perjantai 20. tammikuuta 2012

You are the one that decides your own path- ahkerat unelmatarhurit


Saatoit ehkä tehdä väliarviota elämästäsi ja sen suunnasta uudenvuoden kieppeillä. Saatoit laatia myös itsellesi joitakin tavoitteita tälle vuodelle. Miltä tavoitteiden eteneminen näyttää? Kannattaa muistaa, että uusi vuosi ei ala vasta joskus hämyisässä tulevaisuudessa (esimerkiksi kesällä, tai ensi kuussa, tai... oijoi tuohon ajatteluun on niin helppo lipsua), vaan elämme sitä jo nyt.  

Tämä hetki hengittää sinussa.

Tämä hetki on arvokas, sinä olet arvokas, unelmasi ovat arvokkaita.
Muista, että et elä tavoitteitasi varten vaan olet ne luonut itseäsi varten. Poimi niistä ne arvokkaimmat ja valoa säihkyvimmät helmet, ne jotka tuovat elämään eloa, iloa, syvyytä ja merkityksellisyyttä.  

Elämme elämää varten
ja elämä on meitä varten- 
sillä me olemme itse elämän ihmeellisiä ilmentymiä. 
Olemme arvokkaita juuri sellaisenaan kuin olemme, olemassaolevina. 
Ihan ilman suuria tavoitteitakin.

Mutta jos tavoitteissamme on itua ja elämä kutsuu muutokseen, antakaamme unelmillemme mahdollisuus kasvaa ja kukoistaa. Samoin kuin puutarha, myös unelmamme ja tavoitteemme kaipaavat huolenpitoa, hellyyttä, vaalimista ja

...työtä.   

Ahkeraksi unelmatarhuriksi ei synnytä vaan opitaan!

No, asiaan. Alla on lista väittämiä, jotka ovat tuttuja itseapukirjoista, valmennuskursseilta, arkielämän keskusteluista jne. Tämä on aika jännittävä ja havainnollistava pohtimistehtävä. Anna sille hetki aikaa.

Kun luet väittämiä, tuo mieleesi sellaisia tilanteita, joissa olet pyrkinyt kohti tärkeää päämäärää tai tavoitetta. Millaisia keinoja juuri sinä käytit, mitkä keinot ovat sinulle ominaisia? Lue seuraavat väittämät ja pohdi, onko sinulla tapana soveltaa niissä kuvattuja menetelmiä. Riittää että tuot mieleesi tilanteita ja vastaat Kyllä/Ei. Ja tietysti, vastaa rehellisesti.

Kun yritän/haluan muuttaa jotain elämässäni, minulla on tapana 

1. ... laatia vaihe vaiheelta etenevä suunnitelma                  
2. ... motivoida itseäni ajattelemalla jotakuta, jonka saavutuksia ihailen
3. ... kertoa muille tavoitteistani
4. ... ajatella, mitä epäonnistumisesta seuraisi
5. ... ajatella mitä hyvää onnistumisesta seuraisi
6. ... kieltää itseäni haaveilemasta makeasta, tupakoinnista tms.
7. ... palkita itseni, kun edistyn tavoitteessani
8. ... luottaa tahdonvoimaan
9. ... kirjata muistiin edistysaskeleeni (esim. päiväkirjaan, taulukkoon)
10. ... haaveilla, kuinka ihanaa elämäni on, kun saavutan tavoitteeni.

Kyllä/ Ei?

Lue eteenpäin vasta sitten kun olet vastannut tähän.






Kyselylomake perustuu tutkimukseen, jossa seurattiin 5000 ihmistä ympäri maailmaa (toista ryhmää puolen vuoden ja toista ryhmää vuoden ajan). Tutkimuksen fokuksena oli kartoittaa tutkittavien keinoja toteuttaa tavoitteita ja tavoitteiden toteutuminen. Edellä esitelty kysymyssarja sisälsi 10 osanottajien yleisimmin käyttämää menetelmää. Tutkimusaineiston mukaan vain puolet niistä parantaa merkittävästi onnistumisen mahdollisuuksia ja loput olivat... hyödyttömiä. Osaatko jo sanoa, mitkä ovat hyödyllisiä, mitkä tutkimuksen valossa vältettäviä valintoja?

Vastaus: Tutkimuksessa menetelmät 2, 4, 6, 8, ja 10 pienensivät onnistumisen todennäköisyyttä. Sen sijaan parittomat menetelmät lisäsivät merkittävästi onnistumisen todennäköisyyttä. 

Näillä keinoin siis onnistutaan:
 
1. Tee selkeä suunnitelma

Tutkimuksen onnistujilla oli selkeä suunnitelma. He jakoivat kokonaistavoitteensa sarjaksi osatavoitteita. Tällöin he  loivat vaiheittaisen, hallittavan sekä etenemiseen kannustavan prosessin, joka auttoi poistamaan pelon ja epäröinnin. Suunnitelmat olivat erityisen hyödyllisiä, kun osapäämärät olivat konkreettisia ja aikaan sidottuja.  

Suunnitelman tekemisessä voit valjastaa apuriksesi  almanakan. Mieti ensin kokonaistavoite, jonka jaat osatavoitteisiin. Ripottele osatavoitteita almanakkaasi (ja muista pitää almanakka esillä, jotta muistat seurata sitä). Pohdi seuraavia asioita useita kertoja etenemisesi eri vaiheissa. Voit myös jo tässä vaiheessa tehdä saman kysymyssarjan vastaukset esim. kullekin suunnitelmasi viikolle. Tämä auttaa myös priorisoimaan eli valitsemaan sen mihin oikeasti haluaa keskittyä elämässään ja mitkä asiat pitäisi laittaa ajankäytöllisesti etusijalle.

Ensimmäinen osatavoitteeni on …
Uskon voivani saavuttaa tämän tavoitteen, koska ...
Saavuttaakseni tämän osatavoitteen aion …
Aion saavuttaa ensimmäisen osatavoitteeni______ mennessä
Palkintoni osatavoitteen saavuttamisesta on ...
 

2. Kerro tavoitteistasi muille

Toiseksi onnistujilla oli muita todennäköisemmin tapana kertoa läheisille ihmisille päämääristään. Lupausten pitäminen omana tietonaan lievittää epäonnistumisen pelkoa, mutta se edistää muutosten välttelyä sekä vanhoihin tottumuksiin ja rutiineihin ajautumista. Julkisesti kertominen siis edistää tavoitteen/lupauksen toteuttamista. Myös siitä on apua, että ystävät ja suku tarjoavat normaalisti tukeaan, jos eteen sattuu kiperiä tilanteita ja he tietävät mistä on kyse. Kenelle voisit julkistaa tavoitteesi ja milloin? Ystäville, perheelle, työtovereille, kumppanillesi?

3. Muistuta itseäsi tavoitteiden saavuttamisen eduista!

Kolmanneksi onnistujat muistuttivat itseään säännöllisesti tavoitteiden saavuttamiseen liittyvistä eduista. He eivät kuvitelleet täydellistä itseään vaan laativat objektiivisen muistilistan paremmiksi muuttuvista asioista, kun taas epäonnistujat keskittyivät vain siihen, että muutoksen mennessä pieleen he joutuisivat tulevaisuudessakin sietämään nykyisen tilanteensa varjopuolia.

Luettele kolme tärkeintä hyötyä, jos saavutat tavoitteesi- miten sen saavuttaminen vaikuttaa myönteisesti sekä sinun että läheistesi elämään?
Hyöty 1 ….
Hyöty 2 ….
Hyöty 3 ….


4. Palkitse itsesi osatavoitteiden saavuttamisesta

Neljänneksi ne, jotka tekivät elämäänsä muutoksia ja pitivät niistä kiinni, palkitsivat itseään jokaisen osatavoitteen saavuttamisesta jollain pienellä ja ilahduttavalla asialla, joka toi saavutuksen sekä odotuksen tunteen. Palkinto ei ollut koskaan ristiriidassa päätavoitteen kanssa (esim. jos on viikon syönyt terveellisesti, eivät onnistujat palkinneet itseään ahmimalla karamelleja).

Mikä olisi kiva ja motivoiva pikkupalkinto ensimmäisen välitavoitteen saavuttamisesta?


5. Unelmat näkyviksi, kirjoita, piirrä

Viidenneksi muistahan tämä: muistiin kirjoittamisessa on voimaa! Onnistujat konkretisoivat suunnitelmansa, edistymisensä, saamansa hyödyt ja palkinnot kirjaamalla ne muistiin esim. päiväkirjaan, jonka voi toteuttaa käsin tai tietokoneella, jotkut piirtelivät käyriä ja kuvioita, joita kiinnittivät esim. muistitauluun. Sekä kirjoittaminen, koneelle naputtelu että piirtäminen vahvistivat huomattavasti onnistumisen mahdollisuutta.

Tee siis oma motivointipäiväkirja hyödyntämällä esitettyjä näkökulmia ja erityisesti pohtimalla lihavoituja tekstejä! Tee unelmasi näkyviksi, aktivoimaan ajatuksiasi, tunteitasi, alitajuntaasi sekä tietoisuuttasi!


  • aarrekartat
  • julisteet
  • tietokoneen/kännykän/iPadin taustakuvat
  • unelma-arkistot
  • unelmarasiat
  • keskustelut ihmisten kanssa
  • listat
  • kalenteri
  • päiväkirja
  • valokuvakollaasit
  • inspiroivat tekstit
Ja jos sinulla on taipumusta vitkasteluun, kokeile tätä Hannan esittämää toimivaa tekniikkaa:
http://blogit.iltalehti.fi/hanna-markuksela/2012/01/18/sinulla-on-25-minuuttia/
    Palataan asiaan, eli lisää unelmista vuoden mittaan!

    Rakkaudella Satu

     Sinua saattaa kiinnostaa myös juttuni: 

     



     


    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti