lauantai 8. joulukuuta 2012

Siivekkäät ystävämme: Pikkulintujen talviruokinta


  Kuva/picture: Satu

   Kuva/picture: Satu
  Kuva/picture: Satu

 
  
Kuva/picture: Satu
 
 

Pieni pörheä hömötiainen. Kuva/picture: Satu


Mitä pikkulintuja sinun pihapiirissäsi asustelee? Oletko koskaan tarkkaillut?

Itse olen tutustunut lintukirjan kanssa oman lintulaudan vierailijoihin. Olenkin bongannut varpusia, talitinttejä, punatulkkuja, sinitiaisia ja voi sitä riemua, kun huomasin ensimmäisen hömötiaisen! Viime talvena oli myös vihertävärintainen lintu. Nyt odottelen tapaavani sen taas, jotta voin tunnistaa lintusen.

Vielä pikkulintuja ei ole juurikaan pihassani näkynyt. Harmittelin asiaa ja huomasin, etten ole vielä ehtinyt viritellä lintulautaa ja talipallotelineitä puihin. Ajattelinkin tänä vuonna tehdä itse talipalloja tai tähtiä. Lintusia on mukava katsella suoraan keittiön ikkunasta, mutta on muistettava jättää riittävästi (10m) matkaa rakennuksiin, sillä pienet linnut voivat erehtyä luulemaan ikkunan heijastusta metsäksi ja lentää päin ikkunaa kohtalokkain seurauksin.

Paikan olisi hyvä olla myös suojaisa, jotta lintuset ovat turvassa ja suojassa viimalta. Meillä on ollut laudalta rakennuksiin lyhyempi matka eikä juurikaan koskaan kukaan ikkunaan kopsahda. Päinvastoin linnut ovat oppineet, että tuolta talosta tulee ihminen tuomaan herkkuja meille ja varsinkin eräs talitiainen tulee ruoan loputtua kurkkimaan ikkunasta sisään ja se koputtelee varovasti ikkunaan. Se kurkistelee kaula pitkällään ja piipittää. Selväsi kertoakseen ruoan loppuneen ja pyytää sitä lisää. Voivatko ne tosiaan olla niin fiksuja? Aika suloinen, eikö vain?

Pikkulinnut tarvitsevat lisäravintoa pitkän ja pimeän talven aikana. Siivekkäiden pitää saada paljon energiaa selvitäkseen pakkaspäivästä. Monet linnut eivät selviä talven yli, sillä maan ollessa lumen ja jään alla ravinnon saanti on vaikeaa. Ihminen voi helposti auttaa pieniä siivekkäitä.

Kun aloitat ruokinnan, sinun on muistettava jatkaa sitä talven yli sillä lintuset oppivat tiettyyn paikkaan eivätkä ne välttämättä heti löydä uutta ruokintapaikkaa. Pikkulinnut löytävät parhaat apajat ja muistavat vuosivuodelta paikat, joissa tarjoillaan energiapitoisimmat herkut. Jos lintulaudallasi ei käy ruokailijoita, luultavasti naapurillasi on paremmat tarjoilut!

Luontoportin sivustolta löytyy kattavasti hyvin kuvin ja ääninäyttein varusteltuna tietoa pikkulinnuista. Kannattaa hyödyntää tämä sivusto lintusten tunnistamisessa ja tehdä oman lintulaudan vierailijat tutuksi. Näin voit tarjoilla linnuille niiden lempiherkkuja.

BirdLife-sivustolla vinkataan pikkulintujen herkkuruokia:



Suloinen siivekäs Kuva/picture: Satu


  • Tiaiset: auringonkukansiemen, maapähkinä (pienet lajit suosivat murskattua pähkinää), rasva ja tali sekä rasvasiemenseospallot ja -pötköt.
  • Punatulkku, viherpeippo, peippo: auringonkukansiemen, murskattu maapähkinä.
  • Keltasirkku: kaura, kuoreton auringonkukansiemen, hirssi.
  • Varpunen ja pikkuvarpunen: auringonkukansiemen, murskattu maapähkinä, kaura, hirssi, rasvasiemenseospallot ja pötköt.
Joskus lintujen talviruokinta houkuttaa paikalle rottia tai jotkut pelkäävät tautien leviävän. Lintujen ruokinta ei kuitenkaan ole syy rottien paikalla oloon vaan syy löytyy jostain muualta. Niitä siis on vaikket lintuja ruokkisikaan. Voit ehkäistä rottien ruokailua käyttämällä linturuokana vain kuorettomia siemeniä, jolloin roskaa ei tule maahan ja lintulaudan alusta on hyvä pitää siistinä. Taudit eivät pääse leviämään, kun lintulaudat ovat sellaisia ettei ulostetta pääse ruoan joukkoon eikä lintulaudan alle maahan saa heitellä ruokaa. Muutenkin lintulaudat on pidettävä puhtaina ja tarvittaessa ne on hyvä pestä lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella (ei kotikeittiössä!) sekä lintulaudan paikkaa voisi vaihtaa muutaman kerran talven aikana. Muista myös oma henkilökohtainen hygieniasi ja pese kädet hyvin saippualla sen jälkeen, kun olet koskenut lintulautaan. Bakteerit tarttuvat myös hanskoihisi, joten ehkä olisi parasta käyttää työhansikkaita tms. eikä joka päiväisessä käytössä olevia. Hanskoilla usein huomaamatta koskettaa omia kasvoja, jolloin hanskojen kautta ulostebakteereja voi helposti siirtyä suuhun.

Pihapiirin talviasukkaiden menoa on hauskaa seurata koko perheen voimin. Se on oivallinen yhteinen harrastus, joka opettaa vastuunkantamista, huolehtimista, lähiympäristöstä välittämistä, eläinten ja luonnon kunnioitusta.

Lauluyhtye Rajaton: Varpunen Jouluaamuna




Varpunen jouluaamuna laulussa lauletaan sielulinnusta, varpusesta joka on veli enkeleiden maasta. Jouluruokinta on vanha suomalainen ja karjalainen tapa. Ennen vanhaan uskottiin sielulintuihin. Lintu toi sielun syntymässä ja vei sen kuolemassa. Lintuja ruokittiin, koska niiden uskottiin olevan kuolleita läheisiä, jotka ovat tulleet linnun muodossa takaisin.

Lämmöllä Johanna

Lähteet ja lisätietoa:

BirdLife: Lintujen talviruokinta - paljon hyviä vinkkejä!

2 kommenttia:

  1. Voisiko vihertävärintainen lintu olla vihervarpunen? Ne ovat säännöllisiä lintulautavieraita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heipä hei Villikataja! Voi hyvinkin olla vihervarpunen. En ole vielä tavannut häntä uudelleen, jotta olisin päässyt tarkkailemaan. Lämmintä joulun aikaa sinne toivottelee Johanna / Kuu Yrttitarhassa

      Poista