tiistai 30. lokakuuta 2012

Rohtoja ja ruokaa puutarhasta: Osa VI, Myöhäissyksyn satoa, Maa-artisokka


Syyskuun alussa olin jo innostuneena kaivelemassa maa-artisokkapenkkiä haaveena tehdä makoisaa sosekeittoa. Mukulat olivat vielä kovin pieniä, sillä maa-artisokka on myöhäissyksyn tai kevään satoa. 

Maa-artisokka kuuluu Helianthus tuberosus auringonkukan sukuun ja on sen juurimukula. Mukulassa on 80% on vettä, 10 - 15 % proteiinia , 1 % rasvaa,  4 - 6 % kuitua ja inuliinista. Siitä löytyy myös K- ja C-vitamiinieja. Inuliini on fruktoosipolymeeri, joka sopii hyvin myös diabeetikoille. Maa-artisokka edistää ruuansulatusta ja vatsan toimintaa. Joillekin ihmisille se voi aiheuttaa kovia vatsanväänteitä, toiset eivät ole maa-artisokasta moksiskaan. 






Lokakuun lopussa maa ei ollut vielä jäässä, joten sain lumihangesta kaivettua kupillisen mukuloita.
Kyllä nauratti moinen sadonkorjuu! :D

Jätin loput maa-artisokat maahan talvehtimaan, sillä ne säilyvät huonosti. Jos haluaa koittaa säilyttämistä kellarissa, niin maa-artisokat voi upottaa kostean hiekan ja turvepehkun seokseen. Näin ne säilyvät maksimissaan pari kuukautta. Emme ole onnistuneet säilyttämään maa-artisokkia, joten nykyisen kellarin aikana olen suosiolla jättänyt säilyttelyt.






Maa-artisokat ovat usein muhkuraisia ja hankalia putsata, joten kärsivällisyyttä kehiin!
Omassa kipollisessani oli ilahduttavan monta suorasivuista yksilöä, joita oli helppo kuoria. Kuoritut maa-artisokat tummuvat nopeasti, joten niitä ei kannata kuoria liikaa tai etukäteen.



Makoisa Maa-artisokka-alkukeitto neljälle

n. 500 g maa-artisokkaa
2 dl kuohukermaa
maun mukaan suolaa
1 - 2 tl rakuunaa

Päälle:
valkosipuli-sipuli-purjo-voi-seos
puoli pakettia suikaloitua pekonia paistettuna

Keitä keskikokoisia maa-artisokkia 15 - 20 min.
Kaada keitinliemi jemmaan.
Soseuta maa-artisokat tehosekoittimella.
Kaada joukkoon kuohukerma ja mausteet.
Tehosekoita ja maistele. Lisää tarvittaessa keitinlientä.

Annostele sosekeitto alkupalakulhoihin. 
Lisää päälle noin 2 tl valkosipuli-sipuli-purjo-voi-seosta sekä noin ruokalusikallinen paistettua pekonia.

Vinkit:

- Sosekeitto on pehmeää, ei liian juoksevaa. 
- Voit vähentää kuohukerman määrää ja lisätä keitinlientä tai voit vaihtaa kuohukerman tilalle esim. viherpippurisulatejuustoa. Halutessasi voit maustaa myös valkopippurilla.
- Voit myös tehdä esim. ohraleivästä krutonkeja paistamalla leipäkuutioita pannulla voin ja valkosipulin kanssa ja tarjoilla keiton päällä pekonin kanssa.
- Maa-artisokan maku jakaa vahvasti mielipiteitä. Voit miedontaa makua korvaamalla puolet määrästä perunalla.
- Tottumattoman maa-artisokka voi saada paukuttelemaan.


Kuvat / Pictures: Johanna

Lähteet ja muuta mielenkiintoista:
Raili Niemelä: Vihanneskeittokirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti