perjantai 2. maaliskuuta 2012

Tulikettu ja muita revontulitarinoita

Viime päivien aurinkoiset kevätkelit ja lauhtunut pakkanen houkuttelivat pitkästä aikaa juoksulenkille. Sainkin yllättävää lenkkiseuraa: Tuliketun! Siitä on ainakin vuosikymmen, kun olen viimeksi päässyt ihastelemaan tätä hännällään huiskivaa veijaria. Juoksulenkille toki kävi köpelösti, sillä matka taittuikin kävellen ja seisoskellen niin uskomattoman hieno oli vihreä ja hieman violetti läpi taivaan leimuava ja aaltoileva taivaantuli. Tämä revontulivyö oli näkynyt Etelä-Suomea myöten! Keski-Suomessa muistan nähneeni revontulia viimeksi pikkutyttönä. Tällä viikolla niitä on näkynyt useampana yönä!

Kuva: http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/revontulet-valaisivat-taivaan/565773/

Revontulia kotikulmilla Nyrölän observatoriolla.
Kuva: http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/2224

Revontulet ovat ihmetyttäneet ihmiskansaa iät ja ajat. Näille ilmiöille oli useita mytologisia selityksiä, jotka ovat osa kansanperinnettämme. Revontulien syntytarinoita on tunnetaan vähintään 20 erilaista. Rakkaalla lapsella on myös monta nimeä; revontulia kutsutaan mm. taivaantuliksi, Ruijan tuliksi ja Pohjolan paloksi. Tämä selittämätön valoilmiö oli pelottava ja usein se liitettiinkin johonkin pahaan tai kuolemaan. Uskottiin, mm. revontulien olevan kotoisin verisurman saaneiden vainajalasta ja revontulien olevan verta, jota surman saaneet edelleen vuotavat taivaalle. Toinen tarina on revontulien olevan kuolleiden neitsyiden sieluja. Yksi tarina kertoo pohjoisissa vesissä olevan niin paljon kalaa, että aurinko heijastaa kalojen väritykset taivaalle. Revontulia kunnioitettiin kovasti ja toisaalta uskottiin niiden alla alkunsa saaneiden lasten olevan erityisen onnekkaita elämässään.

Suloisin ja minun lempitarinani on Tulikettu. "Pohjois-Suomen kansanperinteen myyttinen tulikko (tulikettu) oli jokaisen metsästäjän haave - tuliketun kaataja saavuttaisi kaikki: onnen, vallan ja rikkauden. Tämä tulikettu juoksenteli pitkin Lappia ja aina silloin tällöin osui hännällään hankeen tai kiveen ja lähetti taivaalle kipinöitä." 

Revontulien oikea syntytarina on jo itsessäänkin kiehtova. Etelänavan ympärillä näkyviä revontulia kutsutaan Aurora Australis nimellä ja täällä meillä pohjolassa nimellä Aurora Borealis eli pohjoinen aamurusko. Ne syntyvät auringon purkauksista ja sähkömagneettisesta aurinkotuulesta, jossa hiukkaset (protoneja ja elektroneja) virtaavat villinä avaruuteen. Maapallon magneettikentän ilmamolekyyleihin törmätessään hiukkaset muuttavat osan liike-energiastaan valoksi ja alkavat loimuamaan revontulina reilun 100 km korkeudessa. Yleisimmät revontulien värit ovat vihreä, violetti ja valkoinen. Harvinaisempia ovat sininen ja punainen. Revontulet jaetaan muotojen mukaan neljään ryhmään; vöihin, säteisiin, harsoihin ja läiskiin, jotka vinhaa vauhtia elävät ja loimuavat taivaalla. Ja seuraavassa hetkessä, ne saattavat kadota tietämättömiin.

Lumoutuneena avaruuden kauneudesta,
JohannaLähteet:
Juha Vartiainen: Kuvia taivaalta -Ilmakehän ilmiöt ja avaruus. Uskomattoman kaunis valokuvakirja, jossa on ytimekäs & selkokielinen ilmiöiden selitys.

Kari Kaila: Revontulet -kansankäsityksistä tutkimukseen. Kokonainen opus revontulista. Etenkin kirjan kansankäsitykset osio on mielenkiintoinen 1800-luvun kuvituksineen ja seikkaperäisin tarinoin.

Eri kulttuurien revontuliuskomuksia: http://ilmatieteenlaitos.fi/tulikettutarinoita

Taivaanvahti-sivustolle voi lisätä omia kuvia ja tarinoita taivaan ilmiöistä:
http://www.taivaanvahti.fi/observations/browse/pics/16498/observation_start_time

Revontulien tieteellinen syntytarina sekä termit avattuna: http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/revontulet/

Revontulet wikipediassa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Revontulet

Värien syntyminen & revontulitarinoita eri kulttuureista: http://www.coloria.net/tarinat/revontulet.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti