Tässä postauksessa yleispäteviä flunssavinkkejä ja erittäin tärkeitä flunssavinkkejä ripoteltuna tätä flunssatoipilasta tsemppaavien flunssanajan lohduttavimpien juttujen sekaan. Ja vähän kuvia. Taas.
Kiteytettynä-
Erittäin tärkeät flunssavinkit KAIKILLE ikään ja sukupuoleen katsomatta: 2., 4., 5., 8.,16., 17., 18., ja 19.
1. Oma makuuhuone ja kiva makkarin nurkka, jota tuijottaa, kun ei jaksa muutakaan. Kun tuohon kuvassa näkyvään valosarjaan laittaa valot, se on oma linnunratani. Ja oma pääskyni siellä seinällä.
2. Uni. Uni paras parantajista. Harmi vain, etten ainakaan itse saa pahimman flunssan aikana nukuttua syvästi. Mutta yleisestikin toimivan immuunipuolustuksen vuoksi hyvästä unesta on todella tärkeää pitää huolta. Tästä kirjoitan vielä lisää Hehkutaan -blogissa (joka tulee siis keskittymään enemmän terveyteen, ravitsemustietoon, mindfullnessiin ja hyvinvointiin).
3. Muumityynyliinat ovat ihan parhaita. Pehmeitä ja kivoja. Tuntuvat mukavan viileiltä ja sileiltä kuumeista poskea vasten. Ylipäänsä sängyssä vietetyn ajan maksimoiduttua huippuunsa pehmoiset ja ilahduttavat lakanat ovat parhautta.
4. Tender-loving- care eli hellää huolenpitoa sekä ensiapulaatikko flunssaan. Täytetään kaikenlaisilla tropeilla ja nuhasumutteilla, vitamiineilla, nenäliinoilla. Kaivetaan esiin sairastumisen näyttäessä väistämättömältä. Omani kannessa lukee Baby Steps, se on kai alunperin vauvalaatikko, jonka vauvakuvat muistuttavat omasta sisäisestä lapsestani, joka toipilaana tarvitsee erityisen paljon hellyyttä, rakkautta ja hoivaa. Ennenkaikkea itseltä, mutta myös muilta. Tender-loving-care eli hellä huolenpito on tutkitusti parantavaa. Mietin, että voisin laittaa flunssaensiapulootaani vielä troppien lisäksi joitain rohkaisevia lauseita toipilaalle (joka hups, tässä tapauksessa olen minä itse).
5. Hunaja + kylmäpuristettu kookosöljy. Sekaan voi sekoittaa antibakteerista ja antioksidanttista mausteseosta: kurkumaa, mustapippuria ja inkiväärijauhetta. Ihan paras yskänkarkki, imeskellään hitaasti lusikasta. Rauhoittaa nopeasti kurkun kutinaa ja ärtymystä ja vähentää siten yskimistä. Sekä hunaja että kylmäpuristettu kookosöljy toimivat antiseptisinä ja taistelevat taudinaiheuttajia vastaan. Ilman tätä omaa koktailiani olisin pulassa.
6. Sumutettava echinacea kurkkusuihke on myös hyvä nielun tulehduksen häätöön, mutta ei ainakaan itsellä voita hunaja + kylmäpuristettu kookosöljy yhdistemää. Näiden tukena siis echinacea on tehokkaampi kuin yksinään.
7. Kotitekoiset yrttialkoholiuutteet tai Frantsilan yrttialkoholiöljytipat, joita sekoitetaan pieneen määrään vettä ja kurlataan- desinfioivat kurkkua.
8. D-vitamiini. Huolehdithan säännöllisesti riittävästä D-vitamiinin saannista? D-vitamiinilla on muiden tehtäviensä ohella immuniteettia sääteleviä tehtäviä kehossamme. Kts. lisää täältä. D-vitamiini suosituksia pitäisi reippaasti nostaa. THL:n selvityksen mukaan kolmannes suomalaisista kärsii D-vitamiinin puutoksesta ja yleisintä se on naisilla.
