lauantai 19. maaliskuuta 2011

Antaudu rakkauteen ja ruoanlaittoon huimapäisen rohkeasti


Löytöretkeilijätär on valloittanut keittiön.

Lupasin tosiaan itselleni tehdä joka päivä viikon ajan jonkin uuden ruoan uudella reseptillä. Että osaakin olla vaikeaa seurata reseptejä, keittiössä pätee samaa fysiikan laki kuin pianon ääressä: tekisi mieli aina sävellellä jotain itse! Mutta ruoanlaitossa, sitä niin kovin helposti urautuu ja kangistuu tiettyihin kaavoihin, siksi on tosi avartavaa välillä repäistä itsensä irti näistä urautumista ja tehdä jotain erilaista. Mietin myös sitä, että koska en pääse minnekään matkoillekaan vähään aikaan, niin voisihan sitä pestautua ruokalöytöretkeilijättäreksi ja avartaa omaa arkea mm. tekemällä ruokamatkoja omassa keittössään. Se onkin ihan loputon seikkailu, sillä kaupat ja pienet erikoispuodit pursuavat tulvimalla mitä ihmeellisempiä ja ihanimpia aineksia, joista voisi loitsia vaikka millaisia hienoja eksoottisia tai kotoisia aterioita.
Viikon aikana vastaantulleita uusia ja vanhoja tuttavuuksia/ideoita muillekin:
 • Granaattiomena, ihanaa! Granaattiomenan siemenet ja mehu ovat herkullista syötävää, ja aistillisesti kiehtova hedelmä on visuaalisesti upean näköinen syvän punaista väriään myöten. Se on hidasta syödä, joten vie makeanhimon. Antioksidanttirikasta granaattiomenaa on vuosisatoja pidetty oikeana aarteena hedelmien joukossa. Se sisältää kuitua, C-, E-, B5-, ja B3-vitamiineja, rautaa, foolihappoa, kaliumia ja polyfenoleja. Granaattiomenan terveysvaikutukset ovat otaksuttavasti monipuoliset. Sanotaan, että muinaisina aikoina babylonialaiset pureskelivat siemeniä ennen taistelua, uskoen niiden tekevän heistä voittamattomia.

 • Vesimeloni ja cantaloupemeloni ovat myös herkullisia
 • Yön ylitse liotetut seesaminsiemenet ja cashewpähkinät aamupirtelössä, samoin tattarileseet ja kookoshiutaleet.
 • Eri värisiä marjoja soijapirtelöön: Tällä viikolla olen laittanut mustaherukkaa, puolukkaa, karpaloa, pakastettua ananasta, mangoa ja papaijaa. Antioksidanttien synergiavaikutus tehostuu kun yhdistää erilaisia (ja eri värisiä) marjoja ja hedelmiä. Synergiavaikutuksessa terveysedut ylittävät kokonaisuuden summan.
 • Luomu lucumajauhe + luomu chlorellajauhetta pirtelöihin myös, joskus raakakaakaota
 • luomu vihreää teetä
 • Itsetehtyihin sämppäreihin spirulinalevää, vihreää teetä ja vehnänorasjauhetta, porkkana-, punajuuri- ja palsternakkaraastetta. Paljon tuoretta persiljaa ja vastapuristettua valkosipulia ruokiin mustapippurin ohella. Itsetehtyä levitettä sämppäreille. Alla olevassa päivityksessä onkin suosikkisämpyläreseptini ja ohje itsetehdylle levitteelle! Kokeilehan!
  Huomenna löydän itseni mahdollisesti seikkailemasta raakaravintokurssilta, jossa tehdään kokonainen illallinen.

  Keittiölöytöretkeily ideoita ja reseptejä saa muuten mieluusti myös laittaa tännepäin, vaikka kommentoinnin kautta. :) 

  Lämmöllä Satu

  Kuva: Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti