maanantai 18. huhtikuuta 2011

Terveyttä edistävä klorofylli- Säihkyvän vihreää Vehnänorasmehua!

"One moment earth is brown, bare and devoid of life, the next something catches the eye and there, defying cold and pushing its way towards the ligh, is delicate green shoot... It seems far too fragile to survive the hostile conditions, but yet as you look around, you realise it's not alone." ~Stephanie Donaldson

Ihmisten ruoansulatuskanava ei pysty sulattamaan vehnänoraan karkeaa kuitua sellaisenaan, joten yleensä siitä valmistetaan ravintorikasta vehnänorasmehua.

Vehnänorasmehulla tarkoitetaankin siis kokonaisista vehnänjyvistä kasvatetuista vihreistä oraista puristettua mehua, jonka ravintoainepitoisuudet ovat korkeat ja vaikutukset terveyttä edistäviä. Vehnänorasmehu sisältää suuret määrät pienoisravintotekijöitä, vitamiineja (K, E, A-, C- ja B-vitamiineja), kivennäis- ja hivenaineita (kalsiumia, rautaa, magnesiumia, fosforia, sinkkiä, rikkiä, kaliumia, kobolttia, kuparia ja seleeniä), entsyymejä, aminohappoja sekä huikeat määrät klorofylliä eli lehtivihreää, jolla tiedetään olevan monipuolisia ravitsemuksellisia sekä jopa parantavia vaikutuksia.

Opinnoissani sekä ravitsemustieteen luennoilla/oppikirjoissa että FLT-luennoilla toistuvasti esille tuleekin se, että hedelmillä, marjoilla, vihanneksilla sekä juureksilla on upeita solutason parantavia sekä uudistavia vaikutuksia. Miljardit solumme tarvitsevat optimaalisesti uudistuakseen kasvikunnan bioaktiivisia ainesosia, polyfenoleita, antioksidantteja ja hyvää kuitua. Paljon kasvikunnan aarteita sisältävä monipuolinen ruokavalio, hyvät ja turvalliset ihmissuhteet, mielekäs puuhailu, iloinen elämänasenne ja sopiva määrä liikuntaa sekä raitista ilmaa ovatkin ehdottomasti parhaita lääkkeitämme.

Itsekasvatetusta tai kaupan oraasta vehnänorasmehua voidaan puristaa erityisellä orasmyllyllä (hyvät sellaiset todella kalliita!) tai sitten monikäyttöisellä tehosekoittimella, jossa on erillinen teräosainen teholeikkurikuppi kts. kuva http://www.kodinkonetukku.fi/shopexd.asp?id=444 (suosittelen- erinomainen keittiöttären pelastaja on kyllä tuo lisäleikkuri tehosekoittimessa, kätevä kuljettaa eikä vie turhaa tilaa- sillä voi valmistaa siemen/pähkinämaitoja, raastaa vihanneksia ja tehdä erilaisia kasvismehuja).

Eli hienoksi tehosekoitettu massa puserretaan siivilän lävitse kulhoon lusikalla painaen tai puhtaissa käsissä massaa pusertaen, tällöin saa tehokkaimmin irti kaiken nesteen oraasta.

Vehnänorasmehu ei sisällä gluteenia, ja siten se sopii myös keliaakikoille. Sitä ei siis ole valmistettu vehnänjyvistä, eikä se täten kuulu viljojen joukkoon, vaan luokitellaan vihannekseksi. 

***

Eli sitten itse asiaan, eli miten oman vehnänoraskeittiöpuutarhan voi laittaa alulle:

1. Mustamulta kelpaa hyvin kasvatusalustaksi. Vehnänjyvät ovat luomulaatua ja poistan niistä tarkoin mahdolliset pilaantuneet vehnänjyvät. Sen jälkeen huuhtelen siemenet huolellisesti ja liotan n. 12- 15h.

2. Tämän jälkeen vielä idätän jyvät käyttäen apuna tuollaista kuvassa näkyvää tavallista keittiölävikköä. Idättää voi myös astiakaapissa alasuin olevassa lasipurnukassa, jonka suun suojaa harsokankaalla. Tässä kuvassa olevat idut ovat muutaman millin mittaisia.
Kannattaa ihan oikeasti kokeilla, tosi rentouttavaa touhua :). Sillä ihanan terapeuttista tämä mullan ja kasvun kanssa puuhastelu onkin- vie myös ajatukset tulevaan kesään! ;).

3. Multa kostutetaan esim. suihkepullolla ja asetetaan jyvät multapedille uneksumaan. Tämän jälkeen ripsutellaan vielä ohut kerros multaa suojaamaan jyviä. Asetetaan pimeään ja laitetaan hengittävä muovi (muovissa oltava reikiä, jottei kasvusto homehdu) pitämään sopivasti kosteutta. Sitten vain odotellaan millainen elämänenergiaa pursuava säkenöivän vihreä kasvusto päättää mullasta murtautua. Ja siinä vaiheessa kun kasvua alkaa olla muutama sentti, otetaan oras kylpemään valoon.


4. Kevättä odotellessa onkin ihana juoda itsevalmistettua säkenöivän vihreää voimajuomaa vehnänoraasta- kesäisin olen kasvattanut itse orasta aurinkoisella patiolla (kasvaa kohisten), ja talvisin tehnyt juomaa kaupan yrttitiskin oraasta. Talvella valon puutteessa on vaikea saada orasta kasvamaan, ellei omista kunnon kasvivaloja. Kuvan orasjuomaan on sekoitettu porkkanaa, omenaa ja persiljaa- juoma on valmistettu ihan tehosekoittimella, jonka jälkeen puserrettu siivilän lävitse.


Kuvat/pictures: Satu ja muru


Vihreää kevättä!

Lämmöllä Satu


Lisää luettavaa vehnänoraan terveyshyödyistä sekä orasmehureseptejä ystäväni blogista:

Lähde:
4 kommenttia:

 1. Ihanan rentouttavia kuvia, saat minutkin innostumaan kasvatushommista. Viime aikoina on tullut ostettua valmiita puskia.

  Hauskaa muuten, että myös tuo kookas-palvelun juttu on mun kirjoittamani. Vuosien takaa. :D

  VastaaPoista
 2. Eikä!!!!! Siis sun kirjoittamasi? Aika siistiä! Ympäri mennään yhteen tullaan ja näin tiedostamattani valitsin tuon tuolta muutaman muun orastekstin joukosta. Se olikin paras! Hienoa :). Sähän se mut oraiden maailmaan tutustutitkin ja laajensit yleissivistystäni niiden osalta. Joten kiitokset!

  Pianhan sitä pääsee istuttamaan oraita taas ulkoilmaan, puhumattakaan siitä, että saa upottaa kätösensä ihan oikeaan auringon lämmittämään multaan omassa pikku puutarhassa: yrttitarhassa ja kasvimaalla. Mahtia!

  VastaaPoista
 3. About seitsemän vuotta sitten kirjoittelin muutamat artikkelit kookkaan palveluun. :) Hienoa jos orasinnostus on multa tarttunut. Toivoisin ihmisten innostuvan tästä jutusta, joka todellakin toimii, joten hienoa kun kirjoitit aiheesta.

  Ihanaa päästä kasvimaalle ja multaan möyrimään. Tänä keväänä kaipuu istutusten pariin on erityisen kova.

  VastaaPoista
 4. Muistelenkin, että silloin joskus puhuit kirjoittavasi jonnekin artikkeleita, mutta en ollenkaan tajunnut että tuonne!

  Ihmisyydessä yksi upeimmista asioista on innostuksen jakaminen, sitä voi inspiroitua niin monin tavoin, niin monista hienoista ja arkisistakin asioista. Mietin pitkään teenkö virallisen ammatillisemman blogin, täysin persoonallisen ajatuksenvirta blogin vaiko inspirointiblogin ja päädyin lopulta siihen viimeisimpään- se seilailee noiden kahden edellisen välillä. Toivottavasti joku näistä ideoista intoutuisi- edes kokeilemaan! ;)

  Ihanaa, aurinkoista kevätpäivää!

  VastaaPoista