keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Vaniljaista kuutamoriisipuuroa ja silkkistä glögiluumukiisseliä


Kuutamoriisipuuroa! Kuva/picture: Satu


Tiedättehän lapsuuden herkun Kuutamokiisselin eli Vaniljakastikkeen? Vaniljainen Kuutamoriisipuuro a' la Satu yhdistää Kuutamokiisselin ja perinteisen joulupuuron, mutta on lisäksi maidoton ja perinteiseen riisipuuroon verrattuna runsaskuituinen.

Ruoanvalmistuksessa yksi ihanimpia puolia ovat tuoksut. Vaniljaista Kuutamoriisipuuroa ja Silkkistä glögiluumukiisseliä laittaessa koko tupa tuoksuu vastustamattomalta.


Kuutamoriisipuuroa -


Vaniljainen ja kuitupitoisempi riisipuuro a'la Satu 

(maidoton ja kuitupitoisempi versio riisipuurosta/ paitsi jos käytät kauramaidon sijaan maitoa ja kaurakerman sijaan kuohukermaa)


  • 1 l kauramaitoa/maitoa (kauramaitoon/maitoon voit lisätä myös tilkan öljyä tai voita, jolloin maito ei pala ihan niin helposti pohjaan, mutta muista silti tarkkailla ja sekoitella!)
  • 1 1/2 dl kaurakermaa/kuohukermaa
  • 1 1/2 dl puuroriisiä
  • 1/2 dl-1 dl kauralesettä
  • 2-3 tl vaniljasokeria
  • 3-4 tl vaniljajauhetta
  • ripaus ruususuolaa tai muuta laadukasta suolaa

Kuumenna 2 dl kauramaitoa/maitoa ja lisää joukkoon hieman (esim. 1/2 -1 tl) hyvin hienoa vaniljasokeria. Sekoita joukkoon 1 1/2dl puuroriisiä. Kiehauta pari minuuttia, kunnes kauramaito on imeytynyt hyvin riisiin.  

Kuumenna 8 dl kauramaitoa/maitoa toisessa kattilassa samaan aikaan (mausta se n. 2 tl vaniljasokeria). Lisää kauramaito, johon riisi sekoitettiin. Tässä vaiheessa ihana vaniljakiisselin tuoksu leijailee keittiön hengettären ympärillä.

Keitä hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen n. 20 min, lisää 1/2 dl -1dl kauralesettä ja keitä vielä 20 min- mieluiten tunnelmallisesti kynttilän valossa. Puuron hautumisen loppuvaiheissa lisää 1 1/2 dl kaurakermaa/kuohukermaa. Sekoita hyvin. Lisää myös 3-4 tl vaniljajauhetta. Mausta puuro hyvälaatuisella suolalla ja nauti sellaisenaan tai kanelin tai silkkisen luumukiisselin kera. Jos haluat puuroon lisää makeutta, lisää hunajaa juuri ennen tarjoamista/tai lisää alkuvaiheen vaniljasokerin määrää. Puuro ei ole aivan puhtaanvalkoista joulupuuroa. Mutta silti aivan ihanaa jouluisaa ja hellivää puuroa.

P.S. Jos valmistat puuron jo alun alkaen teollisesti vaniljalla maustettuun kasvimaitoon, saat erityisen vaniljaisen puuron (esim. vaniljasoijajuomaan tai vaniljariisimaitoon)Silkkinen glögiluumukiisseli a' la Satu, ei lisättyä sokeria  • Puolipussillista kuivattuja pehmeitä luumuja, n. 100 g
  • 2 1/2 dl sokeroimatonta luomu rypälemehua (esim. Biotta)
  • 1 tl piparkakkumaustetta tai kanelia

Keitä luumut kypsiksi kohtuullisen vähäisessä rypälemehumäärässä. Keittämisen loppuvaiheessa lisää kanelia tai piparkakkumaustetta 1 tl, jolloin aivan mahtava talvinen glögin tuoksu tulvahtaa keittiöön. Sekoita tehosekoittimella silkkiseksi kiisseliksi ja lisää tässä vaiheessa tarvittaessa hieman luomu rypälemehua jotta saat halutun koostumuksen- itse lisäsin vielä 2 dl mehua, jolloin kiisselistä jäi hieman luumuhillomaista. Aivan ihanaa kuutamoriisipuuron kanssa! Nam!

Rakkaudella mausteiden tuoksuista huumautunut ja puurosta ja kiisselistä kylläinen SatuKuutamoriisipuuroa! Kuva/picture: Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti