maanantai 8. lokakuuta 2012

Puutarhasta rohtoja ja ruokaa: Osa V, Syksyn roihuava Marja-aronia



Marja-aronia on upea pensas puutarhassa!
Syksyllä se roihuaa voimakkaissa punaisen, oranssin ja keltaisen väreissä.

Myöhään syksyllä kypsyvät marjat ovat raakana punaiset ja kypsänä lähes mustat.
Sellaisenaan syötynä marjat eivät ole kummoisen makuisia, mutta ne sopivat erinomaisesti muiden marjojen joukossa soseisiin, hilloihin yms. Marja-aroniasta irtoaa paljon nestettä, joten se on hyvä mehumarja. Se sopii mielestäni hyvin punaherukka-vadelmamehuun sekä mustaherukkamehuun yhdistettynä. Sellaisenaan marja-aroniamehu on on hieman karvaan makuista, mutta muihin marjamehuihin yhdistettynä sen tunnistettava herkullinen maku nousee esiin.

Ravintoarvot

Mielestäni marja-aronia on Suomessa huonosti tunnettu ja hyödynnetty marja. Usein kysellään voiko sitä syödä ollenkaan. Satakunnan Tyrniseuran sivulla kerrotaan marja-aronian olevan merkittävä luonnontuote Itä-Euroopassa. USA:ssa marja-aroniamehu on saanut aseman terveysjuomana korkean antioksidanttipitoisuuden ansioista.

Marja-aronia sisältää:

Betakaroteenia, B1-, B2 (10 mg / 100 g)-, B6-vitamiineja, C (50 mg / 100 g)-, E- ja K-vitamiinia, anthosyanideja (85 mg / 100 g), polyfenoleja, kvinik happoa, booria, jodia, kuparia, mangaania, magnesiumia, molybdeeniä ja rautaa. Marja-aroniassa on runsaasti antioksidantteja ja flavonoideja

Marja-aronia onkin oikea terveyspommi!
Terveysvaikutteista voit lukea suoraan Satakunnan Tyrniseuran sivulta.




Marja-aronia-omenasose &
Marja-aronia-mustaherukkasose


Molemmat soseet teen samalla "ohjeella".
Mustaherukka on voimakkaamman makuista kuin marja-aronia, 
joten jos haluat voit laittaa sitä vähemmän. 
Marja-aronian hieman karvas maku peittyy omenan makeudella ja sokerilla.


Keitä noin 3 desissä vettä marja-aronian marjoja ja perattuja omenalohkoja tai mustaherukkaa, molempia saman verran.

Lisää joukkoon sokeria.
Keitä kunnes marjat ovat pehmeitä.

Keittäessä marja-aronioita niistä irtoaa paljon nestettä, joten saat ohessa mehua. 
Kaada ylimääräinen neste toiseen astiaan. Voit käyttää apuna siivilää. 
Lisää mehuun tarvittaessa sokeria ja pakasta erikseen.

Tehosekoitin on näppärä soseuttamiseen.
Maista sosetta ja lisää tarvittaessa sokeria. Soseuta kunnolla tasaiseksi. Omenasta saa pehmeyttä ja makeutta soseeseen, mutta lisäsokeri on tarpeen jo säilyvyydenkin kannalta ja se peittää marja-aronian hieman karvasta makua.

Annostele sopivan pieniin pakastusrasioihin ja anna jäähtyä ennen pakastusta.
Tämän ohjeen sose sopii pakastettavaksi, jolloin sokeria ei tarvita niin paljoa kuin esim. hilloa tehdessä tai säilöessä lasipurkkeihin.

Molemmat soseet sopivat leivontaan.
Erityisesti marja-aronia-mustaherukkasose sopii hyvin syötäväksi ruoan kanssa esim. 
riistaruokien lisukkeena.




Arkkupakastin alkaa olemaan täynnä itsepoimittuja ja jalostettuja luonnontuotteita!
*Hymisee itsekseen tyytyväisenä*

Tervetuloa talvi!
Johanna


Kuvat / Pictures: Johanna

Lähteet:
Runsaasti tutkimukseen perustuvaa tietoa Satakunnan Tyrniseura ry:n sivulta.
Lisätietoja ja marja-aroniaohjeita kouluttajamme Henriette Kressin sivustolta.
Tarkempaa tietoa flavonoideista.
Tarkempaa tietoa antioksidanteista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti