maanantai 11. huhtikuuta 2011

I don't know key to the success but the key to failure is trying to please everybody else - Bill Cosby
Tulimyrsky, vieraana professori Alf Rehn

Ajatusten palo, mielikuvitus ja rajattomat ideat.

Laitoin ylös joitain Alfin Tulimyrsky-luennolla esille tulleita, mielestäni loistavia ajatuksia, joihin olen törmännyt myös psykologisessa ammattikirjallisuudessa sekä aikoinaan psykologian opinnoissa (mm. neuropsykologiassa), omassa elämässäni ja terapeuttisessa työssäni. Ajatukset koskevat luovuutta, sitä edistäviä asioita sekä sen esteitä, ja ovat suunnattuja yritysmaailmaan. Siitä huolimatta ne soveltuvat hyvin pohdittavaksi ja käytäntöön sovellettavaksi eräänlaisena elämänasenteena, jolla on tutkimuksissa löytynyt yhteyksiä myös psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen, mutta myös mahdollisuuksiin löytää itsemme, kehittää itseämme sekä olla rakentavassa suhteessa ympäristöömme: yhteiskuntaamme. Mitä me ihmiset voisimmekaan saada aikaan, jos paneutuisimme todellisella palolla ja energiallamme tärkeinä pitämiimme asioihin?

 • Elämme kriisien keskellä. Ja olemme kovin turvallisuushakuisia. Se ei ole ihme, koska evoluutiomme on varmistanut, että koko neurologiamme perustuu eloonjäämiseen, turvallisuushakuisuuteen, energiansäästöön sekä ekologisuuteen. Aivoillamme ei ole tapana reagoida muutoksiin: "Hey, tämähän on kivaa! Let's do it!" Sen sijaan tunnemme muutosvastarintaa, jossa fyysiset ja psyykkiset elementit kietoutuvat toisiinsa. Muutosvastarinnan voi kuitenkin tiedostaa, ja sen voi ylittää ylittämällä itsensä ja lähtemällä uusiin asioihin, kunnes vieraasta asiasta tulee kokemuksen kautta ns. tuttua.

  Flowkokemuksisssa vapautuu dopamiinia, jota vapautuu myös orgasmissa. Se on kuin piristysruiske, tässä on hyvä olla, aika ja paikka saattavat menettää merkityksensä. Sen sijaan liian vaikeat tehtävät erittävät stressihormoneja kuten kortisolia. Suoriutuminen saattaa tehostua tässä tilassa, mutta esim. voimakkaassa kroonisessa emotionaalisessa stressissä se saattaa myös merkittävästi kapeutua ja jopa heikentyä. Mutta myös esim. täpärissä eloonjäämistilanteissa ihminen saa usein itsensä ylittäviä voimia, nopeutta ja viisautta toimia.
 • Päähäntaputukset opettavat meidät ulkoaohjautuviksi ja hitaasti “tappavat meitä”. Saatamme jäädä taputteluista ja muiden myönteisestä palautteesta riippuvaisiksi ja lopulta kadotamme itsemme miellyttäessämme muita ja täyttäessämme muiden odotuksia. Tällöin muut määrittävät roolimme. Tärkeää on löytää tasapaino: Kuinka huomioimme muut olemalla uskollisia itsellemme, unohtamatta itseämme. Emme edes aina näe kuinka tapamme itsessämme (tai toisissamme) sen, jota eniten rakastamme.
 • Turvallisuushakuisuus ja ulkoaohjautuvuus, lukitsevat meidät tiettyyn ajatusmalliin ja estävät luovuutta.
 • Toimimme usein autopilotilla, jolloin emme välttämättä edes ole läsnä tietoisesti. Helpoimmat automatisoituneet tavat lähestyä ongelmaa voivat jopa olla esteitä mielikuvitukselle, luovuudelle, kehittymiselle.


 • Haluanko oikeasti muuttaa jotakin? Olenko valmis tekemään sen eteen kaikkeni? Todelliset muutosten tekijät ottavat suurimmat riskit ja muutoksiin sekä riskeihin sisältyy aina vastustusta ja kipua. Vastustuksen ja kitkan voi kuitenkin nähdä luonnollisena ja tärkeänä osana muutosta, se on oikeastaan merkki siitä, että jotain on tapahtumassa. Ensisijaisesti on tärkeää kuinka oman vastustustuksen ja pelkojen energia voidaan kääntää tuotteliaaseen toimintaan. Niinkuin oikeastaan kaikessa elämässä myös luovuudessa ja muutoksissa, kehittymisessä ja kehittämisessä merkittävää on, kuinka käsittelemme omaa stressiämme. Kuinka kestämme muutoksen kitkan?
 • Kertooko se idean hyvyydestä, että kaikki nyökyttelevät ja hymyilevät vai se, että se ajatus herättää kenties voimakkaitakin tunteita puolin toisin? 
 • Muutosten tekijät maksavat roolistaan kovimmin. Jos et halua etulinjalle, haluatko olla tuunaaja tai tukija? Vai jäätkö turvallisesti jälkijunaan?
 • Mielikuvitus liittyy prosessiin, jossa meitä ei voi hallita. Se on kahlitsematon osa meitä. Vapaus!
 • I don't know key to the success but the key to failure is trying to please everybody else - Bill Cosby
 • Kiitokset siis Alfille luennosta sekä näiden asioiden muistuttamisesta!

  Ajattelin lukea myös Alfin kirjan kunhan ehdin:

  http://www.bookplus.fi/kirjat/rehn,_alf/vaaralliset_ideat-10965671
  Inspiraatiota!
  Rakkaudella Satu

  Kuvalähde/Picture found from: 
Tekstilähde:

Alf Rehn, luento

Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal, Jon Kabat-Zinn, The Mindful Way through Depression: Freeing Yourself from Chronic Unhappiness ja muu psykologinen kirjallisuus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti