keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Puutarhasta rohtoja ja ruokaa, osa III: Pirteä herkkujuures palsternakka



Muhevasta mullasta nostetuissa juureksissa maistuu kesän vilvoittava sade, maan ravinteikas voima, auringon kultainen lämpö, tuulen lempeä suudelma sekä ihmisen hellä huolenpito. 

Uunijuurekset ovat parasta syksyruokaa. Juureksien pilkkominen on hidasta rauhoittumista, samalla voi vaikka kuunnella hiljaisuutta, hyvää musiikkia tai äänikirjaa (niinkuin minä kuuntelin tänään Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssiä). Punajuuri, palsternakka- ja porkkanalohkot tuoksuvat ja näyttävät herkullisen muhevilta. Pehmeäksi hautuneet sipulit ja valkosipulit saavat aromaattisuudellaan veden kielelle. Uunivuoallinen syksyn juureksia onkin aitoa hyvää tekevää ravintorikasta ruokaa ja ihan parasta sormin syötynä lautaselta *tunnustan*. Uunijuurekset sopivat syötäväksi sellaisenaan, mutta ne käyvät myös monenmoisten talviherkkujen lisukkeeksi.

Vuoallisen uunijuureksia saa loihdittua eurolla parilla. Lisäksi uunijuurekset ovat maistuvaa lähiruokaa (vallankin silloin, jos poimii porkkanat ja palsternakat omalta kasvimaaltaan).





Vuoallinen Aurinkoa (sadonkorjuun juureksia)
  • 2–3 isoa porkkanaa
  • 1/2- 1 lanttu
  • 1 juuriselleri 
  • 1 palsternakka
  • 2 keskikokoista sipulia
  • 4–6 luomuperunaa mielellään kuorineen
  • vajaa 1/2 dl kylmäpuristettua luomu oliiviöljyä
  • kuivattua salviaa sekä oreganoa, mieluusti luomua
  • mustapippuria
  • yrttisuolaa
  • (2–3 rkl hunajaa)
Kuori ja lohko porkkana, juuriselleri, lanttu, punajuuri ja palsternakka. Lanttu sekä punajuuri kannattaa pilkkoa erityisen pieniksi kuutioiksi, jotta ne ehtivät kypsyä. Pese perunat hyvin, mutta älä kuori jos ne ovat luomulaatuisia. Siivuta perunat ohuiksi siivuiksi. Kuori ja pilko sipulit, kuori valkosipulinkynnet- ne voit lisätä kokonaisina. Kaikki juurekset voit siis laittaa samantien pilkottuasi kulhoon. Lisää joukkoon hyvälaatuinen mieluiten luomulaatuinen kylmäpuristettu oliiviöljy tai eksoottisempaa vivahdetta kaivatessasi kylmäpuristettu luomu kookosöljy. Murenna yrtit, ja mausta suolalla sekä herkullisella mustapippurilla. Sekoita huolella.

Kaada juurekset uunivuokaan. Jos käytät hunajaa, järjestele perunat toiseen päähän vuokaa ja valuta porkkana-, lanttu- , punajuuri-, selleri- ja palsternakkakuutioille juoksevaa hunajaa tai vaihtoehtoisesti siirappia. Jos et käytä hunajaa, lado kaikki juurekset sekaisin vuokaan ja lisää vielä yrttejä ja yrttisuolaa pinnalle. Voit myös laittaa päälle muutaman pienen voinokareen.

Laita vuoka 165-170 asteeseen n. tunniksi. Kun juurekset ovat saaneet väriä, voit peittää vuoan kuivumisen estämiseksi foliolla- mutta tämä ei välttämätöntä.  Kuivuessaan juureksista tulee nimittäin rapeita. Nautiskele!

Pirteä herkkujuures palsternakka sopii ruoka-, rohto- ja maustekasviksi 

Vanhan kansan morajuuri, palsternakka, oli jo antiikin ajan kreikkalaisten ja roomalaisten suosima ruokakasvi. Välimeren maissa pasternakka kasvaa luonnossa villinä ja niin myös muualla Euroopassa sekä Aasian puoleisellä Venäjällä. Palsternakka onkin viljelykarkulainen, jota löytää jopa Etelä-Suomesta luonnonvaraisena. Juures muistuttaa porkkanaa, mutta väriltään palsternakka on kermanvalkoinen. Maku on voimakkaampi, sen aromit syntyvät routaisessa maassa- mitä enemmän pakkanen pääsee puremaan, sitä voimakkaampi on korkeasta sokeripitoisuudesta ja eteerisistä öljyistä johtuva aromikas makeus. Palsternakkaa kutsutaan kasvisyöjien mielijuurekseksi, ja "kasvisyöjien kalaksi", sen maku on miellyttävä ja jopa pienet lapset pitävät siitä. Palsternakka kestää kylmää, joten sitä voi korjata myöhään syksyllä ensimmäisten pakkasienkin jälkeen tai keväällä ennen kasvukauden alkua. 


Palsternakan ravintosisältö 

Palsternakka on ravintorikkaampi kuin porkkana. Siinä on enemmän mineraaleja, ja C-, E- ja B-ryhmän vitamiineja sekä foolihappoa kuin porkkanassa. A-vitamiinin esiastetta β-karoteenia on kuitenkin porkkanassa moninkertaisesti enemmän. Palsternakassa on erityisen paljon kaliumia, jopa 600 mg / 100 g. Kaliumilla on merkitystä mm. verenpaineen säätelyssä (suositeltavaa korkeasta verenpaineesta kärsiville!). Muita hyviä kaliumin lähteitä ovat peruna, porkkana, tomaatti ja kesäkurpitsa sekä valkosipuli. Palsternakka sisältää runsaasti ravintokuitua. 100 grammaa palsternakkaa sisältää 230 kJ (55 kcal) energiaa. Palsternakan sisältämät flavonoidit ovat terveyttä edistäviä. 

Palsternakka keittiössä 

Palsternakka kypsyy nopeasti, on oivallinen monelaisissa padoissa, laatikoissa, kasviskeitoissa sekä sellaisenaan pannulla oliiviöljyssä tai voissa paistettuna ja kypsäksi haudutettuna. Palsternakka sopii myös vauvan ensiravinnoksi perunan, porkkanan ja kesäkurpitsan kanssa suolattomassa vedessä keitettynä ja muhennettuna. Myös pasternakkapäärynäraaste on pikkulasten herkkua. 

Muinaislääketiedettä ja tutkittuja terveysvaikutuksia 

Palsternakalla on ajateltu olevan parantavia vaikutuksia. Palsternakkaa käytettiin 1800-luvulla mm. naisten hysterian hoidossa. Muinaislääketieteessä voimistettiin ja virkistettiin palsternakkamehulla toipilaita vaikeiden ja pitkään kestäneiden sairauksien jälkeen. Nykypäivänäkin palsternakka on lääketieteellisen kiinnostuksen kohteena.  Palsternakan eniten tutkittu ominaisuus on sen kouristuksia lieventävä vaikutus. Palsternakassa on havaittu olevan muun muassa furokumariinia, jota käytetään ihosairauksien hoidossa ja aurinkovoiteissa. Huomioitavaa on, että palsternakka saattaa aiheuttaa joillekin yliherkkyyttä. Se voi tulla esiin oireina suun alueella, iholla, hengitysteissä tai ruoansulatuksessa. 

Palsternakkapenkki puutarhaan 

Palsternakka viihtyy parhaiten multavassa syvältä muokatussa hiekkamaassa, mutta on satoisa tavallisessa puutarhamullassakin. Kasvusto kukoistaa, kun sitä kastelee rikkakasvi- tai nokkosvedellä ja kattaa ruohosilpulla. Voimallista lannoitusta ei suositella. Porkkanan ja perunan vierelle palsternakkaa ei kannata kylvää toukka- ja tuholaisriskin vuoksi. Palsternakan sadonkorjuu ajoittuu mahdollisimman myöhään syksyyn, sillä juures kasvaa voimakkaasti vielä syksyhämärissä ja makukin korostuu pakkasessa.  

~Satu & Johanna~

Muistathan- aikaisemmin Puutarhasta rohtoja ja ruokaa- juttusarjassa käsitelty: 



Kuvat:
Aurinkovuokakuvat Satu,
Juurikaskorjuukuvat Johanna
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti