lauantai 19. maaliskuuta 2011

Porkkanaiset kauraskonssit (gluteenittomia)



 

Alunperin tämän ohjeen sain ystävättäreni äidiltä, joka on epäilemättä paras tuntemani kasvisruokataituri. Ohje on ihanan helppo ja nopea. Jos vaikka aamulla on hieman ylimääräistä aikaa, voi illalla sekoittaa taikinan kuivat aineet valmiiksi, sitten lisätä aamulla jogurtin, sipaista taikinan pellille ja paistaa herkullisilta tuoksuvat ja maistuvat aamupalasämpylät. 

Sittemmin olen hieman muunnellut ohjetta mm. kokeillut porkkanan sijaan raastesekoitusta, johon tulee 1 punajuuri, 1 porkkana ja 1 palsternakka. Nam! Tällöin taikinasta tulee huomiota herättävän pinkkiä, mikä on hauskaa vaihtelua normaaliin sämppärien leipomiseen. Joskus taikinani on myös pirteän vihreää, kun lisäilen siihen viherjauheita, persiljaa ja esim. pinaattia. Mutta tässä perusohje, jota voi hyvin muunnella:


Porkkanaiset kauraskonssit (n. 1 pellillinen)


5-6 pientä porkkanaa tai 2-3 isoa raastettuna
3 dl puhdas kaurahiutaleita/tai tattarihiutaleita
Vähän tattarileseitä
1tl soodaa
1tl leivinjauhetta
1,5dl jyttejauhoja tai tattarijauhoja/tai vehnäjauhoja, jos teet tavallisia- ei gluteenittomia sämpylöitä
n. 1tl suolaa
500g maustamatonta soijajogurttia/ tai tavallista maustamatonta jogurttia

(0,5dl öljyä/voita/kookosöljyä)
teelusikka vihreäteejauhetta

Sekoita kulhossa raaste ja kuivat ainekset hyvin, lisää soijajogurtti ja mahdollinen öljy. Anna koostua hetken jos ehdit. Sitten lusikoi seoksesta pieniä palleroita pellille, jotka voit kostutetuin käsin muovata pyöreiksi sämpylöiksi, ne kypsyvät nopeammin, jos taputtelet ne mataliksi. Paista 175 asteessa niin kauan, että ovat vaaleanrusehtavia yleensä kestää n. 20- 25 min.




Itsetehty levite on näiden sämpylöiden kanssa aivan jumalaista: 


1 osa vettä, 1 osa voita, 1 osa kylmäpuristettua luomu oliiviöljyä, vihreitä sipulin versoja, 2 valkosipulinkynttä, vähän yrttisuolaa ja kaikki sekoitetaan tehosekoittimella kiinteäksi "vaahdoksi". Aivan ihanaa vasta uunista otettujen porkkanasämppäreiden ja Polar- juuston sekä luomu suippopaprikan kera! Levitteen maustamisessa vain mielikuvitus on rajana, itse ajattelin kokeilla mustapippuria ja chiliä seuraavaksi...


Lämmöllä Satu
Kuvat: Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti