tiistai 11. joulukuuta 2012

Kuu Yrttitarhassa Gourmet, luonnontuotemenu ja sen toteuttaminenKuva/picture: Satu


Kuva/picture: Satu


Kuva/picture: Satu


Kuva/picture: Satu


Kuva/picture: Satu


Kuva/picture: Satu


Kuva/picture: Satu


Kuva/picture: Satu

Kuva/picture: Satu


Kuva/picture: Satu

Luonnontuotealan ammattitutkinnon Luonnontuotteet matkailupalveluissa tutkintotilaisuudessa 8.12.2012 (näyttötilaisuus) me Kuu Yrttitarhassa tytöt järjestimme Aarteita ja alkuvoimaa luonnosta pikkujoulut. Joulukarkeloihin suunnittelimme kotimaisia luonnontuotteita sisältävän menun ja toteutimme sen seitsemälle ihanalle ihmiselle.

Pikkujouluja edeltävänä päivänä paistoimme leivinuunissa perinteistä puolukkaleipää rakkaan mummoni ruisleipäohjetta hieman tuunaten. Lauantaiaamu ennen tilaisuutta sujahtikin keittiössä Johannan kera herkkuruokia valmistaessa kotoisten leivonnan tuoksujen tulviessa koko taloon. Pöytä oli koristeltu luonnon materiaalein, taustalla soivat suloisimmat joululaulut mm. Doris Daytä, ja kynttilät sekä ulkotulet loimusivat. Lumi toi ympäröivään maalaismaisemaan oman joulun henkäyksensä.

Kun vieraat saapuivat aloitimme kohottamalla hunajaisen makean marjaisat Aurinkovoimaa- smoothiemaljat ja toivottamalla kukin jotain koko sydämestään kokoontuneelle porukalle. "Kaikkea hyvää, hyvää joulua, iloa, rakkautta ja lämpöä, joulunodotusta, valoa ja ystävyyttä". Rohkaisevat sanat kaikuivat ilmoille saattelemaan toivottavasti harmonista ja rattoisaa vuoden loppua. Hyvän mielen toivotuksiahan emme voi koskaan saada toisiltamme liikaa!

Tarjoilimme pöytään seuraavaksi pääruoan. Valmiit annokset rapean vihreää yrttisalaattia, vuohenjuustolla ja siankärsämöllä höystettyä uunissa huolella hautunutta talvipataa ja yrttistä paistettua limettisiikaa sitruunan kera, kahta erilaista itsevalmistettua salaatinkastiketta, joiden molempien pohjana oli kylmäpuristettu oliiviöljy, toisessa oli yrttien lisäksi hunajaa ja limettiä, toisessa mustapippuria, ruususuolaa ja valkoviinietikkaa. Ruoan höysteenä oli aamuhämärissä leivottua gluteenitonta porkkananokkospeltileipää ja leivinuunissa paistettua puolukkaruisleipää, kahta erilaista talvivalkosipulilevitettä ja karpalolähdevettä.

Jälkiruoaksi tarjoilimme mesiangervopikkuleipiä vaniljakermajäätelöpallolla ja kuusenkerkkäsiirapilla, ja annos oli koristeltu kuusenkerkin. Jälkiruoan kera tarjoilimme vielä itse rakkaudella puhtailta niityiltä keräämistäni ja kuivattamistani kukista haudutettua kukkaisteetä.

Suurin osa ruoasta oli siis vähintäänkin maustettu itse kuivatuilla yrteillä, lähimetsistä poimituilla marjoilla ja itse kasvatetuilla kasviksilla. Materiaaleissa oli suosittu mahdollisimman paljon luomua. Ruoka oli laktoositonta ja lisäaineetonta ja suurin osa ruoasta oli myös gluteenitonta. Satu valmistuukin pian myös ravintovalmentajaksi, joten jokaisen ruokalajin kohdalla oli arvioitu myös sen kokonaisvaltaista mieltä ja kehoa hellivää vaikutusta ...

Menu- ja sen toteutus saivat oikein positiiviset ja ihanat arviot sekä osallistujilta että tutkintotilaisuuden arvioijalta, Ruralia Instituutin Birgitta Partaselta. Arvioijamme sanoikin, että kyseessä oli aivan gourmettasoinen menu/menun toteutus, ja vertasi illan tunnelmaa ja makujen aromikkuutta Ravintola Juuressa kokemaansa elämykseen. Ihanaa! Olimmehan ihan itse suunnitelleet menun hyvin intuitiivisesti ja improvisoiden, rakkaudesta villiruokaan ja laadukkaisiin raaka-aineisiin. Erityisen hieno kommentti oli myös siksi, että ihailemme sekä arvostamme Juuren väkeä kovin. Tämän lauseen siis kyllä talletimme varmasti rohkaisuksi ihan sydämeen saakka. Myös valmistamastani kukkaisteestä sain jo hyvin vetoavia ja vakuuttavia tilauspyyntöjä :).

Ensi maanantaina onkin sitten Luonnontuotealan ammattitutkintoon kuuluvan Luonnontuotteet hoitopalveluissa tutkintotilaisuus saippuan valmistuksesta sekä eteerisistä öljyistä. Käytännöllinen saippuaresepti päivittäiseen kainaloiden pesuun katajaiselle kansalle on jo suunniteltu ja eteeriset öljyt, yrtit sekä muut luonnon vaikuttavat aineet huolella valittu. Tästä kerron mahdollisesti lisää myöhemmin. :)

Valoa ja iloa! Rakkaudella Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti