu ilmanki)ja siitä sitten voi lohkoa (käsin) pienemmiksi miten siemenet lähtee parhaiten pois 4. Ja ei muutako toiselle puolikkaalle sama toimenpide 5. Ja se paras kohta: Eiku syömään...ps.siin mielessä tuo viillon tekeminen reunaan on hyvä et saa sen kuoren halkeamaan tietystä kohdasta...granaattiomenakin on semmonen "lohkoinen" lohkojen välistä kun saa sen halkeamaan ni työ on helpompaa..toivottavasti tästä ny jotain selvää saa

    VastaaPoista
  13. Hei, kyllä tätä vielä luetaan :) ja kiitos hyvästä vinkistä, kyllä tästä sai hyvin selvää! Täytyy kokeilla :).

    Joka kerta kun tulee tänne keskustelemaan granaattiomenasta, niin herahtaa kielelle granaattiomenahimo. Niin taas. Granaattiomenoita onkin tullut syötyä paljon tänä talvena. <3

    VastaaPoista
  14. Kyllä..mut mikäs sitä syödessä ku on hyvää ja vielä jopa terveellistä..pittää vissii lähteä hakemaan pommi kans kaupasta ku on viel auki, eilen tuli syötyä semmnen 550g isomus, mut halvempia saisivat piru vie olla useemmin täälä..ei ole yks eikä kaks kertaa ku on sattunu huono yksilö kohdalle...ja kyllä ulospäin näyttää just sellasilta ku pitääki.. T:edellisen ohjeen kirjailija

    VastaaPoista
  15. Granaattiomena on monelle suomalaiselle vielä tuntematon, harmi vain, jää noin loistava hedelmä ja antioksidanttilähde kaupan tiskille. Mullekin on sattunut pari kolme kertaa käymistilaan päässyt granaattiomena. Kyllähän se on harmittanut, mutta onneksi aika pieni prosentti verrattuna käsittämättömän herkullisiin yksilöihin... / Satu

    VastaaPoista
  16. granaattiomena on herkullista!

    VastaaPoista
  17. pitääkö muuten siemenet sitten sylkeä pois?

    VastaaPoista
  18. Hei Anonyymi. Ei tarvitse sylkeä siemeniä pois, pureskelet vain kunnolla ja herkuttelet, siemenet eivät ole mitenkään erityisen kovia vaan äärimmäisen mehukkaita. :) // Satu

    VastaaPoista
  19. Söin tänään ensimmäisen kerran granaattiomenan siemeniä. Hyvältä maistuivat. Tervetuloa vierailemaan blogillani. Löydät sen nimelläni: Paavo Hautala

    VastaaPoista
  20. Hienoa, että uskaltauduit kokeilemaan! :)

    VastaaPoista
  21. Etsiessäni ihon kuntoon auttavia täsmäruokia näin granaattiomenan mainittavan. Päädyin kokeilemaan mehuja, mutta en löytänyt pikkupaikkakunnalta kuin sokeroituja. Halusin "sitä itteensä", joten uskaltauduin ostamaan yhden hedelmän. En tienny yhtään mitä tuolle pitäisi tehdä, googletin ja päädyin tänne. Kokeilin tuota lusikalla naputtamista ja hyvin irtos! Loput tippuivat kulhoon kuorta puristamalla. Mutta voi jestas mikä herkku! Olisinpa nähny ilmeeni, kun ensimmäisen lusikallisen laitoin suuhuni. Ainoa ongelma oli, että niitä oli vain yksi! Voi olla, että lähipiiri saa kuulla hehkutusta kyllästymiseen asti..
    Kiitos tästä postauksesta! :)

    VastaaPoista
  22. No voi että, ihan mahtava kuulla! Kiitos hymyilyttävästä kommentista, ihan pystyin jakamaan ilosi (ja ilmeesi ensimmäisen lusikallisen jälkeen) :). Granaattiomena on kyllä mielettömän hyvä herkku, ja itse hedelmä siemenineen erittäin ehtaa tavaraa. Pelkkä granaattiomenamehu ei ole ollenkaan niin hyvää kuin tuoreet siemenet. Nam, nam. Mulla oiskin tuolla yksi granaattiomena jemmassa. Pitäisiköhän mennä syömään... Ihanaa kevättä! // Satu

    VastaaPoista
  23. kiitos näistä tiedoista, Ostin tänään ensimmäisen granaattiomenan ja sen syöminen oli yhtä sotkua.. ja siemenet , mietin, miten ne voisi parhaiten hydyntä.. mulla on kokki poika, kysyin häneltäkin tavallaan, mutkan kautta, miten parhaiten sen hedelmän voisi hyödyntää.. olen vain kumissani.. ihmeellinen tunne tuli suuhun,, sellainen että se vaikuttiNäistä hampaisiin jotenkin niin, että tuli kuin kalvo hampaitten päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei pörrikarhu (ihana nimi sulla muuten :)). Muistelen kaukaisesti, että mulla kävi samoin joskus ensimmäisillä kerroilla kun söin granaattiomenaa, se ei tuntunut kivalta. En tiedä olenko sittemmin tottunut hammastuntemukseen vai oliko vain erilaisen koostumuksen omaava hedelmä kyseessä (koska enää en ole noteerannut moista). Granaattiomena on kyllä todella antioksidanttirikas hedelmä, ihan ehdottomasti hedelmien aatelistoa suojaamaan kehoa hapetusvaurioilta. Se sopii vaikkapa ihan jogurtin sekaan, hedelmäsalaattiin, juomiin, mehuksi puserrettuna, riistan kera, salaattiin, juuston kera, pirtelöihin, smoothieihin ... Toivottavasti löydät itsellesi mieluisan tavan käyttää tätä ihanaa hedelmää! Lämmöllä Satu

      Poista
  24. http://urjalanmakeistukku.fi/venalainen-keittio/792-granaattiomenamehu-1-litra.html

    VastaaPoista
  25. ihanaa juomaa terveelistä kuin piru merrassa ja on kuulkaa vitamiinia kyllin paljon niin piti kysymän tuosta hedelmästä vielä sen verran että luulen vielä taivaallisen ihana maku on aidossa hedelmässä mutta maksaa vain mutta ostan vielä kun varallisuus antaa periksi.
    Yks yli 52-vuotiainen joka suosii luontaista lääketiedettä on totta muuten että auttaa mutta täytyy kokeilla ainakin 2kk:utta mitä luonontuotetta syö ja olla kanssa varovainen ja katsoo että ei saa mitään allegioita tai sen sellaisia mutta turvatut ovat hyviä tuotteita ,en väitä että kaikki ihmiset saavat tyydytyksen mutta en puhukkaan tässä kuin vaan minusta koska jos ei ole käyttänyt luontaistuoteita niin voi olla että ei vaikuta mitenkään , mutta minä taas en voi ottaa lääkärin määrämiälääkkeitä ollenkaan ja jos täytyy niin harvoin sellaista tapahtuu.moi yksi vanha 52-vuotis nainen

    VastaaPoista