9. C-vitamiini lyhentää flunssan kestoa. Kts. esim. uusi katsaus täältä.
10. Pakurikääpä ja lakritsinjuuri immuniteetin tukena. Lakritsin vaikuttavat aineet estävät tulehduksia ehkäisemällä virusten, bakteerien ja sienten kasvua. Lakritsijuurella on luonnonantibioottisia vaikutuksia useiden mikrobien aiheuttamissa infektioissa. Lakritsinjuuritee on myös todella hyvää, ja voit juoda sitä huoletta ellet kärsi seuraavista sairauksista: korkea verenpaine, sydänsairaudet, turvotus, diabetes, munuaisen tai maksan vajaatoiminta. Konsultoi lääkäriäsi myös, jos sinulla on käytössä jokin seuraavista lääkityksistä: diureetit, ACE-estäjät, sydänlääkkeet, kortisonit, sokeriaineenvaihdunnan lääkkeet (insuliini, metformiini yms), MAO-estäjät tai laksatiivit. Myös suonikohjut voivat kipeytyä verenpaineen noususta - heikentyneet ja vaurioituneet verisuonten seinämät ovat tällöin kovilla, sillä verisuonen vaurioalueella normaali elastisuus on heikentynyt. Lakritsinjuurta ei suositella raskaana oleville eikä imettäville. Pitkäaikaista runsasta käyttöä tulee välttää.
11. Hömppäkomedioita, romanttisia komedioita, ja tunnelmallisia draamoja. Mieluiten sellaisia rauhallisia elokuvia, joissa on paljon kauniita luontomaisemia (Netflix hoitaa homman kotiin). Luonnonkauneus ainakin itsellä rauhoittaa nopeasti ja rentoudun. Rentoutuminen on immuunipuolustukselle tärkeää.
12. Rentoutus- tai luonnonääni CD:itä. Rentoutumisen ja rauhoittumisen tueksi. Mutta toki runsaasti hiljaisuutta ja pelkkää lepoa on myös tärkeää.
13. Edelliseen teemaan liittyen- avoin ikkuna luontoon. Upean sininen taivas ilahdutti minua suunnattomasti flunssaisena sängyssä maatessani, vaikka kaipasinkin pääskyjä, joita yleensä ikkunasta kesäisin seuraan. Myös se ilahdutti, että olin juuri viime viikolla pessyt ikkunan pitkästä aikaa, sillä nyt kirkkaasta ikkunasta oli mukava katsella. Tämän tekstin lopussa ajatuksia taivasikkunasta ja vuoteenomista.
14. Kirjapino.
15. Tulista thaimaalaista ruokaa, johon kuuluu paljon chiliä. Myös sipuli ja valkosipuli kuuluvat thaimaalaiseen ruokaan, ja ne sisältävät runsaasti mm. tulehduksia hillitsevää kversetiiniä. Kts. keitto-ohje vaikkapa täältä tai tilaa annos Thai-ravintolasta.
16. Lepoa. Jälkitaudit ovat todellinen riski. Vaikka ottaisitkin tulehduskipulääkkeitä, jotka mahdollisesti laskevat kuumettasi ja saattavat tehdä olostasi paremman, muista, että kehosi on kipeä ja tarvitsee lepoa. Paranemisaikaa ei voi siis nopeuttaa oirelääkityksellä. Flunssa kestää 14 vuorokautta (oirelääkityksellä) tai kaksi viikkoa (ilman lääkitystä). Tällä vinkillä tarkoitetaan yleisesti ottaen sitä, että keho tarvitsee lepoa ainakin sen 14 vuorokautta, vaikka oireet katoaisivat jo sitä ennen. Liikunta ja työt on hyvä aloittaa hissukseen, vähitellen eikä heti täydellä draivilla.
Olen sitä mieltä, että tämä pitäisi huomioida oikeasti työelämässä. Sairaslomakin on aivan virheellinen nimitys. Ei sairastaminen ole lomaa- todellakaan- se on kaikkea muuta kuin lomaa: stressi keholle, unettomia öitä ja kehon taistelu-/valmius-/hätätilaa. Sairaslomaa voisi kutsua ennemmin äkilliseksi sairastyömaaksi, jonka jälkeen oireiden lähdettyä pitäisi olla pari päivää tasapainoittavaa ja keholle oikeasti voimia antavaa sairaslomaa ennen töihin paluuta. Tiedän, aika utopistinen ajatus, mutta miten lohdullinen...
17. Infektion aikana elimistö joutuu energiavarastoja kuluttavaan kataboliseen tilaan, jossa lihaskudosta hajoaa. Kun kroppaa rääkätään sairaana (esim. kuntoilu), katabolia pahenee eikä elimistö voi keskittyä parantamaan itse itseään. Infektioiden aikana yleiskunto heikkenee- väistämättä. Esimerkiksi viikon kestäneestä kuumetaudista toipumiseen ja sairautta edeltäneen suorituskyvyn saavuttamiseen saattaa kulua viikkoja, jopa kuukausia. Älä siis vaadi keholtasi ja suorituskyvyltäsi liikoja. Mistä hidas kunnon palautuminen sitten johtuu? Osin infektion aiheuttamasta katabolisesta tilasta ja osin levosta. Huolehdi myös flunssan aikana riittävästä hyvänlaatuisen proteiinin saannista, vaikka se ei kataboliaa estäkään. Etenkin flunssan jälkeen on tärkeää auttaa omaa proteiinisynteesiä syömällä hyvin.
Vinkkinä: Infektion alkuvaiheessa flunssapotilaan on aina syytä levätä muutama päivä. Olon kohentuessa ja yleisoireiden kadotessa voi liikunnan aloittaa varovasti kevyellä aerobisella harjoittelulla. Kevyen liikunnan määritteleminen ei ole yksiselitteistä. Kuuntele kehosi omaa viisautta.
18. Pidä itsestäsi hyvää huolta flunssassa. Kuten aiemmin sanottu, infektio on keholle stressitila. Syö terveellisesti ja vältä sokeria, joka ei tee hyvää immuniteetille, keholle eikä bakteerikannalle. Akuutit sairaudet, kuten tulehdustaudit, lisäävät insuliinin vastavaikuttajahormonieritystä (mm. adrenaliini, kortisoli, kasvuhormoni). Näin insuliiniresistenssi ja beetasolujen insuliinineritys ohimenevästi lisääntyvät ja esille voi provosoitua insuliinipuutos. Usein diabeteksen oireet ilmenevät ensi kertaa näin.
19. Parantavia ajatuksia, minfullnessia, kivun läpi elämistä..Oma flunssaan sairastamiseni tietää aina myös oikean poskeni koimoishermon järkyttävää kipua. Kasvoissani on poskionteloleikkauksesta (Caldwell-luc) seurannut kolmoishermovaurio, joka kiukuttelee erityisen pahoin kun infektio aiheuttaa poskionteloiden kudoksissa turvotusta ja kun turvotuksen lisäksi niistäminen, yskiminen ja lima rasittavat nervus trigeminuksen yläleukahermoja. Tänään viimeksi jokaisella askelella tuntui, kuin terävällä neulalla olisi pistetty hermoon poskiontelon taakse, juuri sinne, mistä kolmoishermo ponnahtaa kallosta poskionteloon. Lisäksi on jäytävä kipu hammasjuurissa, ikenissä ja koko poskiontelossa. Kipu on järjen vievää ja sen lävitse voi vain yrittää elää.
Ainoat lääkkeet, jotka näin voimakkaaseen neuropaattiseen kipuun tehoavat, tekevät olon uskomattoman pahoinvoivaksi. Ette uskokaan, kuinka pelottavaa tuo kipu on. Joka kerta odotan, että tilanne olisi jo parempi (leikkauksesta on jo kolme vuotta), ja edelleenkin flunssat ovat yhtä kidutusta. Vuosi kovaa kipua poskionteloleikkauksen jälkeen oli jo riittävän paha (ja se että kasvoni eivät liikkuneet ensimmäiseen puoleen vuoteen oikealle)- ja myös jatkuvan matalamman intensiteetin kivun kanssa eläminen riittäisi jo. Kroonisiin kiputiloihin liittyy usein pelkoa esim. kivun jäämisestä päälle ja kivun voimistumisesta. Siksi siis parantavia positiivisia ajatuksia- ja toivoa. Myös mindfullness tarjoaa välineitä kivun ja erilaisten tukalien asioiden käsittelyyn.
Niinpä toivonkin vilpittömästi voimia kaikille kovista kivuista, mutta myös erilaisista peloista kärsiville! Myös kivuista ja kivun kanssa elämisestä, kivun hallinnasta tulossa myöhemmin juttua Hehkutaan- blogiin.
Parantavia ja lempeitä ajatuksia!
Satu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti