tiistai 26. kesäkuuta 2012

Kukkaruokaa- kukkaketo keittiössä. Syötäviä kukkia, osa I

Kuva/picture: Satu


Nähdä maailma hiekanjyvässä ja taivas villikukassa,
pitää äärettömyys kämmenellään
ja sisällyttää ikuisuus tuntiin ...

- William Blake


Tiesitkö, että...

- kukkaruoalla on pitkä kulinaarinen perinne

- kukkia on käytetty ruoanlaitossa esimerkiksi jo antiikin aikoina.

 - kukkien käyttäminen keittiössä on tuttua jo vuosituhanten takaa erityisesti Kiinassa, Kreikassa ja Roomassa. Myös intiaanit käyttivät kukkia ruokana sekä rohtona.  Erityisesti kiinalaisille on ollut tärkeää kukkien terapeuttinen vaikutus. 

- kukin on maustettu makulikööreitä ja -siirappeja, hunajaa, hilloja, hyytelöitä, kakkuja, punsseja, teetä, viinejä, kastikkeita, leivonnaisia, vanukkaita, kermavaahtoja, kala- ja lihapaisteja, patoja, salaatteja, makeisia, juomia... Kukista uutettuja vesiä on käytetty hienostuneina mausteina ja kukkia on käytetty menun lisäksi myös esteettisenä lisänä ruoan koristeluun.

- appelsiininkukat ja ruusut ovat olleet erityisen suosittuja aasialaisessa, intialaisessa, marokkolaisessa ja Lähi-idän keittiöissä.

- Australian aborginaalit käyttivät ennen länsimaisia vaikutteita runsaasti nektaria sisältäviä kukkia makeisiin juomiin.

- Tiibetissä on perinteisesti pidetty kukkapaastoja, joiden uskottiin säännöllisesti auttavan ihmistä pysymään nuorena, kauniina ja terveenä.

- keskiajalla kukkasokereilla uskottiin olevan lääkkeellisiä ja parantavia vaikutuksia. Kukkasokeri tuoksui ihanalta ja piristi mieltä.

- Renessanssin aikana kukkia kristallisoitiin koristeiksi leivoksiin ja salaatteihin. Sokeroitujen värikkäiden kukkien pinta kimalsi pienin sokeritimantein.

- todellisuudessa kukkien käyttäminen ruokana ei ole uusi trendi. Kukkia käytetään mausteina ja monet mausteet itseasiassa ovatkin jauhettuja kukintoja. Kukista saadaan myös väriaineita. 

- vieraannuimme kukkien käytöstä, kun kotipuutarhan merkitys väheni huomattavasti ruokatottumuksien muuttuessa.

- parhaillaan on menossa nouseva trendi, joka nostaa myös kukkaruoan arvoa ja trendiravintolat tarjoavat gourmetlistoillaan kukin ja villiyrtein höystettyä ruokaa.

- syötävät kukat tarjoavat ihanaa makua, väriä ja tuoksua kukkaruokaan.  
Kukat sopivat muuhunkin käyttöön kuin vain juhannuksena tyynyn alle
Tässä kuvassa myös keltaista, ei ravintokäyttöön sopivaa myrkyllistä niittyleinikkiä
Kuva/picture: Satu


Kukkien kerääminen:
 
Luonnonkukkia saa kerätä jokamiehenoikeuksilla riittävän kaukaa talojen pihapiireistä (näkö- ja kuuloetäisyys). Syötäväksi tarkoitettuja kukkia ei kannata kerätä läheltä maatalouspeltoja. Pellot on usein käsitelty kasvinsuojeluainein ja/tai lannoitettu keinotekoisesti. Älä syö kukkia omasta puutarhasta mikäli olet niitä lannoittanut keinotekoisesti. Pölyetäisyys maanteistä on myös hyvä muistaa, sillä kukkia ei kannata pestä ennen syömistä. Kerää siis vain puhtaita ja vaurioittumattomia kukkia. 

Muista kestävän keruun periaatteet eli jos kotiseudullasi kasvaa vain vähän jotain kukkaa, älä kerää sitä liikaa. Anna mieluummin kannan vahvistua ja voit istuttaa kyseistä kukkaa lisää vaikka puutarhaasi. Kerää samalta paikalta kohtuudella kukkia ja vaihda keruupaikkoja vuosittain. Rauhoitettuja kukkia ei saa poimia. Marjovissa kasveissa marjasato on kukkia tärkeämpää, joten älä häiritse kukkien keruulla marjasadon syntyä.

Kerää kukkia, jotka varmasti tunnistat! Muista, että kukilla on näköiskasveja sekä Suomessa on myrkyllisiä kasveja, joita voi sekoittaa syötäviin kukkiin. Ole siis tarkkana ja varmista, että tunnistat keräämäsi kasvin! Ja huom. kaikki koristeeksi laitetut kukat eivät välttämättä ole syötäviä, sillä päivän emäntä tai isäntä ei ole välttämättä perehtynyt kukkaruokaan, mutta on halunnut panostaa estetiikkaan.

Joitakin Suomessa perinteisiä ruukkukukkia voi myös syödä. Ruukkukukkia on usein käsitelty lannoitteilla ja kasvinsuojeluaineilla, joten älä syö ostettujen ruukkukukkien kukkia. Varoaika on noin vuosi, jonka jälkeen kukkia voi syödä, mikäli ei ole itse niitä keinotekoisesti lannoittanut.

Kuva/picture: Satu


Syötäväksi sopivia kukkia, osa I, Ahomansikasta mesiangervoon:

Syötäväksi sopivia kukkia on pilvin pimein. Tässä yleisimpiä ja tuttuja yllättäjiä. Jos kiinnostut aiheesta tarkemmin suosittelemme lukemiseksi Anne Paalon Kukkaruokaa kirjaa, joka on ollut tämänkin jutun innottajana.

Ahomansikka

Salaatteihin, teehen, koristeeksi leivonnaisiin. Myös puutarhamansikan kukkia voi kuivata teeainekseksi tai käyttää koristeena. Kasvi on myrkytön.



Anisiisoppi

Voimakkaasti ansimainen/lakritsinomainen makea kukka. Sopii maustamaan hunajaa, teesekoituksiin, salaatteihin, maustamaan kiinalaisia ruokia. Pohjois-Amerikan intiaanit käyttivät anisiisopin lehtiä sen aromaattisten ominaisuuksien vuoksi yskänlääkkeenä. Kasvi on myrkytön.

Anisruoho

Makea lakritsamainen maku. Sopii maustamaan marmeladeja ja erityisesti yskänkarkkeja. Sopii ruoanlaittoon ja leivontaan. Rohdoksena käytetty vatsavaivoihin, limaa irroittamaan ja yskään. Kasvi on myrkytön.

Apilat

Suositeltavimpia apiloitamme ovat puna-apila ja valkoapila, vaikka kaikki apilat ovatkin syötäviä. Maultaan ne ovat makeita ja hunajaisen mesisiä, aniksen ja liköörinmakuisiksikin kutsuttuja. Vaniljanmakua leivonnaisiin saa kuivatuista puna-apilan terälehdistä. Sisältävät runsaasti valkuaisaineita ja C-vitamiinia. Tuoreita kukkaterälehtiä voi nyppiä leivonnaistaikinaan, esim. leipätaikinaan tai teehen. Kukat sopivat leivontaan ja teesekoituksiin. Apilan tuoreet kukinnot voivat olla vaikeasti sulavia, käytä kohtuudella tai keitä 5-10 minuuttia ennen nauttimista. Puna-apila vahvistaa immuniteettia. Kasvi on myrkytön.


Iisoppi

1500- luvulla iisoppi oli muotiyrtti, sitä pidettiin pyhänä yrttinä pahoja henkiä, noituutta ja taikuutta vastaan. Englannissa iisoppia on pitkään käytetty kansanlääkkeenä. Iisoppi kiihdyttää aineenvaihduntaa, edistää hikoilemista ja antibakteeristen vaikutustensa vuoksi ehkäisee tulehduksia. Iisopin kukat ovat sinisiä, valkoisia ja vaaleanpunaisia. Voimakkaiden rohdosvaikutusten vuoksi iisoppia käytetään vain kohtuudella, ei suositella lainkaan raskaana oleville tai epileptikoille. HUOM. Kasvi on luokiteltu myrkylliseksi, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.



Illakko

Kukat ovat erittäin viehättäviä ja tuoksuvat huumaavilta erityisesti kesäiltoina ja öinä houkutellen puutarhaan yöperhosia. Toimivat ihanasti salaateissa tuoksukoristeina. Kukat ovat maultaan mietoja, ehkä aavistuksen kitkeriä. Kasvi on myrkytön.


Kamomillasaunio 

Miedon makeat kukat, aavistuksen omenainen. Käytetty lääkkeenä tuhansia vuosia ja tutkittu runsaasti tieteellisesti. Kukat sisältävät hieman salisyylihappoa. Vahvistaa immuunipuolustusta. Kamomilla sopii erityisesti teesekoituksiin ja on oivallinen orvokin parina. Itsekasvatetetuista kamomilloista valmistettu tee maistuu hienostuneen metiseltä ja tuhat kertaa paremmalta kuin kaupasta ostettu valmis kamomillatee. Kasvi on myrkytön.


