keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Vaniljainen kookossuklaareseptini noin suurinpiirtein


Kuva/picture Satu

Olen n. puolentoista vuoden ajan harvakseltaan valmistanut itse raakasuklaata. Moni on tänä aikana kysynyt: mitä se oikeastaan on?

Raakasuklaa valmistetaan rakkaudella alkuperäisistä ja prosessoimattomista raaka-aineista. Itse käytän suklaan valmistuksessa esim. kuivattuja luomuhedelmiä ja luomu kylmäpuristettua kookosöljyä sekä raakakaakaojauhetta. Raaka-aineita ei kuumenneta valmistuksen aikana, jolloin arvokkaat ainesosat, kuten entsyymit, vitamiinit ja bioaktiiviset fenolit, säilyvät. Korkeiden valmistuslämpötilojen ja tuotteen prosessoinnin yhteydessä nämä yleensä tuhoutuvat. Pääasiallisesti kaupan suklaat (myös tummasuklaa) ovat varsin korkeissa lämpötiloissa valmistettuja, mikä heikentää merkittävästi niiden ravintoainepitoisuutta ja täten ravitsemuksellista laatua.

Raakasuklaaseen saatetaan lisätä erilaisia ravintotiheitä jauheita, kuten spirulina-levää tai marjajauheita, lucumaa, macaa jne... Superravintorikkaiden jauheiden avulla suklaaseen saadaan makua, mutta myös enemmän kehomme tarvitsemia ravintoaineita (mineraaleja, vitamiineja, antioksidantteja, entsyymejä, aminohappoja, antioksidantteja jne.). Suklaaseen voidaan lisätä myös esim. marjoja tai hedelmänpaloja. Kun käytämme erilaisia ja erivärisiä jauheita, marjoja tai hedelmiä, jotka sisältävät erilaisia antioksidantteja, voimme tehostaa niiden vaikutusta. Antioksidantit toimivat synergiassa, jolloin niiden terveysvaikutukset ovat enemmän kuin osiensa summa.

Yksin raakakaakao sisältää yli 1200 erilaista yhdistettä, se sisältää mm. rautaa, magnesiumia, kuparia, sinkkiä, tryptofaania ja mangaania jne. Kylmäprosessoitu raaka-kaakaojauhe sisältää siis huomattavasti enemmän luonnollisia entsyymejä sekä antioksidantteja kuin tavallinen kaakaojauhe, johon on "jalostuksessa" lisätty sokeria, maitojauhetta sekä erilaisia lisäaineita, ja jonka ravintoaineet ovat tuhoutuneet valmistusprosessissa. Kylmäpuristettu kaakaovoi sisältää E-vitamiinia, vitamiineja ja mineraaleja. Kun tähän lisätään muiden raakasuklaan ainesosien ravintokimara, on valmiin suklaan ravintoarvo melkoinen. Kuitenkin on syytä muistaa, että myös tätä herkkua on hyvä syödä kohtuudella- kaakaovoi sekä kookosöljy sisältävät runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, ja lisäksi kaakaon theobromiinilla ja kofeiinilla on stimuloiva vaikutus ja sen (ylenmääräinen) syöminen voi aiheuttaa addiktiota, euforiaa ja kiihtyneisyyttä. Kaakao ei myöskään sovi kaikille.

Raaka"suklaata" voi tuunata siten, että laittaa karamellimassaan raakakaakaon sijaan carob-jauhetta, joka on luontaisesti makea ja maultaan kaakaonomainen. Se ei stimuloi (sillä on sanottu olevan jopa rauhoittava vaikutus), ravintoarvoltaan se on mineraalirikas. Kaakao onkin hyvä pitää erityisten herkkuhetkien hienona herkkuna, ei niinkään säännöllisesti käytettynä rutiiniruokana. Tärkeintä terveyden kannalta on ruokavalion monipuolinen runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sisältävä kokonaisuus, sitä ei mikään yksittäinen ylettömästi käytetty superfoodi korvaa tai korjaa, vaikka parhaimmillaan ne voivat tuoda lisäsäväyksiä ja pientä ylellisyyttä arjen keskelle.

Kaakao kuuluu myös ihmiskunnan historiaan ja sitä on arvioitu käytetyn jo 15 000 - 5000 vuotta sitten. Varhaisin arkeologinen todiste kaakaon käytöstä löytyy nykyisen Hondurasin alueelta 2000eaa. Kaakao on historian valossa ollut arvokas ja salaperäinen luonnonrikkaus, Mayoille se oli shamanististen rituaalien mystinen aines ja kaakaopapuja käytettiin Mexico Cityssä virallisesti rahana aina vuoteen 1887 asti.


Kuva/picture Satu


Vaniljainen kookossuklaareseptini noin suurinpiirtein:


Luomu kylmäpuristettua kookosöljyä n. 1dl
Hieman vähemmän raakakaakaovoita n. 1/2 dl
Raakakaakaojauhetta n. 2 tl
Luomuhunajaa n. 2-3 rkl
Luomutaatelia pieneksi paloiteltuna n. ½ - 1dl
Manteleita murskattuna/cashew pähkinöitä/mantelilastuja
Luomuvaniljajauhetta (IHANAA!!!!)
Vahvaa vihreää teepuuteria eli Matchateetä 1tl
runsaasti Lucumaa n. 3-4 rkl
Kookoshiutaleita n. 1/2 dl
Sopiva ripaus merisuolaa makuja tasapainottamaan. Halutessasi ravintorikkaita jauheita esim.
(Macaa ½ tl
Spirulina- levää n. ½ tl
Mustikkajauhetta ½ tl
Karpalojauhetta ½ tl)


Ohjetta saat mukavasti muunneltua esim. lisäämällä suklaamassaan piparminttuöljyä (aivan ihanan raikasta!) tai muuntelemalla suklaan pähkinä/hedelmärouheiden sisältöä. Voit myös korvata jonkin aineksen leseisillä kaurahiutaleilla!


Sulata kookosöljy ja kaakaovoi vesihauteessa, varo ettet kiehauta- jo kuumentaminen yli 45 asteen tuhoaa entsyymit sekä useita herkkiä kasviravinteita. Lisää hunaja, vanilja, suola ja mahdolliset viher/marjajauheet ja lopuksi hedelmä- ja pähkinäsekoitus. Sekoita seosta hyvin kaikissa vaiheissa ja maistele, jotta saisit makuaistiasi parhaiten hivelevän suklaamassan. Kaada voipaperin tai leivinpaperin päälle vuokaan tai painele huolella lusikalla pieniin söpöihin suklaamuotteihin (hommasin tuollaisia sydämenmuotoisia, ja ovat loistavia!). Nosta suklaa viileään- ja sieltä sitä ihanaa suklaata voi hyvinkin pian lohkoa esim. hyvän teen kera nautittavaksi. Ja jos malttaa taas loput kääräistä rapisevaan valkeaan voipaperiin. Suklaa kannattaa säilyttää viileässä esim. jääkaapissa.Kuva/picture Satu

Kuva/picture Satu
Kuva/picture Satu
Lämmöllä Satu
Kuvat: Satu

3 kommenttia:

  1. Kaunista ja varmasti ihanan makuista. Tuo vihreä tee massan joukossa on mukava idea.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos, hyvää oli- nam :). Hankin eilen tuollaisen sydänsuklaamuotin, ja ihastuin siihen <3. Kotikutoisista raakasuklaista tulee kauniin konvehdin näköisiä, piparminttuöljy on myös mielettömän hyvänmakuista suklaamassaan lisättynä. Kokeilen näitä blogin kommentointitoimintoja tässä samalla-

    VastaaPoista