perjantai 7. syyskuuta 2012

Puutarhurin parhaat vinkit: Vihreistä tomaateista punaposkisia!


 Tomaattihuone. Kuva/picture Satu 1.9.2012

Vihreät tomaatit kypsän punaisiksi

Sateisen kesän seurauksena tomaattihuoneen tomaatit ovat edelleen suurelta osin vihreitä. Muhkeita, mutta vihreitä. Tässä tulee kestävän kehityksen henkeen vannovan puutarhurin kätevä niksi tomaattien kypsyttämiseen omenatarhan maahan pudonneiden omenoiden avulla. Kerää omenapuun alta hyväkuntoiset omenat (kopallinen) ja hyödynnä ne asettelemalla omenoita tomaattihuoneeseen tomaatien vierelle ja alle. Omenien soluhengityksen vapauttama eteeni/etyleeni vilkastuttaa tomaattien punertumista ja kypsymistä. Lisäksi saat tomaattihuoneeseen hurmaavan omenien ja syksyn tuoksun.

Tämän vinkin minulle on neuvonnut serkkuni Tuija.
 


 


Toinen vinkki on tämä: 


Puolikypsät tomaatit voi laittaa kypsymään pussiin, johon tehdään muutamia ilmareikiä. Tomaatit erittävät kypsymistä edistävää etyleeniä vuorovaikuttaen pussiin pääsevän ilman kanssa kypsymistä edistäen. Tomaatit voi myös sijoittaa etyleeniä erittävien omenoiden, luumujen, persikoiden tai päärynöiden viereen.

Eteeni saa aikaan kasveissa mm. hedelmien kypsymistä ja lehtien vanhenemista. Eteeniä tuottuu etenkin kypsyvissä hedelmissä ja ikääntyvissä solukoissa. Mikäli kukkiva kasvi sijoitetaan hedelmien läheisyyteen, saattaa niistä erittyvä eteeni aikaistaa kasvin lakastumista. Etenkin omenat ja tomaatit muodostavat eteeniä eikä niitä sen takia kannata sijoittaa leikkokukkien läheisyyteen. Lähde: eteeni/wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/Eteeni


Muistathan: 
  • Tomaatit, omenat, luumut, persikat ja päärynät erittävät etyleeniä, 
  • Eteeniherkkiä vihanneksia ovat: salaatti, kurkku, kukkakaali, persilja, tilli, porkkana, parsa, purjosipuli ja ruusukaali. 
  • Älä säilytä eteeniä erittäviä hedelmiä ja eteeniherkkiä vihanneksia samassa paikassa. Eteeni vaikuttaa eteeniherkkien vihannesten väriin, rakenteeseen ja makuun.

Lämmöllä Satu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti