lauantai 3. joulukuuta 2011

Vaniljainen kerrossuklaa taatelisydämellä




Kun itsetehtyyn suklaaseen hurahtaa, ei kaupan suklaa enää maistu

Ei ole ollenkaan liioittelua sanoa, että raakasuklaan valmistus hellii mieltä ja kehoa ihanine tuoksuineen ja hoitavine raaka-aineineen. Raakasuklaata valmistaessa Ihokin hehkuu ja voi hyvin ihan uudella tavalla, sillä valmistusvälineisiin jäävän kaakaovoin ja kylmäpuristetun kookosöljyn voi kaapia lusikoista ja kattiloista suoraan iholle, jottei ihania aineksia jää hukkaan. Tänään käsivarret, kädet ja kaula saivat huumaavalle tuoksuvan eksoottisen kookosöljykaakaovoi hieronnan ja kylmästä rohtuneet huulet vielä samoista aineksista pehmentävän hoidon ;). 

Kaakaon terveysvaikutuksia

Suklaa nostattaa lempeä ja kohottaa mielialaa sekä antaa lohtua. Lisäksi kaakaolla on muitakin etuja. Tutkimusten mukaan ravintorikkaan kaakaon sisältämät antioksidantit, fenolit ja flavonoidit mm. parantavat elimistön immuniteettijärjestelmää ja ovat yhteydessä mm. parantuneeseen aivotoimintaan sekä stressihormonien vähenemiseen. Siksi kannattaakin suosia erityisen ravintorikasta raakakaakaota, jossa ravintoaineet ovat tallella. 

Ruokavalion ja elämäntapojen kokonaisuudella on merkitystä

On kuitenkin hyvä muistaa, että yksittäistä ruoka-ainetta tärkeämpää terveydelle on elintapojen ja ruokavalion monipuolinen kokonaisuus. Useat eri tutkimuslähteet tukevat eriväristen kasvisten, marjojen ja hedelmien riittävän runsasta päivittäistä käyttöä. Välttämättömiä rasvahappoja on saatava mieluiten ravinnosta, rasvahappotasapaino on tärkeä. Myös riittävästä proteiinin, kuidun ja hiilihydraattien saannista on hyvä huolehtia. Kohtuullinen liikunta, syvä uni, hyvät ihmissuhteet, rentoutuminen, hetkessä eläminen, meditaatio, ja iloinen sekä utelias asenne ovat parhainta elämäneliksiiriä. Niinkuin ravintoaineissa, myös elämäntapojen kokonaisuudessa piilee synergia, hyödyt ylittävät osiensa summan, sillä mitä useammat tukipilarit ovat kunnossa, sitä enemmän ne kannattelevat hyvinvointia ja esim. immuunipuolustus pysyy vahvana.

Suklaan terveyshyödyistä voit lukea enemmän esim. täältä: 
http://www.mtv3.fi/makuja/ajankohtaista.shtml?1452850



Vaniljainen kerrossuklaa-reseptini noin suurinpiirtein:

Tummasuklaa

n. 1 dl luomu kylmäpuristettua kookosöljyä
n. 1/2 dl- 1 dl (maun mukaan) raakakaakaovoita
3 tl raakakaakaojauhetta
n. 3 rkl luomu palmusokeria (maistele itse sopivaa makeutta ja muista, että taatelisydän lisää sitä)
vaihtoehtoisesti 2-3 rkl juoksevaa hunajaa
n. 4 rkl lucumaa
ripsaus luomuvaniljajauhetta (IHANAA!!!!)
1 tl vahvaa vihreää teepuuteria eli Matchateetä
Sopiva pieni ripaus merisuolaa makuja tasapainottamaan.

Halutessasi ravintorikkaita jauheita esim.
(Macaa ½ tl
Spirulina- levää n. ½ tl
Mustikkajauhetta ½ tl
Karpalojauhetta ½ tl)

Sulata kookosöljy ja kaakaovoi vesihauteessa, varo ettet kiehauta- jo kuumentaminen yli 45 asteen tuhoaa entsyymit sekä useita herkkiä ravintoaineita. Lisää palmusokeri, kaakaojauhe, vanilja, suola ja mahdolliset viher/marjajauheet sekoittaen käsivispaimella (vai mikä se sellainen metallihäkkyrävispain oli, unohdin nyt sanan?). Sekoita seosta hyvin kaikissa vaiheissa ja maistele, jotta saisit makuaistiasi parhaiten hivelevän suklaamassan.

Vaniljalumi

n. 1 1/2 dl cashewpähkinöitä (huom. liota vähintään 2h, kaada vesi pois ja huuhtele)
1/2 dl vettä
1 rkl hunajaa
1 1/2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
ihan pieni tipsaus laadukasta suolaa (eli käytännössä tosi vähän sormenpäällä)
2 tl vaniljajauhetta tai vaniljatangosta siemeniä

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella silkkimäiseksi seokseksi.

Suklaan sydän

Muutama (6-7 luomutaatelia) n. 4 osaan kukin paloiteltuna
ja/tai vielä sydämeksi kuorittu pistaasipähkinä tai kuivattu karpalo

Suklaan valmistus

Kaada ihan ensin tummaa suklaata (tai kumman haluatkaan päällimmäiseksi) pieniin silikonisiin suklaamuotteihin tai jääpalamuotteihin, täytä muotti n. puoliksi. Paina jokaiseen suklaaseen sydämeksi taatelipala ja/tai kuorittu pistaasipähkinä. Nosta suklaa viileään jähmettymään. Ota suklaa kylmästä ja lisää jokaiseen konvehtiin valkea ihanuus ikäänkuin suklaan pohjaksi. Anna uudelleen jähmettyä viileässä.

Suositan nauttimaan huolella haudutetun pakuriteen kera. Itse lisään pakuriteekattilaan useimmiten oman suosikkiteepussini lisämakua tuomaan (eli Pirkka reilunkaupan luomu persikka-passionhedelmä vihreäteepussukan- aivan ihanaa!). Voit myös lisätä teehen vaniljatangon, joka entisestään korostaa pakurin vaniljaista aromia.

Suklaa kannattaa säilyttää viileässä esim. jääkaapissa. 

Resepti: Satu
Kuvat: Satu






Monipuolista kaakaota on käsitelty Kuu Yrttitarhassa- blogissa aikaisemminkin, sinua saattaa kiinnostaa myös:


Vaniljainen kookossuklaareseptini

 

Herkullinen vaniljainen kaakaohuulikuorinta

 

Suukkosuiden suklainen huulivoide



Käsintehdyn suklaan tapahtuma Kenkäverossa

2 kommenttia:

  1. Näihin hurahtaa heti, se on totta! Täytyykin samantien kokeilla tätä kerrosjuttua, kun kuulostaa niin ihanalle. Voisi sitten iskeä herkut joulupöytään :)

    VastaaPoista
  2. Ihanaa <3. Se taatelisydän on näissä se paras juttu :). Herkkää, herkullista ja hauskaa joulua! <3

    Lämmöllä Satu

    VastaaPoista