tiistai 11. joulukuuta 2012

Kotikylpylä: Puhdistava valkosavinaamio sopii herkälle ja epäpuhtaalle iholle sekä hiuspohjan/hiusten hoitoon


Ihoa helliviä, hoivaavia, puhdistavia ja kevyesti kuorivia savihoitoja voi tehdä helposti kotikylpylässäkin. Ihonhoitoon käytetään vain tutkittua, hyvä laatuista savea, joka ei sisällä raskasmetalleja tai haitallisia määriä bakteereja. Yleisimmin hoitosavena käytetään kaoliinipitoista valkosavea, joka on puhdasta ja laadukasta.

Herkän ihon hoitosavi

Valkosavi sopii myös atooppiselle, kuivalle ja herkälle iholle. Itselläni on alkavaa couperosaa poskipäissä ja leuassa, joten valkosavi on riittävän hellävarainen kasvoilleni. Valkosavi on hyvin mineraalirikasta ja se poistaa ihon epäpuhtauksia, supistaa ihohuokosia, tasapainoittaa talineritystä, desinfioi ja rauhoittaa ihoa. Savi sopii hyvin tulehduksien, nivel- ja lihassärkyjen, kihdin, reuman, märkivien ihottumien sekä akneihon hoitoon. Savi uudistaa kudosta, joten sillä voi hoitaa myös haavoja ja arpia. Usein vaikutukset ovat henkilökohtaisia, joten kannattaa kokeilla!

Valkosavea saa ostettua valmiina hoitotuotteina. Olen itse käyttänyt Frantsilan Elvyttävää Yrttisavinaamiota, joka on aivan ihana ja helppo käyttää suoraan tuubista. Satu puolestaan käyttää erittäin hellävaraista Marja Entrich Puhdistavaa naamiota, joka sisältää valkosavea, hunajaa ja antioksidantteja. Marja Entrich puhdistava naamio sopii myös punoittavalle iholle saunaan mentäessä erityisesti ME avokadoöljyn kera (öljy naamion alle). Naamio suojaa couperosalle altista tai ruusufinni-ihoa kuumuudelta ja äärimmäisiltä lämpötilan vaihteluilta.

Itse tehtyihin kotikylpylätuotteisiin suosittelen ostamaan valkosavijauhetta (tai nimellä valkoinen kaoliinisavi, mineraalisavi) sillä siitä voi sekoittaa omiin hoitoöljyihin tai muihin ihonpuhdistustuotteisiin. Saat kätevästi vaihtelua sen mukaan mikä tuntuu hyvältä. Itse käytän Logonan valkosavea.

Valkosavipuhdistuksen perusohje:

Käytä savijauhetta sellaisenaan tai sekoita sitä toiseen ihonpudistustuotteeseen tai hoitoöljyyn suhteessa 1 osa savijauhetta 3 - 4 osaa ihonpuhdistustuotetta tai hoitoöljyä. Savijauhetta voi sekoittaa myös suoraan veteen suhteessa 1 osa savijauhetta 3 osaa vettä.

Anna vaikuttaa 10 - 15 minuuttia.

Ihonpuhdistustuotteena voi käyttää myös hunajaa tai bulgarianjogurttia. Näistä saa aivan ihanan kasvohoidon ja lopputulos on raikas ja pehmyt iho. Suosittelen koettamaan. Voit sekoittaa joukkoon myös yrttejä tai vaikka kehäkukanterälehtiä. Myös kuivatut käyvät hyvin. Jos käyt esim. turvesaunassa ja kasvoille/iholle jää turvetta pesusta huolimatta- pese ihoa juoksevalla hunajalla mieluummin kuin tujuilla putsareilla. Turvehoidon jälkeenhän ei suositella saippuapesuja tai edes ihon kosteutusta pariin tuntiin.

Valkosavi päänahan - ja hiustenhoidossa

Valkosavea voi hieroa sellaisenaan päänahkaan, jolloin se irrottaa varovaisesti hilsettä ja pään karstaa sekä rauhoittaa kutinaa. Valkosavijauhetta voi lisätä shamppoon joukkoon, jolloin se tuuheuttaa hiuksia.

Vaikuttavat aineet

Savi sisältää mineraalisuoloja, hivenaineita ja muita biologisesti aktiivisia aineita. Savessa on mm. piitä, mangaania, kaliumia, kalsiumia, natriumia, magnesiumia, rautaa, kuparia ja molybdeeniä. Savi on antiseptinen.

Valoisin talviterveisin Johanna ja Satu

Lähteet:

Frantsila, Hämeenkyrö 5. - 6.7.2012 Luonnonmukainen kauneudenhoito ja kasvohieronta -kurssi (jolla Sadun kanssa viime kesänä olimme), opettajana Raija Pullinen.
Frantsilan Luomuyrttitila


 

2 kommenttia:

 1. Hei! Voisitko kertoa tarkemmin, miten käytät tuota savea ihonpuhdistuksessa. Minullakin on alkavaa couperosaa poskissa ja kuulisin mielelläni uusia tapoja hoitaa ja suojata sitä!

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Ilman muuta kirjoittelen tarkemmin aiheesta, kiitos jutun aiheesta! Seuraa blogia, jospa viikonlopun aikana Joulukalenteriin avautuisi luukku aiheesta. Voisin mainiosti kirjoitella tarkemmin ja ehkä samalla itsekin oppisin uusia asioita suojata ihoa. Nyt talvella on tärkeää muistaa suojata myös kasvoja viimalta, tuiskulta ja pakkaselta. Itse käytän suojavoidetaa ja aivan ihanaa Marja Entrichin Aurinkopuikkoa, joka suojaa myös talvella ja on samalla mitä ihanin huulivoide. Mutta palataan tarkemmin asiaan viikonloppuna!

  Lämpöä ja valoa sinulle!

  Johanna / Kuu Yrttitarhassa

  VastaaPoista