sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Hyvän olon viikonloppu, osa I, ihania mehuja ja pirtelöitä

 
Kuvat/pictures: Satu


Hyvän olon viikonloppu

Olen ollut todella, todella väsynyt nyt. Tiedätte varmaan tunteen näin talvipimeällä kaikkien velvollisuuksien ja touhujen kuormittaessa mieltä sekä kehoa ja kun oikein kunnon henkistä irrottautumislomaakaan ei ole ollut. 

Peruslääketieteenopintojen toinen lukukausi käynnistyi edetävällä viikolla. Fysiologia on ehdottomasti eräs suosikkiaineeni kautta aikojen. Kehon oma sisäinen viisaus ja voima herättävät aina vain ihmetystä, hämmästystä ja kiitollisuutta. Millainen ihme ihmiskeho onkaan, millainen parantava kapasiteetti siinä piilee!

Koko ajan vahvistui tunne, että nyt on taas otettava ohjat käsiin ja huolehdittava itsestä paremmin joulun ajan rytmittömyyden, hillittömän opiskelutahdin ja herkuttelujen jälkeen. Lepoa, taukoja, sopivasti liikuntaa, meditaatiota, joogaa ja puhdistavaa ruokaa, hyviä juomia, ja toki asennemuokkausta, johon hyvänä apuna on ollut sattumalta koulun kirjastosta löytynyt kirja; Colette Dowling: Täydellinen nainen, (joka otsikostaan huolimatta kannustaa löytämään hyväksyvän asenteen omaan inhimilliseen epätäydellisyyteen). Kirjoitan varmaan tästäkin jossain vaiheessa, mutta sitä odotellessa suosittelen kaikille naisille kirjan lukemista.


Ylimmäisessä kuvassa:  

Aamun aloittaminen tuoreella viher/kasvismehulla on erinomainen tapa herätellä keho hellävaroen ja aamulla ravintoaineet imeytyvät erityisen hyvin. Vastapuristetuilla vihannes- ja hedelmämehuilla on puhdistava ja uudistava vaikutus kaikkialle kehoon. Ne ovat helposti imeytyvää ravintoa ja sisältävät runsain mitoin sellaisia ravintoaineita, jotka ruoanvalmistusprosessissa esim. kuumennettaessa saattavat tuhoutua. Kypsät luomu vihannekset ja - hedelmät sekä kunnon mehulinko ovat parhautta mehujen valmistuksessa. Juoma nautitaan heti valmistamisen jälkeen, jolloin se on ravintorikkainta.

  Siemaile vehnänorasmehu rauhassa ja mehua suussa pyöritellen. Älä syö heti aamujuoman jälkeen, vaan vasta n. 30 min- 1h kuluttua. Tässä välissä ehtii hyvin vaikka lukea valohoitolampun ääressä aikakausilehteä tai joogata. 

Vihershotin jälkeen tein mindfullnessjoogaa n. puolen tunnin ajan cd:n soittaessa kevätkesän lintujen laulua, valohoitolampun valossa aamun auringonvalon äkkiä tulviessa huoneeseen. Valon ja luonnon äänien parantava vaikutus tuntui kaikkialla kehossa kuplivana onnellisuutena.  Mikä yksinkertainen ilo ja hieno löytö: Herääminen tuntuu nyt paljon helpommalta kesäisen äänimaiseman ja kirkkaan valon auttaessa talviset aamut käyntiin.

Joogan jälkeen tein proteiinipitoisen mustikkapirtelön:
  
 Toisessa kuvassa: 
Proteiinipitoinen mustikkapirtelö

1 1/2 dl mustikoita (yön yli sulaneina)
1/2 dl saksanpähkinöitä (yön yli liotettuina)
(joka sisältää hyvässä suhteessa kaikki elimistön tarvitsemat aminohapot)
1/4 luomubanaani
n. 1 1/2 dl vaniljasoijamaitoa
 tai kauramaitoa ja hunajaa
hieman steviaa
2 tl raakakaakaojauhetta
1 tl luomu spirulinaa
1 tl c-vitamiinipitoista luomu acerolakirsikkajauhetta
1 rkl kauratalkkunajauhetta
1 tlk rahkaa

Sekoita kaikki tehosekoittimella ja nauti jokaisesta siemauksesta, mieluiten valohoitolampun valossa.

Pirtelön jälkeen lähdin murusen kera pirteästi ulos aurinkoiselle jäälle vähintään tunnin kävelylle. Aurinko loisti kirkkaana vielä melko matalalla taivaan rannassa ja ilmassa vilisi kimmeltävää jäähilettä. Taivas upean sininen.

Kolmannessa kuvassa: 
Kävelyn jälkeen luomubanaanikookosvesi, johon sekoitin vielä 1 tl spirulinaa ja 1 tl chlorellaa. "Verestämme 55% on veriplasmaa ja 45% hemoglobiinia. Kookosvesi on käytännössä identtistä ihmisen veriplasman kanssa ja toisessa maailmansodassa kookoksen nestettä käytettiin veriplasman korvikkeena verta menettäneille haavoittuneille. Klorofylli on lähes identtistä veren hemoglobiinin kanssa, klorofyllissä vain keskusatomina on magnesium, kun taas hemoglobiinissa se on rauta." - Maria, Nordic Taste

Myöhemmin välipalaksi luomu omena. 

Neljännessä kuvassa:
Satu mustikkapirtelön nautiskelun jälkeen talviaamun auringossa. 

Iltapäivällä alkoi jo nälättää. Laitoin uuniin grillaustoiminnolla kuumenemaan rapean lämpimiksi pari gluteenitonta karjalanpiirakkaa, jotka söin Polar 10 % juuston, Oivariinin ja tuoreiden yrttien: basilikan ja sitruunamelissan kera. Basilika ja sitruunamelissa muuten sopivat aivan loistavasti yhteen! Tuoreet yrtit antavat potkua ruoansulatukselle sekä taltuttavat tammikuussa iskevää vihreänhimoa.


Kulta yllätti minut vielä tullessaan kotiin ja tuomalla meille molemmille Subwaystä lempisalaattini tulisella Hot Louisiana kastikkeella. 

Sitten vielä tunnin tähtikävelylle. tunnin iltajumppa (käsi- ja jalkalihakset) ja lopuksi mindfullnessjooga. Ja aikaisin nukkumaan. Olo on tosi paljon parempi nyt.
 
Huomenna taidan sunnuntain kunniaksi antaa ruoansulatuselimistöni levätä ihan kunnolla ja pitää ihan kunnon vihannes/hedelmämehu- ja marjapirtelö paastopäivän. 

Valoisin terkuin 
Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti