keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Perinneruokaa, gluteenittomat karjalanpiirakat





 Kuvat/pictures: Satu


Gluteenittomat karjalanpiirakat  (30-35 kpl)
Suosikkiohjeeni, tänään Sadun kesäkeittiössä valmistuu näitä! :)


Kuoritaikina:


4 dl vettä
1 1/2 tl suolaa
2 dl tattarijauhoa
4 dl gluteenitonta jauhoseosta, esim. jyttejauhoa


Täyte:


3 dl vettä
1/2 dl täysjyväpikariisiä tai esim. Vogelin puuroutuvaa luomu täysjyväriisiä
2,5 dl kaurakermaa
2 kpl luomu kananmunia
suolaa (n. 1- 1 1/2 tl)

Keitä riisi/riisipuuro täytettä varten pakkauksen ohjeiden mukaan, halutessasi voit lisätä kattilaan riisin sekaan kypsymään raastettua/hienonnettua porkkanaa tai muita herkkujuureksia jotka tuovat piirakoihin sekä ravintoarvoa, väriä että makua. Lisää loppuvaiheessa puuroon kaurakerma. Anna hieman jäähtyä. Mausta riisi suolalla ja lisää kananmunat juuri ennen täytteen laittamista kuoriovaaleihin.

Sekoita kuoritaikinan ainekset, puristele taikinaa pitkään, jolloin saat siitä helpommin leipoutuvaa. Lisää tässä vaiheessa tarpeen mukaan jyttejauhoja, jotta saat taikinasta ei tarttuvaa. Leivo taikinasta pitkä pötkylä, jonka voit paloitella haluamasi kokoisiksi kuoripaloiksi. Pyörittele kukin pala palloksi ja kauli piirakkakaulimella (tavallinenkin kaulin käy). Olen havainnut, että pallukoita pyöritellessä kannattaa käyttää jyttejauhoja ja kuoritaikinaa kaulitessa leivinalustalla karheahkoa tattarijauhoa. Asettele kuoriovaalit pellille ja täytä riisipuurolla. Rypytä piirakoiksi ja paista 250-asteisessa uunissa.  Paistuvat uunista riippuen varsin nopeasti, max 12 minuutissa.


Kastaminen:


Sulata kattilassa 2 osa voita, lisää 1 osa kylmäpuristettua luomu oliiviöljyä ja 1 osa vettä ja haluamasi määrä laadukasta suolaa. Kasta kypsät piirakat.

Nam nam, sitten nautitaan!

Herkutteluterkuin Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti