sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Mausteiset kuivatut omenarenkaat ja banaanilastut, kotitekoiset herkkukaramellit


 Kuva/picture: Satu

  Kuva/picture: Satu
Aamulla poimin omasta omenatarhasta pirteästi punastuneita hedelmiä. Ison korillisen. Nyt kuivurissa pöhisevät ja puhisevat kuivatut omenarenkaat, joukossaan luomubanaanisiivuja. Syksyisessä kodissa mausteinen omppojen ja kanelin tuoksu kiemurtelee huushollin jokaiseen nurkkaan tuoden mukanaan suloisen makeita joulun tuoksumuistoja. 
Maistelin jo äsken vähän omenoita kuivurin ritilältä, ihan älyttömän herkkuja- pirskahtelevan hapokkaan makeita ja mausteisia! Nam!
Tässä oma ohjeeni: 
Syksyn mausteiset omenarenkaat
  • Omenoita
  • Sitruunamehua
  • Kanelia
  • Piparkakkumaustetta
  • Hunajaa

Poimi omenat kuivalla säällä puhtaalta paikalta
. Jos on sateinen sää, kuivaa kuoret hyvin puhtaaseen pyyhkeeseen. Poista omenista siemenkodat. Sen jälkeen siivuta ohuiksi viipaleiksi (n. 4-5 mm). Älä kuori omenia, sillä kuoressa ja kuoren alla ovat parhaimmat ravintoaineet.  


Sitä mukaa kun viipaloit omenia, kasta niitä sitruunamehussa. Voit esim. pusertaa luomusitruunamehua kulhoon ja pudottaa omenaviipaleet joukkoon. Sitruunamehu estää omenia tummumasta, mutta tuo myös mielettömän hyvän säväyksen. Muista nuuhkia tässä vaiheessa ahkerasti ihania sitruunan ja omenan tuoksuja.

Kun olet viipaloinut haluamasi määrän omenoita, laita joukkoon hunajaa ja mausta kanelilla sekä piparkakkumausteella. Sekoita hunaja ja mausteet huolella omeniin. 

Aseta kuivuriin alas valumasuoja. Aseta lämpötilaksi max. 35 astetta, jos haluat omenien ja hunajan entsyymien säilyvän. Osassa kuivureista lämpötila nousee 50-70 asteeseen (esim. OBHNordica), eikä sitä saa säädettyä riittävän alhaiseksi ilman termostaattia. Silloinkin omenat ovat toki hyviä vaihtoehtoja kaupan kuivatuille hedelmille. Peittoavat ne maussa/puhtaudessa ja luultavasti ravintoaineissakin mennen tullen.

Jos haluat säilyviä omenalastuja/omenarenkaita, omenia kuivataan niin kauan että kosteus on niistä haihtunut. Tässä voi mennä hyvinkin tunteja, tunteja ja tunteja. Itse kuivasin kuivurilla omenarenkaita n. 13h. Jos haluat nauttia omena- ja banaanikarkeista heti, voit kuivata vähemmän aikaa ja napsia kuivurista hieman nahkeita karkkeja, jotka on helppo pureskella. 

Meillä lastut hupenivat ihan salaa kuivurista itse kunkin käydessä apajilla. Banaanilastut maistuivat parhaimmalta toffeelta ja omenarenkaat pirteän raikkailta hedelmäkarkeilta (paitsi siis paljon paremmilta...). Vierailin idyllisessä naapurissamme ja maistatin omenalastuja myös heidän suloisille lapsilleen. Paras palaute oli, kun naapurin pikkupoika pyysi äidiltään lupaa poimia heti kotipuusta omenoita kuivaamista varten. Ihania lapsia!

Omenalastut ovatkin hyvä karkin korvike aikuisille ja lapsille.
Muista kuitenkin, ettei niitä kannata syödä ihan mahan täydeltä kuitupitoisuuden ja vedensitomiskyvyn vuoksi, joka voi aiheuttaa tukalaa oloa sekä ruoansulatusongelmia (kuten kaikenlainen muukin ähkyyn saakka syöminen :))





Kuva/picture: Satu
 

Kuva/picture: Satu  



Kuva/picture: Satu
Keräsin yrttilavalta myös minttua kuivumaan. Mäkimeirami kukkii komeasti. Se on ehdottomasti parhautta pörriäisille. Kohmeiset kimalaiset ovat vähentyneet. Enää pari harmaaturkkista mesipistiäistä liikahtelee kukkasissa hitain, kömpelöin ja kankein liikkein, välillä jähmettyen aivan liikkumattomiksi. Niiden siivet eivät enää surise.  
Hunajamehiläinen kävi myös vierailulla mäkimeiramikukkapilvessä. Se pörisi ja surisi kimalaistenkin puolesta, oli hyvin touhukas. Päivän paras hetki oli seurata sen pirteää puuhastelua, liikkeiden suloutta kun se painoi päänsä vuoron perään violetista kukkakellosta uuteen kukkakelloon kuin hienoimpaan mesipikariin. Hyvin asiantuntevasti ja sirosti. Sitten se pörhälsi tuulen matkaan ja lähti. Suosittelen seuraamaan mehiläisten, kimalaisten ja perhosten pörhellystä kukkakedolla. Hyvin meditatiivista. Ja tarkoin silmin katseltuina siivekkäät ovat uskomattoman hellyyttäviä ja suloisia. 
 


Touhukas hunajamehiläinen 1.9.2012. Kuvat/pictures: Satu
 
 Nähkäämme syksyn pienet yksityiskohdat ja vivahteet! 
Lämmöllä Satu
 

2 kommenttia:

  1. Oi ihanuus. Enpä ole muistanutkaan tehdä näitä herkkuja, vaikka tuskittelenkin suuren omenamääräni kanssa. Heti huomenna haen sitruunoita ja alan töihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, mahtavaa että postaus toimi muistin virkistäjänä ja inspiraation lähteenä, silloin se on ajanut tarkoituksensa! :)

      Tänä syksynä on kyllä todella paljon omenia.

      Eilen illalla leivoin omenapiirakkaa (oli ihana herätä varhain aamunhämärässä puuhastelemaan omenapiiraan ja kanelin tuoksuiseen keittiöön). Myös ystäville on riittänyt omenia mm. omenapannaria ja omenamarmeladia varten... Iloista syksyä Sinulle! Terkuin Satu

      Poista