Kanerva

Kanerva sisältää arbutiiniia, joka lisää virtsaneritystä ja antiseptisenä lievittää virtsatientulehduksia. Sopii maustamaan juomia, leivontaan ja teesekoituksiin. Rauhoittava vaikutus. Kukat poimitaan niiden puhjettua heinä-elokuussa riipimällä ja lehdet seulotaan joukosta. Diterpeenialkoholien vuoksi käytettävä kohtuudella! Kasvi on myrkytön.


Kehäkukka

Ihastuttavaa C-vitamiinipitoista kukkaruokaa! Maku vaihtelee pippurisesta mausteiseen ja pähkinäisestä sitruunaiseen. Terälehtien valkeat osat saattavat maistuvat kitkeriltä, joten älä käytä sisintä osaa tai vihreitä osia. Se sopii kaikkeen ruoanlaittoon esim. majoneesiin, jogurttiin, tuorejuustoon, pastaan, yrttivoihin, risottoon, salaatteihin, marmeladeihin sekä teesoikoituksiin. Kasvi on myrkytön.


Kellot

Useat kellot ovat syötäviä esim. ukonkello, karpaattienkello, maitokello, kurjenkello, herttakello, peurankello, kääpiökello ja italiankello. Kukkia voi käyttää tuoreina ja keitettyinä. Kellot on luokiteltu myrkyttömiksi.


Koiranputki

Koiranputki on eräs suosikkikasvini. Sen hennon hauraat harsomaista pitsiä muistuttavat kukat tuoksuvat voimakkaasti juhannuksen tienoilla. Koiranputki on aivan ihana myös mausteena. Voit käyttää lehtiä ja kukkia. Itse olen lisännyt kukkia sekä mausteisiin ruokiin, että pirtelöihin. Eteerisen kaunis myös kukkamenun koristeena. Huom. varo ettet sekoita myrkkykatkoon! Kasvi on myrkytön, mutta voi joillekin aiheuttaa paikallisesti ärsytysoireita.


Koristekrassit

Eräs monipuolisimmista ja suosituimmista kukkaruokakasveista! Herkullinen pippurinen maku, joka vaihtelee kukan värin mukaan. Oranssit ja punaiset krassit ovat voimakkaimman makuiset ja sisältävät erittäin paljon C-vitamiinia. Kukat sopivat salaatteihin, dippeihin, keittoihin, grillipihveihin, savustetun kalan kera, juuston kera, lammas- kana- ja kasvisruokiin. Tuoreet krassinsiemenet säilötään etikkaliemessä ja käytetään kapriksen tavoin esim. pitsassa tai perunasalaatissa. Kuivatut siemenet käytetään pippurin tapaan. HUOM. Kasvi on luokiteltu myrkylliseksi, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.



Kosmoskukka

Kauniit silkkimäiset terälehdet voidaan käyttää koristeina salaateissa ja jälkiruuissa. Kasvi on myrkytön.


Metsäkurjenpolvien syvää violettia. Kuva/picture: Satu



Kurjenpolvet

Kauniita ja mystisiä kurjenpolvia löytää runsaasti luonnosta. Esimerkiksi metsäkurjenpolvet sopivat hyvin koristeeksi salaatteihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Kasvi on myrkytön.


Laventeli

Jo muinaiset roomalaiset käyttivät laventelia mausteena ja kylpyvesissä. Laventelin hienostunut tuoksu ja parfyyminen sitruunaisen myskin maku hivelevät aisteja. Laventelia voi olla vaikea viljellä Suomessa, mutta luontaistuotekaupoista saa kuivattuja laventelin kukkia. Laventeli on monikäyttöihin. Se sopii mm. leivontaan, pirtelöihin, vaniljakastikkeisiin, jäätelöihin, teesekoituksiin, mausteeksi hedelmille ja marjoille (erityisesti mustikoille ja vadelmille). Minttu ja sitruuna käyvät hyvin yhteen laventelin kanssa. Se sopii myös ruoanlaittoon esim. lammasruokien mausteeksi. Kasvi on myrkytön.

Älä käytä sisäisesti laventeliöljyä tai ylipäänsä mitään eteerisiä öljyjä! Eteeriset öljyt allergisoivat herkästi ja esim. laventeliöljy on miedosti toksista! Sen sijaan laventelivettä ja kukkia voi käyttää turvallisesti keittiössä. 


Lehmus

Maultaan hunajainen lehmuksen kukka sopii teesekoituksiin. Omaa rohtovaikutuksia, joten älä käytä pitkiä aikoja kerrallaan! Kasvi luokitellaan kuitenkin myrkyttömäksi.


 Maitohorsma

Maitohorsman kauniin punaiset kukat sopivat koristeiksi erilaisiin ruokiin ja salaatteihin. Maitohorsman lehdet sopivat fermentoituna mainiosti teesekoituksiin. Kukkien kukittua silkkimäisiä valkoisia haivenia on käytetty tyynyissä täytteenä! Horsmanhöytyväpumpulia! Kasvi on myrkytön.


Malvat

Malvan kukkia ja lehtiä on käytetty ravinnoksi ja hellävaraiseksi rohdoksi ympäri maailmaa vuosituhansien ajan. Malvakylpy rauhoittaa ja hellii ihoa ja malvatee on voimakkaasti puhdistavaa. Maultaan malva muistuttaa vaahtokarkkia. Malvat sopivat juomiin, teesekoituksiin, koristeeksi leivonnaisiin tai mausteeksi. Kiiltomalvan lehtiä ja kukkia voi käyttää kuten salaattia. Paras kukkaruokamalva on makeahko ja myrkytön myskimalva. HUOM. Malvat yleisesti on luokiteltu myrkylliseksi, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.

Älä poimi nitraattipitoisilta paikoilta!


Mesiangervo

Kermanvalkeat imelälle medelle tuoksuvat pikkuruiset kukat kukkatöyhtöissään maistuvat hieman mantelille ja sopivat esimerkiksi friteerattavaksi tai hunajaiseksi mausteeksi esim. mesiangervopikkuleipiin tai kermaiseen mesiangervojäätelöön. Mesiangervo maistuu samalla kuin miltä se tuoksuu. Voimakkaan huumaavalle. Se sopii ihanasti jälkiruokiin, juomiin, teesekoituksiin ja rentouttaviin kipua poistaviin kylpyihin. Käytetty muinoin huoneiden ja tanssisalien lattioille tuomaan herkullista tuoksua ja tuoksupusseihin raikastamaan liinavaatteita. Kasvi on myrkytön. Mutta huomioi tämä: Mesiangervo toimii sisältämiensä salisylaattien vuoksi miedon kipulääkkeen tavoin. Rohdosvaikutusten vuoksi jatkuvaa runsasta käyttöä ei suositella. Jos sinulla on salisylaattiallergia, älä käytä mesiangervoa lainkaan!


Kuva/picture: Satu


Kuva/picture: Satu


Kukkien käyttö:

Myös kukilla on terveydellisiä vaikutuksia, joten yhtäjaksoisesti samaa kukkaa ei kannata käyttää viikkoa pidempään vaan vaihdella eri kukkia ruokavaliossa.

Kukat saattavat allergisoida, joten jos olet herkkä, kokeile varovasti eri kukkia. Joillekin kukkien nauttiminen auttaa siedätyshoitona siitepölyallergiaan. Kokeile yksi kukka kerrallaan ja anna elimistön totutella kukkaruokaan. Täällä kirjoittelee eräs allergikko, joka toistaiseksi ei ole saanut kukista ruokavaliossa oireita.

Kukkia voi käyttää tuoreena tai kuivattuna. Kuivatut kukat säilötään elintarvikekelpoisiin paperipusseihin tai lasipurkkeihin, jotka säilytetään kuivassa ja pimeässä paikassa.


Lämmöllä Kuu Yrttitarhassa tytöt Satu ja Johanna

Lähteet:

Täältä voit katsoa mitkä kasvit on luokiteltu myrkyllisiksi tai myrkyttömiksi:
kts. Terveysportti
ja HUS:in kasvilista

  Myrkylliset kasvit on jaettu kolmeen ryhmään:
  • kasveihin, jotka aiheuttavat lähinnä paikallisia ärsytysoireita
  • kasveihin, jotka ovat myrkyllisiä mutta aiheuttavat harvoin oireita pienen määrän syöneelle
  • kasveihin, jotka voivat aiheuttaa vakavan myrkytyksen ja jo pienen määrän syöneelle oireita

P.S.
Sinua voi kiinnostaa myös tämä:

2 kommenttia:

  1. Voi kuinka mukava kuulla, että tästä oli Sinulle iloa! :) Syötävistä villikasveista parhaiten vielä löytää ainakin ruusunterälehtiä, siankärsämön- ja horsmankukkaa. Kanervankukatkin ovat parhaimmillaan. Elokuun lumoa- nautitaan kukkien hehkusta! :)

    Lämmöllä Satu

    VastaaPoista