maanantai 13. elokuuta 2012

Kuu Yrttitarhassa kauppasienipoimijakoulutus/ Sienikurssi


Sienimetsään lankeaa auringon valo. Kuvassa Satu. Kuva/picture: JohannaMetsäsieniä koppakaupalla!Kuu Yrttitarhassa järjestää kauppasienipoimijakoulutuksen 16.9.2012 klo 11 - 16.00 
Kurssilla opetellaan 4 herkullista kauppasientä (kasvupaikka, tuntomerkit, käyttö/jalostus, näköislajit). Kurssin suorittaneet saavat virallisen poimijakortin ja merkinnän kyseisistä sienistä.  
Kurssista on hyötyä ja iloa myös omatoimiseen sienten keräilyyn ja käyttöön.


Kyseessä on luonnontuotealan ammattitutkinnon näyttötyö, joten hinta todella edullinen, 10e, sisältäen koulutuksen, poimijakortin ja sienimateriaalia. 

Ryhmään mahtuu max 20 hlöä
Kurssi järjestetään Uuraisilla

Otathan mukaan omat eväät, säänmukaisen metsävarustuksen, sieniveitsen ja ilmavan sienikorin!


Lämmöllä 
Kuu Yrttitarhassa  
Satu ja Johanna


Ilmoittautumiset kauppasienikurssille:

kuuyrttitarhassa@hotmail.fi

Kuu yrttitarhassa järjestää jatkossa marjojen, sienien ja yrttien kaupalliseen talteenottoon pätevöittävää poimijakoulutusta ja myöntää koulutetuille poimijoille poimijakortteja.
Luvassa on myös monipuolisia villiyrtti-, marja- ja sienikursseja esim. luonnonyrttien ja marjojen terveysvaikutuksista. Kursseistamme voit kysellä lisää sähköpostimme kautta:

kuuyrttitarhassa@hotmail.fi 


Sienten kaupallinen poiminta

Suomessa kauppasienten poiminta ja myynti on ollut viranomaisten säätelemää ja valvomaa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on määritellyt sekä hyväksynyt myytäväksi soveltuvat kauppasienet ruokasieniasetuksen mukaisesti..

Kansallinen ruokasieniasetus on kuitenkin kumottu 1.7.2012. Ruokasieniasetuksen kumoamisen jälkeen Evira ylläpitää ohjeellista listausta suositeltavista ruokasienistä ja elintarvikelain (23/2006) mukaan elintarvikealan toimija vastaa siitä, että kauppaa vain turvallisia elintarvikkeita

Useat tuoreiden sienten vastaanottajat edellyttävät poimijoiltaan kauppasienipoimijakorttia. Kauppasienipoimijakurssilla perehdytään yleiseen sienitietouteen (sienten rakenne, erilaiset tunnistuskeinot), poimintamenetelmiin (poiminnan suunnittelu ja toteutus, poimintavälineiden käyttö, poimintarajoitukset) sekä sienten jatkojalostukseen (sienten oikeasta käsittely, puhdistaminen ja säilyvyys). Erityisen tärkeää koulutuksessa on oppia tunnistamaan sienten näköislajeja, etenkin jos näillä on myrkyllisiä tai haitallisia vaikutuksia. Kullakin kurssilla opetellaan huolellisesti rajallinen määrä tunnistettavia sienilajeja (2 – 3 lajia) oppimisen tehostamiseksi.
  
Kauppasienipoimijakurssin pituus on yleensä muutama tunti. Ensin on teoriaosuus (useimmiten sisätiloissa), sitten maasto-osuus joka jakaantuu kahteen vaiheeseen. Kerrataan ja käydään lävitse tunnistettavien sienten ominaisuudet, jonka jälkeen kurssilaiset tunnistavat ja keräävät omatoimisesti kyseisessä maastossa opeteltuja kauppasieniä.

Kurssin läpäistyään poimija saa kauppasienipoimijakortin, johon leimataan kurssilla tunnistetut sienet.  Tämän kortin avulla poimija voi osoittaa sienten ostajalle tuntevansa kauppaamansa sienet ja niiden ominaisuudet. Koulutus lisää sieniasiantuntemusta ja siten minimoi mahdolliset vahingot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti