keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Purista itse pirteän raikasta luomu inkivääriomenamehua!
Kuvat/pictures: SatuTämä mehu on ehdoton suosikkini:

  • 1 luomuomena kuorineen
  • n. 1 - 1,5 cm pala luomuinkiväärinjuurta

Mehusta mehulingolla ja nauti!


Omenan terveysvaikutukset


- Vanhan sanonnan mukaan omena päivässä pitää lääkärin loitolla.

- Suurin osa flavonoideista ja omenan tärkeimmistä ravintoaineista sijaitsevat omenan kuoressa. Kannattaa siis syödä oman puun omenat kuorineen ja valita talvella luomuomenia, jotka pestään hyvin juuresharjalla ennen nauttimista. Omenan kuoren liukeneva kuitu saattaa vähentää LDL-kolesterolin määrää. Omenan kuori sisältää myös suosikki flavonoidiani kversetiiniä, joka luonnon omana antihistamiinina auttaa ehkäisemään allergisia oireita. Koska kversetiinillä on tulehdusprosesseja hillitsevä vaikutus, sitä voidaan käyttää kroonisten tulehdus- ja rappeumasairauksien ennaltaehkäisyssä ja tukihoidossa.

- Polyfenolit ovat kasvien omia suojayhdisteitä, jotka suojaavat kasveja uv-säteilyltä ja taudinaiheuttajilta. Samoista yhdisteistä on etua myös ihmisen solujen hyvinvoinnille.

- Omenan polyfenolit (joihin luetaan myös flavonoidit) ovat tehokkaita antioksidantteja, joista on apua esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen ehkäisemisessä.

- Polyfenolien lisäksi omena sisältää mm. C-vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia, runsaasti kaliumia sekä A-, K-, E- ja B-ryhmän vitamiineja. 

- Omenoiden pektiini pitää hyvää huolta paksusuolen limakalvosta. Pektiinin on todettu lisäksi vähentävän syövän esiasteita ja hillitsevän syöpäsolujen kasvua.

- Omenan kuitu ja vesi auttavat kylläisyyden tunteen muodostumista, joten kasvisten tavoin sillä voi korvata energiapitoisempia ruokia.

- Omena on mainio välipala sellaisenaan. :)


Inkiväärin terveysvaikutukset


- Inkiväärin lääkinnällisellä ja maustekäytöllä on hyvin pitkät perinteet. Jo Dioskorideen ja Pliniuksen teksteissä on maininta inkivääristä. On myös esitetty, että pyramidien rakentajat söivät makeita inkivääristä tehtyjä kakkuja. Vielä 1300-luvulla inkivääri oli pippurin ohella tavallisin mauste Euroopassa.

 - Edelleenkin inkivääri on eräs suosituimmista kasveista luontaislääkinnässä. Inkivääriteellä hoidetaan niin vilustumista kuin vatsavaivojakin. Yksi syy tähän on, että inkivääri lisää syljen ja ruoansulatusnesteiden eritystä. Inkivääriuutteita käytetään reumaattisten sairauksien hoidossa kipua lievittämään ja nivelnotkeutta edistämään. Lisäksi siitä on apua pahoinvointiin.

- Inkivääriravintolisiä ei nykyisin suositella raskauden tai imetyksen aikana.

- Mehujen lisäksi inkivääri sopii raastettuna ruoanlaittoon ja leivonnaisiin.Inkiväärin käsittelystä:
 http://www.youtube.com/watch?v=-JxPG1-kUJA&list=UUMhahATzFLZ4IEJtXDLbAuQ&index=29&feature=plcp

Iloisia mehuhetkiä!

Rakkaudella Satu

 

Lähteitä:  

http://fi.wikipedia.org/wiki/Inkiv%C3%A4%C3%A4ri

http://www.iltalehti.fi/terveys/200809308312278_tr.shtml

http://www.voihyvin.fi/artikkeli/kversetiini-suojaa-tulehduksilta


 

Inkivääriomenamehua, nam! Kuva/picture: Satu

2 kommenttia:

  1. Tosi kivoja vinkkejä sulla! :) PItää kokeilla heti muutamaa! :)

    VastaaPoista
  2. Oi onpa hauska kuulla! Olisi myös kiva kuulla mistä innostuit ja mitä kokeiltuasi tykkäsit :D. Lämmöllä Satu

    VastaaPoista