keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Thaimaalaista kotiruokaa: Tulinen kookoskanakeitto




Kuvat/pictures Satu

Kukapa meistä ei olisi katsonut amerikkalaista elokuvaa tai sarjaa, jossa flunssatoipilaalle kiikutetaan kiireesti kulhollinen kanakeittoa? Kuuma kanakeitto hellii kylmettynyttä kehoa ja sen parantavasta vaikutuksesta on nykyisin myös tieteellisiä todisteita. Kanakeiton salaisuus perustuu immuunisysteemiin vaikuttaviin ainesosiin ja osa tehosta voi lisäksi selittyä rakkaudella (TLC-tekijä eli tender loving care- jota keiton valmistaja tuntee toipilasta kohtaan ja toisaalta kiitollisuudella, jota toipilas tuntee vastaanottaessaan huolenpitoa ja hoivaa).

Nebraskan yliopiston lääketieteellisessä keskuksessa tutkittiin kanaa, sipulia, perunoita, palsternakkaa, naurista, porkkanoita ja parsakaalia sisältävän keiton tehoa ja havaittiin sen tukevan elimistöä taistelussa flunssaa vastaan. Anti-inflammatoriset aineet mm. auttoivat bakteereja syöviä valkosoluja työssään. Myös purkkikeiton todettiin tehoavan. Lisäksi tutkimusten mukaan kuuma kanakeitto edistää nenän värekarvojen toimintaa, jolloin ne estävät tehokkaammin bakteereja ja viruksia tunkeutumasta kehoon.

Myös erilaiset mausteet vaikuttavat parantumista edistävästi. Esimerkiksi valkosipulilla saa keittoon makua, mutta lisäksi sillä on antimikrobisia ja vastustuskykyä tehostavia ominaisuuksia. Valkosipulin tai chilin syöminen saattaa tuoda apua tukkoisuuteen. 

 

 

Kuvat/pictures Satu

Thaimaalaista kotiruokaa: Tulinen kookoskanakeitto 

Keiton sielu, tulinen maustekastike 

1tl kurkumajauhetta
2 pientä sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 kpl punaisia chilipalkoja
1/2 tl suolaa
2 tl vihreää currykastiketta 

Laita edellämainitut ainekset blenderiin ja hienonna maustetahnaksi.  








Kuvat/pictures Satu

Keitto

4 dl kookosmaitoa
3 rkl kalakastiketta
250 g kanasuikaleita
Vihreitä papuja
1 rkl tuoretta limettimehua

Laita levy asentoon 3-4. Kiehauta kookosmaito ja kalakastike kattilassa keskilämmöllä, sekoittele ja varo ettei kookosmaito pala pohjaan! Lisää hienontamasi maustetahna koko ajan hämmentäen ja lisää myös broilerisuikaleet.



Kuvat/pictures Satu

Kypsennä pitkään, jolloin kanafileet pehmenevät, maustuvat ja kypsyvät- vähennä lämpöä hitaasti. Toinen vaihtoehto on ostaa valmis kokonainen pieni grillibroileri/tai grillattu broilerinkoipi/rintafile ja suikaloida se keittoon- lisää tarvittaessa nestettä. Voit myös itse kypsentää broilerifileet jo valmiiksi pannulla. Kun liha on jo valmiiksi kypsää keittoaika lyhenee ja kasvisten ravintoarvo säilyy parempana. Lisää ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa vihreät pavut. Jos et syö kanaa, voit korvata sen myös kalalla ja tehdä vastaavan kalakeiton. Jos et syö lihaa tai kalaa lainkaan, voit myös korvata ne esim. lisäämällä erilaisia papuja tai linssejä. Mausta keitto juuri ennen tarjoilua tuoreella limettimehulla. Erinomaista juhlavampaa ruokaa, mutta myös esim. flunssatoipilaalle tarjottavaksi.


Rakkaudella tuliseen ruokaan: Satu
Resepti: osin muokattu, alkuperäinen resepti ja idea inspiroivasta keittokirjasta: kun a-roi du suay, Thaimaalainen kotiruoka.

Kuvat/pictures Satu

5 kommenttia:

  1. Näyttääpä ihanan värikkäältä! Itse jos näin kasvissyöjänä haluaisin siihen enemmän kanan "tuntua", laittaisin siihen soijasuikaleita. Ekokaupoissa on myös myynnissä pakastealtaissa feikkikanaa, joka on yleensä myös soijasta valmistettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, reseptiä voi toki muunnella omien mieltymysten mukaan! Tuo mausteseos tuo oman omaleimaisen säväyksensä oli proteiininlähde mikä tahansa! :)

      Poista
  2. Mmmh! Tännekin saa tulla kokkailemaan! ;)

    VastaaPoista