--- Ole
rauhassa
Anna kukan kasvattaa
sinua terälehdellään kohden valoa ---
- Heidi Liehu
Kyllä se amarylis yön aikana avautui, aivan kuten ajattelinkin. Aamun harmaudessa, hailakassa valossa arasti avautuneet valkeat terälehdet aivan kimalsivat.
Viime vuonna, marraskuun lopussa murunen osti minulle valkoisen amaryliksen. Se oli aivan ihmeellinen. Kukkavarsi kasvoi ja kasvoi, vaikka emme mielestämme mitenkään erityisen paljon sitä kastelleet. Lopulta kukkavarsi oli yli metrin ja piti sitoa narulla verhotankoon (jotta koko kukka ei olisi kaatunut kumoon. Itsenäisyyspäivää edeltävänä yönä uskaliain nuppu avautui. Se oli amaryliksen kukaksi valtava, kuin ruokalautanen, ja lehdet olivat monikerrannaiset. En ole koskaan nähnyt sellaista amarylistä, missään- edes missään puutarhaliikkeessä tms. Pitkin joulukuuta avautui uusia kukkia, aina yön aikana. Ja tammikuussakin se teki uusia kukkia. Emme silloin tajunneet hoitaa amarylistä oikein. Se kuivahti, ja sipuli, joka oli kiikutettu ulkovarastoon alkoi lokakuussa puskea pientä vihreää alkua. Istutin amaryliksen uudelleen, kastelin sitä, mutta pieni vihreä alku kuivahti ja muuttui ruskeareunaiseksi :(.
Nyt myöhemmin tietysti harmittaa, sillä tuo amarylis oli aivan ainutlaatuinen. Mietin johtuiko sen koko harvinaisen hienosta sipulista, vai kenties siitä, että sen vieressä oli kirkasvalohoitolamppuni jonkin aikaa? Olisiko se saattanut kirkkaasta valosta ja suhteellisen runsaasta kastelusta riehaantua? Eläväksi joulukalenteriksi saamani uuden amaryliksen nuput avautuivat kukalle viime yönä. Nyt olen päättänyt pitää sen hengissä ensi vuoteen ja katsoa saanko sen vielä kukkimaan. Hyasintitkin päätyvät meillä joulun jälkeen säilöön, ja kesällä puutarhaan, jossa ne komeasti tuoksuvina kukkivat.
P.S. Amarylis alkoi avata kukkia sellaisella vauhdilla, että se on yhtä kukkailotulitusta ja kukkakuohua. Tänään kuului vain humskis ja koko kasvi ruukkuineen kaatui avautuvien kukkien painosta. Kannattaakin tukea amarylis hyvin tai asettaa astioineen painavaan ruukkuun.
Pikaohjeet amaryliksen hoitoon, jolloin sipuli voi kukkia seuraavanakin jouluna!
Amaryliksen kukinta-aika:
Kun amarylis kukkii, kastellaan kohtuudella- mullan pinta saa kuivahtaa kastelujen välillä. Amarylista ei kannata säilyttää liian lämpimässä esim. patterin lähellä.
Kukinnan jälkeen:
Kun amarylis on kukkinut, sitä kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Anna sen kevyesti kuivaa kastelujen välillä ja kastele multa, älä sipulia. Amarylis pitää valosta.
Kesällä
voit viedä amaryliksen ulos aurinkoon ja jatkaa kastelua sekä lannoitusta.
Elokuussa
lannoitus lopetetaan, kastele vähemmän. Siirrä amaryllis sisälle ennen pakkasten saapumista.
Syys-lokakuussa
kastelu lopetetaan tyystin, jolloin lehdet alkavat kellastua ja amaryllis siirtyy lepotilaan, joka 2-3kk. Kuivuneet lehdet voi poistaa. Säilytettävä n. 17 asteessa esim. komerossa.
Joulu-helmikuussa,
kun vihreä alku pilkistää sipulista, on amarylis istutettava uudelleen hyvin hellävaroen. Jätä yläosa edelleen näkyviin. Kastele hieman. Vasta
kun kukkavarsi on noin 10 cm pituinen, amarylliksen kastelu ja maltillinen lannoitus aloitetaan- esim kerran viikossa lautasen kautta. Uudelleen istuttamisesta kukkimiseen kuluu arviolta 6-10 viikkoa.
Sarin Puutarhat: Amaryliksen säilyttäminen ja hoito
Lämmöllä Satu
Kuvat Satu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti